6 Jan 2016

Hádaj, koho zabila | Kečupové oblaky

Autorka: Annabel Pitcher | Originálny názov: Ketchup Clouds | Séria: nie je | Čo nájdete: romantiku, tajomstvá | Goodreads: 3, 83 |  Slovenské vydanie: Slovart, 2015 

Mám pocit, že mi tieto listy trochu pomáhajú, pán Harris. Možno čím viac zo seba dostanem, tým viac celý príbeh z truhly zmizne, až kým nebude jedného dňa úplne preč. Potom sa mu nechty zahoja a on si konečne bude môcť prekrížiť ruky na hrudi, konečne zavrie oči a do jeho tela sa pustia červy, ale bude to úľava a jeho kostra sa pritom bude usmievať. 


Každý z nás má nejaké tajomstvá a svojich vnútorných démonov, o ktorých by radšej ani nehovoril. Dusí ich v sebe, až kým nestratí všetky zvyšky síl a nezdôverí sa niekomu. Zoe si v tomto prípade vybrala väzňa Harissa, ktorému začala písať listy, kde mu chce vyrozprávať príbeh, ako zabila chlapca, ku ktorému prechovávala city. 

Zoe má pätnásť, aspoň myslím, nachádza sa v rozkvete puberty, a tak je jasné, že s ňou plieskajú hormóny. Klame rodičom, uteká na párty, kde sa nechtiac opije a bozkáva sa s chlapcami. Úplne normálne dievča. Až na tie chvíle, kedy sa správa ako dvanásťročná. Niekedy som mala dojem, akoby sa nezamyslela nad tým, čo rozpráva. Jej názory, hlavne na zločincov a väzenia mi prišli pritiahnuté za hlavu. Hlavne, keď obraňovala pána Harrisa, ktorý zabil svoju manželku a ešte aj susedu! Dokonca chcela napísať mníške, aby zorganizovala petíciu proti rozsudku smrti, ktorý mu dali. Komu také niečo napadne? Práve v týchto názoroch som videla jej detinskosť a naivitu a niekedy dokonca aj miernu hlúposť. 

Aj napriek tomu sa mi však Zoe dostala pod kožu a nemala som s ňou problém. Páčilo sa mi, ako autorka stvárnila prostredie jej rodiny, kde fakt môžete vidieť rôzne vzťahy, sesterskú rivalitu, hádky, ťažkosti manželstva a hlavne tajomstvá, ktoré sú hlavnou témou celej knihy. Asi to vyznie zle, ale zbožňovala som, keď sa ich rodičia hádali, nie preto, že by to vytváralo nejaký dramatický moment, ale preto, že to vyznelo realisticky a cítila som z toho všetky tie potláčané emócie. Taktiež som si obľúbila Zoeinu mladšiu sestru Bodku, pretože tá mala vždy nemiestne poznámky, ktoré ma rozosmiali a bola jednoducho neodolateľná. Rovnako zaujímavé bolo sledovať vývoj Sofi a jej vzťah k matke a k Bodke. Dramatických situácií medzi postavami nebolo málo a ja som si to naozaj užila. 
Rovnako som bola veľkým fanúšikom Zoeinho tajomstva, pretože city prechováva k dvoch chalanom a hoci dáva malé náznaky, ktorý zomrie, neviete to odhadnúť. Ja som bola od začiatku tým Aaron a možno to vyznie zle, ale dúfala som, že zomrie ten druhý. Aarona som mala až príliš rada. No nemohla som si byť istá, pretože raz to vyzeralo, že smúti za Aaronom, raz zase, že smúti za Maxom. Toto ma však len poháňalo ďalej, aby som čítala a dozvedela sa, čo sa krucinál stalo a komu sa to stalo! 

Celkovo sa mi kniha veľmi páčila a bola som ochotná prižmúriť oči nad Zoeinými výpadkami rozumu. Kniha vám ukáže, aké je to žiť s vinou, ktorá vás zožiera až do kosti, aké ťažké je žiť s tajomstvami, aké ľahké je zaľúbiť sa a nechať sa uniesť vášňou. Prednesie vám krásy života, zábavné situácie s malými sestrami, ale aj smutné okamihy trápenia. Táto kniha má v sebe všetky emócie, na ktoré si môžete spomenúť. 
Láska. 
Vina. 
Trápenie. 
Hnev. 
Ľútosť. 
Rozhodne je to jazda, na ktorú nezabudnete. Ak vás odrádza ľúbostný trojuholník, nebojte sa. Zase také dramatické to nie je. Hlavná hrdinka vie, koho chce, len je to trošku komplikované, aby sme sa ako čitatelia nenudili. Celý ten čas si budete lámať hlavu, kto zomrie a či ho Zoe naozaj zabila. 
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. Ak vás kniha zaujala, nájdete ju TU.*


2 comments :

  1. Už keď som si prečítala anotáciu, som vedela, že toto si jednoducho musím prečítať. Ešte predtým, než vyšla v preklade, som bola presvedčená, že túto knihu si zamilujem. Potom som si však prečítala rôzne názory, niektoré nie práve nadšené a tak trochu som sa bála pustiť sa do nej, aby som si nezničila nadšenú predstavu o nej. Po prečítaní tvojej recenzie si ale myslím, že hoci to možno nebude to najlepšie, čo som kedy čítala, bude sa mi to páčiť. Takže ďakujem. Teraz si musím Kečupové oblaky len čo najskôr kúpiť a prečítať. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som rada, že ti moja recenzia zmenila pohľad! :) Ja som tiež videla veľa názorov na ňu a myslím, že pokiaľ do toho nepôjdeš s extra veľkými očakávaniami, užiješ si ju. Ja som celkom kritická, čo sa kníh týka, ale toto bolo príjemné prekvapenie. Tak dúfam, že sa bude páčiť a neoľutuješ kúpu :)

      Delete