27 Jan 2017

Najnovšia závislosť menom bookstagram

Myslím, že ak vám poviem slovo bookstagram, tak budete vedieť, o čom hovorím. Pre tých, ktorí ale nemajú ani tú najmenšiu páru o tom, čo bookstagram je, je to spojenie slov book a instagram. Ide v podstate o komunitu ľudí, ktorí na instagram dávajú fotky kníh, ktoré sú esteticky krásne a spolu sa rozplývame nad obálkami, sériami a inými maličkosťami. 

Fotky som na bookstagram dávala už dávnejšie, ale to bolo skôr také, že keď som sa nudila, urobila som pár fotiek, postla som ich asi tak raz za týždeň a potom som bola niekoľko mesiacov neaktívna a čudovala som sa, prečo majú ostatní veľa sledovateľov a ja nič. Posledných pár mesiacov som to ale začala brať vážnejšie a to nie preto, že by som musela alebo že by som chcela mať veľa sledovateľov, ale preto, lebo ma to začalo fakt baviť. Povedala som si, že teda spíšem niekoľko „múdrostí“, ktoré som za ten čas nahromadila. Nie, teraz sa nebudem tváriť, že viem, o čom instagram je a že vám prezradím všetky jeho magické triky, lebo ani ja stále som ich neobjavila. Niekedy sa správa milo a prekvapí vás s veľkým množstvom lajkov a sledovateľov a potom sa vám zasmeje do tváre a dopraje vám dni sucha. Rozhodne sa tiež nechcem tváriť ako veľká bookstagramerka, ktorá má milión sledovateľov, ja len veľmi rada hovorím o fotkách a knihách.
P.S. ak by ste ma hľadali, som tam pod menom @girlwithcloudyhead.
P.S.S Dneska sa cítim veľmi nostalgicky, takže sa pripravte na veľa gifov z HSM. 
 

Prirodzené svetlo je nenahraditeľné

Myslím, že hocikto, kto hovorí o bookstagrame a fotení toto spomína, ale naozaj je to pravda. Ja robím fotky vždy na stole pod oknom, pretože je tam najsvetlejšie a fotky sú tak pekne jasné. Je pravda, že niektoré knihy nespolupracujú. Hlavne tie, ktoré majú lesklé obálky a svetlo sa od nich naozaj dobre odráža.

Ako dekorácia sa dá použiť naozaj všetko

Ja najradšej používam svoje origami hviezdičky a umelé kvety, no teraz cez zimu som používala aj papierové vločky či mušle... na výber je toho skutočne veľa, len treba trochu kreativity. Je pravda, že s dekoráciami je trochu ťažké sa odlíšiť od ostatných, pretože keď niekto s niečím príde, väčšinou sa to šíri ďalej až to nakoniec vidíte všade.

Challenges sú dobrá cesta, ako získať sledovateľov

Challenges som začala robiť tak dva mesiace dozadu a je to taká sranda! Fakt! Je to oveľa jednoduchšie, pretože vám niekto dopredu povie, čo máte kedy odfotiť a vy to len splníte ako dobrí žiaci a máte po starostiach. Autori týchto výziev potom vyberajú najkrajšie fotky, čím môžete získať ešte aj reklamu zadarmo. Nehovoriac o tom, že si tak môžete nájsť kamarátov, pretože robíte rovnaké výzvy. Ja zvyknem robiť niekoľko naraz, aj keď je niekedy dosť ťažké všetky naraz kombinovať.

IG je sociálna sieť... socializuj sa! 

Niekedy mám dojem, že ľudia pozerajú obrázky a lajkujú, čo je úplne fajn, je to jedna z možností, ako dať autorovi fotky najavo, že sa vám páči. Bookstagram je ale komunita a nad knihami sa vždy lepšie rozplýva vo dvojici. Najlepšie je, že komunita je veľmi milá a aj keď môže byť trochu desivé, ako sa tam všetci poznajú, netreba stáť v kúte. Napríklad ja som teraz v skupinovom chate s niekoľkými babami a je to skvelé. Aj keď sa tak trochu míňame, pretože sme každá z iného kúta sveta, je to super, pretože sa môžeme nekontrolovateľne rozplývať nad knihami a fotkami.

Zachovanie témy môže byť niekedy na porazenie

Môžete sa dať na bookstagram s tým, že si budete zverejňovať fotky aké chcete, no ja som klesla v mojej závislosti ešte nižšie. Keď fotím, väčšinou urobím aj 20 fotiek naraz, aby som mala potom na istý čas pokoj. Samozrejme, všetky fotky sa snažím robiť v rovnakej téme. Napríklad v poslednom čase používam tie papierové vločky, takže sú pomaly na každej fotke. Taktiež som si zvykla robiť fotky zvrchu, to znamená, že málokedy dávam fotky robené z iných uhlov. To, samozrejme, neznamená, že ich nerobím. (Fun fact: už asi 2x som namiesto vločky napísala vložky... ešteže si to po sebe čítam) Ak sa ale rozhodnete pre nejakú tému, tak vás to potom trochu kreatívne obmedzuje, no ja si myslím, že to vyzerá esteticky pekne a jednoliato. Ale vravím, to už je hlbší stupeň obsesie. (pokojne pochopím, ak sa rozhodnete zostať pri zdravom rozume a nenasledovať ma do temných zákutí)

Zábavné popisky sú všetko

Úprimne si povedzme, niekedy sa človeku popisky nechce čítať. Ja som tiež taká. Niekedy jednoducho preletím fotky a som rada, že som si našla čas vôbec na to. Ak ale chcete niekoho zaujať, vtipom alebo vtipnými poznámkami to ide najlepšie. Ja sama si myslím, že nie som vtipná (len teda keď naozaj nechcem), ale snažím sa to trochu ozvláštniť, aby to nebolo jednotvárne. Zase, beriem to ako určitú formu blogu a chcem nadviazať s ostatnými aj osobnejší vzťah, preto je niekedy fajn, keď sa podelíte o svoje problémy v škole. Určite sa nájde niekto, kto bude vedieť presne čím si prechádzate a môžete sa spolu posťažovať na skúšky alebo úlohy.

Prejav v komentároch záujem

Ak niekto prejaví záujem a dá si tú námahu napísať komentár, ktorý obsahuje viac ako len zhluk emotikonov, je slušné, aby sme si tú námahu našli aj my. Chceme predsa nadviazať priateľstvá. Na emotikony zväčša odpovedám emotikonmi, pretože predsa len je to stále komentár a je mi ľúto ho prehliadnuť. 

Známe knihy sú populárnejšie

Všimla som si, že známe série ako napríklad Trón zo Skla alebo ACOTAR alebo Havraní chlapci majú väčší úspech, pretože ich pozná väčší počet ľudí a majú väčší počet fanúšikov. Kdežto ak dávate fotku nejakej neznámej či menej mainstream knihy, počet lajkov môže byť menší. 

Biele pozadie je oveľa náročnejšie, ako si človek myslí

Prednedávnom som skúšala biele pozadie, pretože som chcela niečo nové. Svetlo bolo dobré, biela bola biela, ale aj tak boli fotky modré... čo za mágia to je?! Však biela by mala viac odrážať svetlo a fotky by mali byť jasnejšie... alebo odrazila svetlo až príliš? Očividne sa s tým ešte budem musieť pohrať, ale Adrián z Universe of Wonderful Books mi poradil Facetune, čo dosť pomohlo a potom som našla ešte aj Snapseed apku, kde sa to dá napraviť, takže tie dve sú teraz moje záchrany.

Fotenie je neporiadna robota

Vždy keď sa rozhodnem, že idem robiť fotky na niekoľko dní dopredu, moja izba vyzerá akoby do nej hodil blesk... alebo vybuchla bomba. Knihy sú všade. Po zemi sa váľajú hviezdičky. Na bratovej posteli skladujem všelijaké veci, ktoré sa mi zdali ako dobré dekorácie... proste des. A viete čo je najlepšie? Potom to všetko ukladať na miesto.
Tak to je niekoľko postrehov z môjho pôsobenia na bookstagrame. Ak máte bookstagram aj vy, dajte mi vedieť dole do komentárov, rada objavujem nové účty. Ako ste na tom s bookstagramom a fotkami vy? Dáte si záležať na jednej téme alebo vám je to skôr jedno? Ako často pridávate fotky? Zapojili ste sa do nejakej challenge alebo tagov? 

Navyše, tento mesiac som sa rozhodla usporiadať svoju vlastnú challenge a spolu s jedným dievčaťom sme sa do nej pustili, takže ak by ste mali záujem, tu je rozpis výziev na mesiac február. Dúfam, že som vás aspoň trochu navnadila a zapojíte sa. Navyše, každý týždeň budeme zverejňovať 4 fotky na mojom a na jej účte, ktoré sa nám najviac páčili, takže môžete mať promo zadarmo. Navyše, môžete si k nej stiahnuť aj záložku s hastagom zadarmo TU a môžete ju použiť vo fotkách.

12 comments :

  1. Ten výpad panvy od Zaca Efrona, ehm Troya, budem dlho dostávať z hlavy. :D :D
    Inak super nápad s tou výzvou a instagramom, teda bookstagramom!♥
    Teraz ma ospravedlňte, idem si ešte raz pozrieť to gifko. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidím, že ho do článkov budem dávať častejšie... akože zobrazilo mi tam aj nejaké hore bez jeho gify, ale neboli v téme HSM. :D

      Delete
  2. Ahoj, moc hezký bookstagramový profil :)
    Já jsem teprve v začátcích a zatím tak poočku sleduju české a slovenské profily a začínám koukat i do těch zahraničních. Challenges mě lákají, ale nevím, jestli je zvládnu dodržovat, ten každý den je pro mě šibeniční :-D
    Díky za prima návodný článek!
    @tyrkysova_knihovnicka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, som veľmi rada, že sa páči. :) Každý deň je výzva, ja som sa toho tiež bála, ale teraz si vždy urobím fotky dopredu na týždeň a je to v pohode. A zase nemusíš nutne robiť každý deň. :)

      Delete
  3. Aaaaaaw ďakujem!!! Som veľmi rada, že sa zapojíš a neviem sa dočkať na fotky. :3

    ReplyDelete
  4. Zatím jsem se do žádné výzvy nepouštěla, ale tuhle asi zkusím :) Já mám instagram k blogu, ale zatím se mi nedaří být aktivní nějak pravidelně. Jen se možná blbě zeptám, ale co za zkratku je OTP (7.) :D
    @storyhuntress

    ReplyDelete
    Replies
    1. OTP znamená One True Pairing, teda dvojica ktorá podľa teba má byť len spolu a s nikým iným a ktorú zbožňuješ. Som rada, že sa zapojíš. :) Keby si mala ešte nejaké otázky na zadania, pokojne napíš. :)

      Delete
  5. Ja mám instagram necelý týždeň, takže všetky tipy a rady sa mi zídu :D Tvoje fotky sú naozaj krásne a veľmi sa mi páčia :-) Kedže mám teraz ešte skúškové, zatiaľ pridávam skôr staršie fotky a na challenge sa ešte necítim, ale ak bude nejaká aj neskôr možno ju niekedy vyskúšam :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ak sa táto podarí, určite bude aj iná, teraz sa hlavne sústreď na skúšky. Budem držať palce. :)

      Delete
  6. Můj bookstagram už asi znáš - @endlessbibliophile :) A tvůj mám moc ráda, i když s komentáři je to těžké... Já mám pocit,že mi počt followerů poslední dobou hrozně stagnuje, ale na druhou stranu mě to focení stále baví, takže to moc neřeším ;) Jsem hrozný perfekcionista, takže téma musí být, a dokonce už mám zažitý i takový vlastní filtr,protože moje bílá taky není úplně bílá ;) Fotky se snažím přidávat každý den ve stejný čas a docela mi to vychází. A v únoru mě čeká tvoje challenge, už se moc těším ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Áno, poznám! A som veľmi rada, že sa pridáš. Mne tiež followeri dosť stagnovali a potom som sa dala robiť challenge a išlo to hore ani neviem ako, ale hlavné je, že ťa baví robiť fotky. Je jedno, koľko ľudí ťa sleduje, ak ťa to baví. :)

      Delete