9 Oct 2015

Pravda, Verity, Vérité | Krycí jméno Verity

Autorka: Elizabeth Weinová
Originálny názov: Code Name Verity
Séria: Krycí jméno Verity, diel prvý
Goodreads: 4,10
Čo nájdete: druhú svetovú vojnu, priateľstvo, odboj
České vydanie: Cooboo, 2015




Její slova mi znějí v hlavě, je stejně skutečná jako já Kolosálně střelená, oslnivě okouzlujíci, nesmysly z knih prokláda peprnými nadávkami, je odvážna a velkorysá. 







Druhá svetová vojna. 
Koncentračné tábory. 
Nadvláda gestapa. 
Určite si to dobre pamätáte z hodín dejepisu. Udalosti nám vzdialené kilometre, no predsa tak strašidelne reálne. Zbožňujem filmy, knihy, dokumenty s touto tematikou, aj napriek tomu, že ma vždy zasiahnu a je mi z nich potom smutno. 

Kniha nám predostiera príbeh letkyne Maddie, dozvedáme sa o jej životných príhodách, o tom, ako
sa predierala svetom lietadiel a ako sa vyšvihla na miesta, kde sa len máloktorá žena dostala. Dalo by sa povedať, že Maddie je tak odvážna, ako jej to situácia dovoľuje. Rozhodne jej nechýba guráž a vie vziať situáciu do svojich rúk, keď treba, no na druhej strane môžeme vidieť, že to nie je hrdinka, že ju okolnosti vojny zasiahli a bombardovanie ju dokáže paralyzovať. Vôbec sa jej nečudujem, pretože ja na jej mieste by som sa schovávala a snažila sa neomdlieť strachom. Dodávalo jej to punc reálnosti, ale zároveň aj jedinečnosti. 

Chci jen létat a létat, za svitu měsíce. Zdálo se mi, že letím s Maddie, během těch pěti nebo kolika minut, co byl vedle klid a mně se podařilo usnout.


V príbehu sa môžeme stretnúť aj s jej priateľkou Královničkou, ktorá je protipólom Maddie. Je bezstarostná, odvážna, niekedy možno nerozvážna, no rozhodne plná energie, ktorú ani vojna nedokáže zahasiť a nesmiem zabudnúť, že nie je Angličanka ale Škótka!!! Královnička mala kopec tajomstiev a žila naplno, pretože vedela, že jej život sa môže rýchlo skončiť. Nemienila dať vojne moc nad jej životom, namiesto toho žila ako keby každý deň  bol jej posledný. Bolo zaujímavé vidieť, ako sa ich životy odvíjali aj napriek ničivej vojny v pozadí. Stále dokázala flirtovať s mužmi, vedela sa zaujímať o líčidlá a viac - menej si žili svoje vlastné životy. Zdalo sa to byť obyčajným príbehom dvoch dievčat. 

Popri vojne je má dôležitú rolu aj téma priateľstva medzi Maddie a Královničkou. Obe boli odlišné a zároveň toho mali kopec spoločného. Myslím, že práve toto potrebovali. Nájsť spriaznenú dušu v
temných časoch, niekoho, na koho sa mohli spoľahnúť, keď im bolo najhoršie a o koho by sa mohli oprieť, keď nevládali. Bola som rada, že autorka namiesto romantickej línie išla k línii priateľstva, pretože to niekedy môže znamenať oveľa viac. Boli nerozlučné ako sestry, chodili spolu na dobrodružstvá, boli ochotné obetovať pre tú druhú život. 

"Polib mě, Hardy! Polib mě, RYCHLE!" 


Na scénu ale neskôr nastupuje gestapo, nemecká polícia, hliadky. Vojna sa presúva z úzadia do popredia, na povrch vyplavuje všetky hrôzy druhej svetovej a koncentrákov. Z dvoch telegrafistiek sa zrazu stáva niečo viac. Príbeh naberá na rýchlosti, zrazu otáčate jednu stránku za sebou a hltáte každé jedno slovo. Na to, aký mala kniha pomalší rozbeh ma potom veľmi pekne prekvapila. Pekne, no aj nepríjemne. Je vidno, že má autorka veľké množstvo informácií o lietadlách či o tej dobe a predstavuje nám hodnoverný obraz. Od polovice príbehu sa však všetko začalo hýbať rýchlejšie, autorke sa podarilo vo mne vyvolať všemožné emócie. Rozhodne som však nečakala, že mi kniha dokáže zlomiť srdce a podupať ho na kašu. Ešte teraz, keď si na ňu spomeniem, zabolí ma v hrudi a chce sa mi plakať. 

Každopádne kniha bola naozaj výborná aj napriek tomu, že bola fikciou. Autorka tému zvládla bravúrne. Rozhodne to však nie je oddychovka alebo ľahké čítanie, keď nemáte čo robiť. Už len kvôli ťažšej téme je to kniha, ktorej treba venovať pozornosť, aby ste si ju poriadne vychutnali. Myslím, že čitateľom, ktorí majú radi druhú svetovú či vojnovú tematiku vo všeobecnosti, sa bude veľmi páčiť. 

*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. V prípade, že vás kniha zaujala, nájdete ju TU.*

1 comment :

  1. presne ako píšeš, nie je to oddychovka, ale zato ten príbeh je skvelý. Ja sa len veľmi pomaly posúvam, ale o to viac si knihu užívam. Ako vidím, mám sa ešte na čo tešiť :)

    ReplyDelete