26 Sept 2012

Eden Maguire: Jonas ( Krásni mŕtvi #1)

Nie sú živí, no nie sú ani mŕtvi. Sú niečo medzi tým.
V priebehu jedného roka zomrú za zvláštnych okolností štyria krásni mladí ľudia, študenti Ellertonskej strednej školy. Jonas, Arizona, Summer a Phoenix. Tá posledná smrť zasiahne Darinu najviac. Bol to jej chlapec, jej veľká, najväčšia láska... 
Je Darinino stretnutie s Krásnymi mŕtvymi skutočné? Čo znamenajú tie anjelské krídla, ktoré vidí, počuje a ktoré nakoniec sama dostáva?
Jonas zomrel ako prvý, zabil sa na motorke. Je tu však toľko nezodpovedaných otázok... Rovnako ako ostatní sa vracia do sveta živých z limbu, čakárne, kam prichádzajú duše zomretých, aby na ne našiel odpoveď.
Darina je jediná, kto môže Krásnym mŕtvym pomôcť.

Keď som začala čítať knihu, bola som prekvapená, že nie je o anjeloch alebo im podobným, pretože to som si myslela, keď som videla obálku. Tak si vravím, čo už, začala som to čítať, tak to aj dočítam. Na prvý pohľad je to pekná knižka, útla s mäkkým chrbátom. Obsah je už však o niečom inom.

Darina je obyčajné dievča, ktoré chodí na strednú ako ktokoľvek iný a má svojho vysnívaného princa, ako každé dievča v jej veku. No v poslednom čase sa u nich na škole začnú diať akési čudné úmrtia. Zomrú štyria študenti, medzi ktorými je aj Darinin priateľ Phoenix.
Zo začiatku som chápala jej správanie, bola smutná, mala zlomené srdce, kto by nemal, keby prišiel o vzácnu osobu?
Ale neskôr mi naozaj začala liezť na nervy. Niekedy mi pripadalo, ako keby nad svojimi rozhodnutiami nepremýšľala a jednoducho len konala.
Ďalšou vecou, ktorá mi liezla na nervy je, že nedokázala bez Phoenixa prežiť ani jednu minútu. Keď ho našla, tak som mala pocit, že by najradšej zostala prilepená na jeho hrudi a už by ho nepustila ani keby traktory padali. Nechápte ma zle, mám rada romantické momenty v knihách, ale toto bolo akási zlá verzia Belly.

Na druhej strane Phoenix, by som povedala, že bol o trochu racionálnejší. Snažil sa dodržiavať pravidlá, ktoré pre Krásnych mŕtvych platili, aj keď chcel byť s Darinou. Zdalo sa mi, že aj uvažuje, aké dopady budú mať jeho rozhodnutia a teda aj keď sa v príbehu nejak extra neprejavil, získal si ma viac ako samotná hlavná hrdinka.
Ostatné postavy som poriadne ani nezaregistrovala alebo ma skôr nezaujali a tým pádom som im ani nevenovala veľa pozornosti.

Nápad príbehu je sčasti originálny, sčasti nie. Trochu mi to pripomínalo seriál Stratené duše, keďže aj tam sa mŕtvi ľudia vracali kvôli nevybaveným účtom. Všetky tie situácie mi však prišli narýchlo napísané, nepremyslené a dalo by sa na nich ešte trochu popracovať. Možno keby autorka zvolila trochu väčší rozsah, mala by viac miesta na realizáciu a teda aj postavy a dej by mohli byť kvalitnejšie napísané. Koniec ma veľmi neprekvapil, čakala som to, ale udalosti, ktoré sa odohrali ma prinútili o trochu zmeniť moje hodnotenie a náhľad na celé dielo. Kniha je písaná jednoducho, ľahko sa číta. Je to taká oddychovka bez extra veľkých zvratov a prekvapení. Odporúčam tým, ktorí nemajú chuť na hlboké dielo, ale skôr na niečo, pri čom môžu relaxovať.

Ako som už povedala, vďaka koncu a konečne nejakej tej akcie, ktorá byteda príbehu vo väčšej dávke  neuškodila, dávam dielu hodnotenie 3/5:

Ak by ste o knihu mali aj napriek tomu záujem, môžete si ju zakúpiť v internetovom obchode vydavateľstva Fragment alebo v Martinuse

A ešte trailer, ktorý som našla ku knihe. Je trošku kratší, ale zato strašidelný.
Sima :)

10 comments :

  1. Ja by som určite nedala tri hviezdičky za takú koninu :D Recenzia je inak super. Nevydarené verzie Belly veľmi nemusím, pretože ani samotná Bella mi nejako extrémne nevonia a ešte k tomu to meno! Darina?! OMG... to mi pripomína moju šľahnutú kamošku, čo furt cez víkendy slope a behá po poli.

    ReplyDelete
  2. aj táto behala okolo poľa!!! :D :D ale neslopala :D zatiaľ :D nečudovala by som sa, keby začala :D

    ReplyDelete
  3. Tak moja kamoška by sa v tej postave našla. Vôbec by som sa nečudovala, keby mi povedala, že má pocit, ako by autorka opisovala ju. Obe majú asi dajakú slabosť pre jačmeň a kukuricu.
    BTW... to už asi aj moja teta :D Cez víkend si tiež robila párty v kukurici a ja som ju z jej kabelou naháňala.

    ReplyDelete
  4. párty v kukurici? znie to zábavne :D

    ReplyDelete
  5. Ak sa povznesieš na to, že ťa vyfacká klas kukurice a potom okom ti vznikne modrina, tak áno. :D

    ReplyDelete
  6. myslím, že ja by som na druhý deň mala po sebe samé modriny :D

    ReplyDelete
  7. Trailer je skvelý 8)
    A Stratené duše som zbožňovala 8)
    Chcela by som si túto sériu prečítať kvôli celkom slušnému nápadu 8)

    ReplyDelete
  8. E_V_E: ono to nebolo také zlé, že by sa to nedalo prečítať, keď nebudeš vedieť, čo čítať, tak po tom siahni :D

    ReplyDelete
  9. Trailer som ešte neviela, ale myslím si, že je dobre spracovaný. Samotná kniha ma nenadchla (už som stihla aj tretí diel), dokonca ani pokračovania nie sú lepšie. Súhlasím s tvojím názorom na Darinu, postupne sa to ešte zhoršuje a stále robí rovnaké chyby.

    ReplyDelete
  10. Simone: jémine ono to bude ešte horšie s ňou? no tak to sa mám na čo tešiť :D

    ReplyDelete