16 Dec 2015

Funfetti Cupcakes | Moon experimentuje v kuchyni

Niektorí z vás možno vedia, že okrem čítania aj rada pečiem. Zbožňujem vymýšľať nové a nové muffiny a hlavne zbožňujem pozerať nové recepty na pintereste. Keby ste videli moju nástenku s receptami či už na jedlá, alebo na dezerty, zbiehali by sa vám slinky. 

Prednedávnom som si povedala, že skúsim svoje prvé cupcakes. Môžu sa zdať jednoduché, pretože vyzerajú ako muffiny s polevou, ale realita je iná. Rozdiel medzi cupcakes a muffinami je predovšetkým v druhu cesta, pretože cupcakes majú koláčové cesto, ktoré je nadýchanejšie a jemnejšie než to muffinové. Ak si nájdete dobrý recept na cesto na cupcakes máte vlastne vyhraté aj v oblasti tort a korpusov. 

Na funfetti cupcake som si vybrala klasické vanilkové cesto a rovnakej príchute je aj poleva/frosting, no mali sme doma veľký citrón, a tak som si povedala, že recept trochu prikrášlim. Vanilka + citrón = veľmi dobrá kombinácia. Na jednej strane dostanete sladkú chuť, ktorá je ale svieža a netŕpnu vám z nej zuby. Predtým, než sa pustíme ale do receptu, menšie varovanie pre tých z vás, ktorí sa snažia žiť zdravo - cupcakes sú rozhodne odmenou, pretože v nich je kopec masla a cukru. Ja sama som si dopriala jeden až dva za deň a aj to som trošku prehnala. Robím ich preto len vtedy, keď viem, že u nás bude na návšteve viac ľudí, ktorí mi to pomôžu zjesť. 

Na cesto budete potrebovať:
  • 125 g múky
  • 125 g práškového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny (alebo prášok na pečenie) 
  • 125 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 1/2 polievkovej lyžice mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 citróna
  • cukrová posýpka - konfeti
Do jednej misky nasypete všetky suché ingrediencie - odporúčam preosiať, pretože sa tak do múky dostane vzduch, vďaka čomu budú vaše cupcakes nadýchané a jemné - a potom do nich pridáte vajcia a maslo. Poznamenávam, že maslo by malo byť izbovej teploty, aby bolo mäkké a váš mixér mal menej roboty. Ja osobne ho dávam z chladničky von 2-3 hodiny pred samotným pečením, aby sa mi s ním dobre pracovalo. Keď budete mať všetko v mixéri, všetko miešajte asi minútu na vysokej rýchlosti a potom pridáme mlieko s vanilkou a citrónom a cukrovými konfetami a znova to premiešate asi pol minúty. Keď to budete mať hotové, zoberiete si lyžicu, aspoň ja to tak robím, a rozdelíte cesto do formičiek. Ja som použila papierové košíčky s bielymi bodkami, ktoré som dostala na meniny. Bolo to už dávnejšie, takže ich už, bohužiaľ, v Bille nenájdete, ale minule som brázdila vody ebayu a videla som veľmi krásne košíčky za celkom dobrú cenu, niektoré dokonca aj bez poštovného, preto ak by ste chceli dodať vašim muffinom alebo cupcakeom trochu šmrncu, môžete pozrieť aj tam. Pokojne však môžete použiť aj obyčajné biele, mňa to k nim tiež dosť často tiahne. 
Cupcakes teda vložíme do trúby na 170 stupňov Celzia na zhruba 22 minút, ale pre istotu ich kontrolujete, keďže každý máme inú rúru a vaše sa môžu upiecť skôr. 

Na polevu budete potrebovať:
  • 125 g masla
  • 250 g práškového cukru (pokojne môžete použiť aj menšie množstvo, pretože frosting bol celkom dosť sladký)
  • 1 1/2 - 2 1/2 polievkovej lyžice mlieka (podľa toho, aká hustá poleva bude vyzerať)
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 citróna
Do mixéra hodíme maslo a necháme ho miešať asi 3 minúty na najvyššej rýchlosti, až kým zo žltej farby neprejde na bielu. Základom dobrej polevy je dobre ju vyšľahať, aby bola nadýchaná a biela. Teraz, keď máme maslo poriadne vyšľahané, pridáme doň polovicu preosiateho cukru (opäť ho preosejeme kvôli nadýchanosti) a mixujeme asi minút na nižšej rýchlosti a potom minútu na vysokej. Zopakujeme to aj s druhou polovicou. Podľa toho, akú hustú polevu máte pridáme mlieko, ja som nakoniec pridávala asi dve polievkové lyžice + 1 čajovú lyžicu vanilky a polovicu citróna. Zmixujeme kým sa to pekne nespojí a potom už len naplniť vrecúško alebo takú šikovnú vecičku, ktorú som našla u nás v špajzi a ide sa dekorovať. Ja osobne som išla z vonku do vnútra a robila som akoby špirálu a v strede som sa snažila urobiť taký špic a spočiatku to vôbec nešlo, takže nebojte sa, ak vám to nepôjde. Moje prvé pokusy vyzerali strašne, ale postupne som sa do toho dostala a nakoniec som to celkom dobre uhrala. Nakoniec cupcakes ešte posypeme konfetami a ta dá, dobrota je na svete. 

Musím povedať, že som bola veľmi nadšená z toho, ako sa podarili a ako dobre chutili. Rozhodne budem cupcakes ešte piecť. Momentálne mám na pláne urobiť jednu várku vianočných zázvorových s melasou, čo môže byť zaujímavé, tak ak sa podaria, určite sa môžete tešiť aj na tento recept. Vlastne, tieto Vianoce chcem piecť veľa nových receptov, takže pokiaľ máte záujem, budem rada, ak dáte vedieť do komentárov a pribudnú sem aj vianočné recepty. Určite to nebude nič komplikované, pretože aj ja som viac-menej začiatočník. 

Ak sa rozhodne urobiť funfetti cupcakes, rada by som videla vaše výtvory a ako sa vám darilo. Ak máte nejaký recept na cupcakes vy, budem rovnako rada, ak sa oň podelíte do komentárov, pretože inšpirácie nikdy nie je dosť. 

7 comments :

  1. Mňamky! :3 To už ako chutne vyzerá! Už viem, čím sa budem napchávať cez Vianoce :DDD

    ReplyDelete
  2. Vyzerajú výborne. Mala by si doniesť na zraz :D

    ReplyDelete
  3. Já myslela, že na tyhle dobrůtky musí být nějaké formičky a ono se to dá péct jenom v papírovým košíčku:) Vypadá to skvěle, asi to zkusím, jenom mohla bys mi prosím napsat, jak moc se ten košíček má naplnit? Aby mi nešly z trouby naproti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ja košíčky dávam ešte aj do formy na muffiny, na to som zabudla, ale podľa mňa by sa dali piecť aj bez nej, len neviem či by držali takú formu. Čo sa týka toho množstva, ja dávam do každého košíčka jednu polievkovú lyžicu cesta, to úplne stačí :)

      Delete
  4. THESE LOOK DELICIOUS. And I love your pictures!! Totally need to try these...or just eat a cupcake. Or 3 or 4 because let's face it, cupcakes need to be eaten in droves. XD
    Thanks for stopping by @ Paper Fury!

    ReplyDelete
  5. These look so yummy and so pretty, well done. I will have to try baking these myself!

    Sally x

    http://asprinkleofsally.blogspot.com.au/

    ReplyDelete