30 Mar 2015

3 knižné tipy | Marec


Marec ušiel ako voda a máme tu ďalšiu rubriku 3 knižné tipy. Úprimne, tento mesiac som mala menší problém s nomináciou troch kníh, pretože som toho veľa neprečítala. Bakalárka sa nado mnou týči ako nejaké monštrum a každý deň si zo mňa zoberie kúsok duše. Nehovoriac o tom, že apríl ubehne ešte rýchlejšie (2 týždne prázdnin, tie ubehnú vždy extrémne rýchlo) a na dvere budú klopať štátnice, ktoré mi zoberú všetky knihy a vymenia ich za skriptá. To len aby ste neboli prekvapení, ak budem odporúčať skriptá. 
Ale dosť bolo kecania, hor sa tie klenoty Marca - mesiaca kníh! 

1. Snow like Ashes - Sara Raasch

Pred šestnástimi rokmi, Zimné kráľovstvo bolo porazené, jeho obyvateľstvo zotročili a nechali ho bez vládcu či mágie. Jediná nádej Zimňanov je osem obetí, ktorým sa podarilo utiecť a ktorí čakajú na tú správnu chvíľu, aby ukradli mágiu a obnovili kráľovstvo. A tak keď zvedovia objavia, kde sa nachádza staroveký medailón, ktorý dokáže obnoviť zimnú mágiu, Meira sa rozhodne ho získať sama. Zdoláva veže, bojuje s nepriateľskými vojakmi a slúži kráľovstvu, ako si vždy predstavovala. Ale čoskoro sa ocitá vo svete diabolskej mágie a nebezpečnej politiky - a zisťuje, že jej osud, nikdy nebol skutočne jej. 
Prečo som ju vybrala? 

Ehm, pretože je absolútne dokonalá? Ale to nie je pádny dôvod. Išla som do nej s tým, že tam je mágia, očividne badass hrdinka  a kráľovstvá a úprimne, rozdelenie krajiny na ročné obdobia je dosť super. Dostala som však príbeh, ktorý si ma absolútne získal, pretože... nuž dostala som všetko, čo som očakávala a ešte oveľa viac. Hlavne tie plot-twisty! Ak ste čítali Throne of Glass a chceli by ste si skrátiť čas, kým čakáte na ďalšiu časť, skúste sa ponoriť do tohto. Myslím, že by sa vám to mohlo páčiť. Navyše, mne osobne sa páčila, ako autorka vykreslila postavu Marthera, pretože bol úplný babrák v istých veciach a väčšinou to v knihách nevídam.

“Someday we will be more than words in the dark.”


Mne osobne sadlo všetko od autorkinho štýlu písania, cez postavy, ktoré konali rozumne a s vášňou, až po akčné scény, ktoré boli krásne opísané a nabité zbraňami. A keď už som pri zbraniach, ja osobne som bola strašne rada, že autorka hlavnej hrdinke dala šakram (aspoň myslím, že sa to tak volá), čo mi celkom pripomínalo Xenu bojovnicu. Nehovoriac o úžasnej správe, ktorú celá kniha niesla. Naozaj sa dalo vidieť, ako veľmi chcel zimný národ späť svoje kráľovstvo, ako veľmi chceli byť zase niekým, chceli naspäť svoj domov a svoju identitu. V celom diele cítiť vášeň a odhodlanie a to bolo to najlepšie. 

Moje hodnotenie: 5/5 - akciou naprataná fantasy, ktorá vám vezme dych a nebudete vedieť zavrieť knihu, kým nebudete na konci. Navyše, tá obálka je mega úžasná a neviem sa dočkať na pokračovanie. 


2. Maybe One Day - Mellisa Kantor


Zoe a jej najlepšia kamarátka Olívia, mali vždy veľké plány do budúcnosti, no ani jeden z nich nebol o tom, že Olívia ochorie. No Zoe je aj tak odhodlaná byť odvážna aj za kamarátku. Aj vtedy, keď nevie, čo povedať. AJ vtedy, keď Olivia zmešká mesiace školy. Aj vtedy, keď sa Zoe zamiluje do Calvina. Jediné, čo poháňa Zoe vpred, je fakt, že Olivia to porazí a že všetko sa vráti do starých koľají. Pretože alternatíva je príliš desivá, aby si ju vôbec predstavila. 
Prečo som ju vybrala? 

Pretože sa očividne rada trápim príbehmi, kde niekto trpí ťažkou chorobou. Niektorí z vás môžu pretočiť očami a nechápať, prečo tieto knihy rada čítam, no podľa mňa je dôležité, aby sme si uvedomovali, že aj toto sa deje. Je to rovnaké ako čítať o druhej
svetovej vojne, tá predsa tiež nebola pekná, veľa ľudí zomrelo, ale to, že to bolo v minulosti, ju nerobí menej reálnou. Ibaže choroby sú tu stále a áno, je ťažké o nich čítať, ešte ťažšie je sa s ňou stretnúť osobne, ja o tom viem svoje. No aj tak si myslím, že príbehy s touto tematikou sú istým spôsobom krásne. 

“Time does not care how precious it is, how hard you are working not to squander it. Time passes.”


Čím je ale táto iná? Nuž, chorobou netrpí hlavná hrdinka, ale jej najlepšia priateľka, a tak môžeme vidieť príbeh z inej perspektívy. Je úžasné, ako sa s tým Zoe vyrovnáva, ako sa snaží fungovať bez Olivie, zatiaľ čo ona je v nemocnici. Je úžasné, ako sa Zoe mení, ako sa naučí viac otvárať druhým ľuďom. No najkrajšie je sledovať priateľstvo medzi nimi dvoma, ako silnie aj napriek chorobe a ako prekonáva všetky ťažkosti. Jednoducho krásne vykreslené. V istých momentoch som sa so Zoe vedela stotožniť a aj keď si myslíte, že viete, ako to skončí, autorka sa s vami bude hrať, pretože vám raz dá nádej a po niekoľkých stránkach vám ju zoberie. Ja sama som si nebola tak celkom istá, ako to skončí. 

Moje hodnotenie: 5/5 - krásne napísaná a aj napriek tomu, že sa tam drží hnusný tieň choroby, ostatné krásne veci ju vedia zatieniť. 

3. Red Queen - Victoria Aveyard

Chudobou postihnutí Červení sú poddaní žijúci pod nadvládou Strieborných, elitných bojovníkov so mocnými schopnosťami. Mare Barrow, 17-ročnej červenej dievčine zo Stiltov, sa zdá, že sa nič nezmení. Až sa nakoniec ocitne v Striebornom paláci, v centre tých, ktorých najviac nenávidí. Rýchlo zistí, že aj napriek svojej červenej krvi, má smrtiacu schopnosť. Hrozí, že zničí Strieborných. Ale s mocou sa neradno zahrávať. Kto zvíťazí vo svete rozdelenom podľa krvi?

Prečo som ju vybrala? 

Pretože mám tento mesiac slabosť na princov, kráľov, kráľovský dvor a
revolúcie. Presne tak. Čo sa môže zdať ako fantasy, v skutočnosti fantasy nie je, pretože v nej nájdete aj dystopické prvky, modernú technológiu a všetko to môže znieť trochu chaoticky, no v praxi to funguje úplne super. Celý ten dej a kráľovské prostredie to oživuje a dáva tomu istý šmrnc originality. Hlavná hrdinka, Mare, rozhodne nie je žiadny anjelik, je to obyčajná zlodejka, ktorá v podstate nie je na nič dobrá, v škole jej to tiež nejde a nemá pred sebou pomaly žiadnu budúcnosť. Je neotesaná a v podstate... ani nie záporná, ale rozhodne nie ani najlepší príklad pozitívnej postavy.

Rise, red as the dawn. 


Plusové body autorke dávam aj za perfektné spracovanie spoločnosti, teda, perfektné ako perfektné, pre Červených určite nie je. No fascinovalo ma rozdelenie obyvateľstva na dva tábory, kde jedni boli nadradení a tvárili sa ako bohovia a druhí živorili a bojovali v bojoch Strieborných. Opäť nastáva klasická situácia, kedy tí utláčaní robia všetko možné pre to, aby už utláčaní neboli. No ja osobne som boj za rovnoprávnosť uvítala, pretože sa mi nezdá, že by som o tom čítala veľa kníh. Hlavne nie o rovnoprávnosti vrámci jedného kráľovstva. 
No autorke sa naozaj podarilo zvýrazniť rozdiely medzi Striebornými a Červenými, boli z úplne iného cesta a to príbeh robilo ešte zaujímavejším. Strieborní boli naozaj namyslení a chladní, Červení zase vášniví a zapálení pre zmenu. Navyše, žiadnej postave sa nedá tak úplne veriť, čo je ešte lepšie.

Moje hodnotenie: zatiaľ nie je, knihu ešte čítam, takže trochu švindľujem, ale som si istá, že bude vysoké. 

Dúfam, že vás moje tipy trochu oslovili a pokiaľ máte nejakú knihu mesiaca, pokojne sa o ňu podeľte v komentároch. Ak ste niektorú z kníh čítali, budem rada, ak napíšete, ako sa páčila vám. 


8 comments :

  1. Lákají mě všechny, ale nejvíc asi Red Queen :)

    ReplyDelete
  2. Tá obálka Snow like ashes! Slintám. :D
    Najviac sa mi ale asi pozdáva Maybe one day, mám rada podobné príbehy, no určite si lepšie posvietim na všetky tri. Vďaka za tipy. :)

    ReplyDelete
  3. Ja vždy strasne trpím, keď chcem všetky tieto knihy prečítať a nie je dosť času! Ako hodnotíš angličtinu? Dala by sa Red Queen pochopiť aj ako audio, alebo je to zamotane / moc fantasy svet? Veľa ľudí si v Snow chváli, že hrdinka konečne bojuje s niečím iným, super osvieženie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anglinu by som v Red Queen a Snow like Ashes a Throne of Glass dala asi na rovnakú úroveň, aj keď, Red Queen sa viac zaoberá aj politickými vecami, niektoré slovíčka som si musela preložiť, pretože nepoužívala zaužívané formy ale neokúkané, čo bolo fajn, lebo zásoba tak rastie, ale tak ťažko posúdiť. Ja som dala aj SLA v audio a nemala som problém, treba skúsiť a uvidíš :)
      Áno, to rozhodne bolo osvieženie a celá tá krajina je taká čarovná :)

      Delete
  4. Red Queen sa stalk obľúbenou :) Nevyzerá zle.

    ReplyDelete
  5. Red Queen ma zaujala najviac :)
    Pekný článok.

    ReplyDelete
  6. Prvá a tretia kniha sú na mojom to-reade, ale kým sa k nim dostanem, tak aj zostarnem. :D

    ReplyDelete
  7. Red queen znie úžasne 8)

    ReplyDelete