13 Feb 2013

Amanda Hockingová - Dedička

Autor: Amanda Hockingová
Originálny názov: Switched
Séria: Trylle #1
Goodreads hodnotenie: 3,86
Slovenské vydanie: Fortuna Libri, 2013


Keď mala Wendy Everlyová šesť rokov, jej matka sa ju pokúsila zabiť, lebo bola presvedčená, že je obluda. O jedenásť rokov Wendy zistí, že mama možno mala pravdu. Nie je tá, za koho sa považovala, a celý život sa jej rozpadá – a to všetko spôsobil Finn Holmes.

Finn je tajomný chlapec, ktorý ju ustavične sleduje. Po každom stretnutí s ním je Wendy vykoľajená, a nesúvisí to iba s jeho príťažlivosťou, ktorú si nechce pripustiť. Onedlho sa však Wendy dozvie pravdu o svojom pôvode: je podhodenec. Hneď po narodení ju vymenili za iné dieťa a Finn ju prišiel odviesť do jej skutočného domova – do kráľovstva Trylov hlboko v horách.
Wendy sa vyberie na cestu do čarovného sveta, o existencii ktorého ani netušila. Je krásny i desivý zároveň a Wendy sa preň musí vzdať starého života a vyrovnať sa s tým, čo ju čaká.

Predstavte si, Trolov, pardon, Trylov, žijúcich v našom svete. Tvoria nenápadné kolónie a žijú si svoj vlastný život medzi nami. Avšak život Trylov už nie je to, čo to bývalo v minulosti, musia sa uchyľovať k nevyhnutným riešeniam, aby vyriešili svoju situáciu. Ako? Výmenou svojich detí s tými ľudskými. Presne toto  sa stalo aj Wendy, no ona si k svojej hostiteľskej rodine vytvorila puto. To jej situáciu veľmi neuľahčí, už tak je pre Trylov ťažké zvyknúť si na nový život, hlavne, keď Wendy nie je len tak obyčajným Trylom. 

Dej je naozaj dobre premyslený, autorka vytvorila originálnu komunitu Trylov, dokonca im vytvorila dejiny, čo sa mi veľmi páčilo. Bol to úplne iný svet, platili tam iné pravidlá a Wendy z toho bola úplne zmätená. Osobne si myslím, že keby jej pri príchode vysvetlili všetky pravidlá, tak by v tom mala väčší poriadok, ale potom by sme nemali tie scény, ktoré nastali, všakže? No aj napriek tomu som sa sama seba niekedy pýtala, "Prečo jej to nechcú povedať? Nebolo by to jednoduchšie?"

Postavy boli fajn, Wendy som mala celkom rada, Finna tiež, len keby sa správal menej škrobene, ale celkovo mi ani jedna neprirástla k srdcu. Áno, knihu som si užila, postavy mi nevadili, ale chýbal mi ten pocit, keď vyvalíte oči a zhrozene sa pozeráte, čo sa deje s vašou postavou, alebo keď vás niečo šokuje až tak, že musíte sánku hľadať na zemi. To sa mi teda nestalo. 
Aj napriek tomu som si však knihu užila. Je to ten typ, kedy sa uvelebíte pod dekou, na stole máte horúci čas a po začítaní sa stratíte v jej svete. Jednoducho vás pohltí a cítite sa, akoby ste boli jeho súčasťou. Autorka do nej dala napätie, záhadu, lásku - aj keď, mám menšie výhrady voči tomu, ako rýchlo začala Wendy cítiť niečo viac. Myslím, že by to mohlo byť ešte o dve kapitoly neskôr.


Takže práve preto dávam knihe hodnotenie 3/5:
Za recenzný výtlačok by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu FORTUNA LIBRI. Ak ste knihu ešte nečítali a mali by ste záujem, môžete ju  nájsť aj TU.

3 comments :

  1. Mne sa ten námet moc páčil, tiež mi niektoré veci vadili, ale tak snáď bude 2ka v tomto lepšia 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to dúfam aj ja a hlavne som zvedavá, čo tam autorka na nás ešte vybalí :)

      Delete
  2. Ja mám od tejto autorky rozčítanú momentálne trilógiu so sirénami/morskými vílami, čítalo sa to príjemne, nevedela som to pustiť z ruky ale mala som rovnaký problém - nejak som s tými postavami "nezrástla" - ale napriek tomu to určite ešte s touto autorkou nevzdám, píše celkom pútavo, mohla by ale na knihe trochu zapracovať, jej nápady sú dobré ale možno kebyže sa k nim vráti a niektoré časti vylepší, bolo by to ešte lepšie.
    Ale tú trilógiu aj celkom odporúčam, teda aspoň prvý diel, na druhý diel sa tiež čoskoro chystám (:

    http://happystarfish.tk

    ReplyDelete