1 Feb 2013

Kelly Oram - V is for Virgin

Autor: Kelly Oram
Originálny názov: V is for Virgin
Goodreads hodnotenie: 3,93
Slovenské vydanie: zatiaľ nie je

When Val Jensen gets dumped for her decision to stay a virgin until marriage, the nasty breakup goes viral on YouTube, making her the latest internet sensation. 
After days of ridicule from her peers, Val starts a school-wide campaign to rally support for her cause. She meant to make a statement, but she never dreamed the entire nation would get caught up in the controversy. 
As if becoming nationally recognized as “Virgin Val” isn’t enough, Val’s already hectic life starts to spin wildly out of control when bad boy Kyle Hamilton, lead singer for the hit rock band Tralse, decides to take her abstinence as a personal challenge.

How can a girl stay true to herself when this year’s Sexiest Man Alive is doing everything in his power to win her over? 

Predstavte si, že by ste mali na sex čakať až do svadby. Väčšina mládeže by vás vysmiala, iní by vás považovali za kresťanského fanatika, pár z nich by sa na vás zarazene pozrelo a ďalej by sa s vami nebavili.
Valerie si práve takýto záväzok, ktorý je väčšine jej spolužiakom na smiech, dala a je odhodlaná ho dodržať nech sa deje čo sa deje. Verejne vyhlásila, že je ešte panna a to pred celou školou. To však ešte nevedela, aké to bude mať následky a čo všetko jej to prinesie do života. 
Valerie ako postava nie je úplná sivá myška, ktorá by čakala na svojho princa. To nie. No na druhej strane to nie je ani stredoškolská diva, ktorá udáva trendy. Je to obyčajné dievča, ktorý vedie svoj celkom normálny život. Teda, až do určitej chvíle. No ako sa dej posúva ďalej, z Val sa stáva silná osobnosť, ktorá dokáže byť dokonca pre niektoré dievčatá aj vzorom. A to všetko vďaka jednému jedinému videu na YouTube. 

Na druhej strane stojí Kyle, ktorý sa zdá byť úplným opakom Val. Túži po nej, pretože je to istý druh zakázaného ovocia, ktoré chce silou mocou získať. Kniha je však dôkazom, že ani Kyle, zarytý rockový spevák, ktorý rád strieda partnerky ako ponožky, v určitých veciach Valerie nedokáže odolať. Úprimne, od prvej chvíle, čo nastúpil Kyle na scénu, som sa nevedela dočkať, kedy tí dvaja budú spolu. Na jednej strane som bola rada, že to autorka nechcela unáhliť a napínala nás. Do cesty nám postavila Isaaca, aby nás zmiatla a nechala nás v neistote - teda, aspoň ja som bola, aj keď v hĺbke duše som dobre vedela, že Kyle a Val sú pre seba stvorení. 


Celý ten dej som bola naladená na vlnu Kylerie, držala som im palce, roztápala sa pri ich hašterení, bola som z nich jednoducho namäko. Preto som čakala nejaké veľké finále, moment, kedy odtrhnem oči od obrazovky čítačky, nahodím víťazoslávny úsmev a pokývnem hlavou a lá "ja som to hovorila". Aké bolo moje sklamanie, keď po super príbehu príde ten nemastný - neslaný koniec, ktorým to autorka totálne zabila. Bola som z neho nadmieru sklamaná. Veľké grandiózne finále sa nedialo.

No aj napriek tomu som si knihu viac než užila. Nebola to len tak nejaká kniha o stredoškolskej láske, bola to kniha, ktorá mala aj hlbší zmysel. Nepovedala by som, že v našej krajine sa to berie za kritickú tému, ale povedala by som, že práve Amerika je v tomto smere trochu iná. Rozhodne sa mi teda páčilo, že hrdinka knihy si stála za svojim názorom, vedela presne, prečo to všetko robí, že chcela pomôcť. Knihe môžem dať teda s čistým svedomím hodnotenie 4/5:

10 comments :

  1. Grandiózne finále som čakala aj ja. Trošinku som dúfala, že Val sa rozhodne inak. Ale čoby. A štval ma jej prístup ku Care, lebo sa k nej nesprávala práve pekne. Ale aj tak sa mi kniha veľmi páčila. Tiež si myslím, že v Amerike niečo také potrebovali. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej ja som tiež dúfala, že sa rozhodne inak a budú žiť šťastne až kým nepomrú, by som skákala od radosti :D

      Delete
  2. Super recenzia.:) Ja som knihe dala až 5*, koniec mohol byť lepší, ale tak...:D Fáájn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Ja som si tiež myslela, že to bude na 5*, ale ten koniec, nedalo mi to :D

      Delete
  3. Úplne súhlasím, ten koniec mi pokazil úplne celý dobrý názor. Plánovala som to ohodnotiť na plný počet, ale tak... proste sa nedalo. Čakala som, že potom ako sa rozprávali u nej doma, s ním zostane alebo sa s ním aspoň vyspí... ja neviem :D niečo som čakala a nič z toho. Sklamalo ma to.
    Jediné, čo jej môžem uznať, je, že si pevne stála za svojím, čo väčšina ľudí nedokáže. Ale niekedy sa mi zdala Val už fakt divná. Na dnešné pomery až príliš možno... neviem si predstaviť takú babu :D Ja sa na to pozerám skôr zo strany Kyla. Dobre, beriem, nech si čaká do svadby, ale ak sa potom spolu vyspia a nebude im to klapať, čo potom? Rozídu sa?
    Lebo presne to by sa stalo. Všetko by nemalo byť o sexe, ale na druhej strane, kto by bez toho zostal v manželstve v 21. storočí?
    Buďme realisti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak je pravda, že Val bola v niektorých prípadoch extrémista, ale tá myšlienka celkovo je fajn si myslím :D A ten koniec, to bolo veľké sklamanie :D

      Delete
    2. Ja mám aj tak radšej Jamie Baker. Občas mi ešte trochu prekážali tie časti, kde robila tú kampaň, to ma moc nebavilo a zdalo sa mi to už trochu pritiahnuté za vlasy :D Ale Kyle bol ňuňuňu :D

      Delete
    3. Kyle bol úplne mega postava :3 z neho som bola totálne mimo :D Jamie Baker som ešte nečítala, ale pouvažujem o tom :)

      Delete
  4. Túto knihu by som si veľmi rada prečítala 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určite ju skús je to fajn oddychovka, Kyla si určite zamiluješ :)

      Delete