16 Aug 2014

Isla and the happily ever after | Koniec ako z rozprávky

Autorka: Stephenie Perkins
Originálny názov: Isla and the Happily Ever After
Séria: Anna and the French Kiss, diel tretí
Goodreads: 4,42

From the glittering streets of Manhattan to the moonlit rooftops of Paris, falling in love is easy for hopeless dreamer Isla and introspective artist Josh. But as they begin their senior year in France, Isla and Josh are quickly forced to confront the heartbreaking reality that happily-ever-afters aren’t always forever.
Their romantic journey is skillfully intertwined with those of beloved couples Anna and Étienne and Lola and Cricket, whose paths are destined to collide in a sweeping finale certain to please fans old and new.

It's midnight, it's sweltering, and I might be high on Vicodin, but that guy - that guy right over there - that's him. 


Na Islu (Not Iz-la but Eye-la like island without nd) som čakala pekelne dlho, ale oplatilo sa. Keď som ju dočítala, boli 3 hodiny ráno. Nemala som slová, bola zo mňa len kaluž, pretože ten koniec ma roztopil. Plakala som, ale nie pretože by to bolo smutné alebo zlé, no preto, lebo to bolo také krásne. Moje srdce bolo rozštiepené na malé kúsky. A ja som mala chuť si to prečítať ešte raz. Hneď. 

When we were sophomores, our English teacher partnered us up for a fake newspaper article. I was so nervous that I couldn't stop tapping my pen. And then it slipped from my grasp. And then it flew into his forehead.

Keď som začala túto knihu čítať, od prvého momentu som vedela, že to bude čistá dokonalosť. A autorka ma nesklamala. V porovnaní s Annou a Lolou bola Isla úplne iná. Celý ten príbeh bol iný. Už nemusíme celú knihu čakať, kým sa tí dvaja dajú do hromady. To bolo podľa mňa veľmi dobré. Isla je skôr uzavretý typ dievčaťa, má menšie komplexy kvôli svojej výške. Je to však čistý prototyp dievčaťa, nosí vysoké podpätky, každý deň šaty, má rada make up. Aby toho nebolo málo, je dokonalá v škole. Každý má však svoje negatívne stránky a v jej prípade je to nízke sebavedomie a nerozhodnosť (hm, akoby som čítala o sebe). Josh na druhej strane má naplánovanú celú budúcnosť, vie, čo chce robiť, kde chce študovať a rád narúša pravidlá. Neskôr sa však dozvieme, prečo. 
Postavy som si obľúbila od prvej minúty, no mala som menší problém s kamarátom Isly - Kurtom. Bolo to hlavne preto, že bol iná postava, takú som v knihe ešte nevidela a musela som ho poriadne študovať, aby som si na jeho prejavy náklonnosti zvykla. Spočiatku som sa bála, že to bude ľúbostný trojuholník, pretože Kurt bol jej priateľom už od malička, ale našťastie sa tomu autorka vyhla. 

If only the discovery of mutual admiration could lead promptly into making out. If only I could say, "Listen. I like you, and you like me, so let's go find a secluded park and touch each other."

Kniha vo mne pri čítaní vyvolala mnoho pocitov od priblbého sa usmievania, cez hnev až po totálnu frustráciu. Bolo to v pohode, až niekde za polovicou bol zlom, kedy som si myslela, že Islu zahluším jednou jej knihou. Nerozumela som jej pohnútkam a samozrejme, že keď urobila zle a uvedomila si, že urobila zle, ľutovala sa. No neskôr sa dozvedáme, že to musela urobiť, pretože inak by neprešla osvietením a nebola by z nej lepšia osoba. V tej časti som pretáčala oči a bola som mierne znechutená. Lenže potom sa zjavila Anna, St. Clair, Lola, Cricket a ostatní a ja som mala čo robiť, aby som sa udržala na uzde. Naozaj som bola rada, že som to čítala večer v izbe, pretože keby som sa tak správala tak na verejnosti, tak ma dajú zrejme do blázinca. Bolo toho na mňa príliš veľa a jednoducho som sa niekedy neudržala. 

Our fingers are in each other's hair, and his breath is in the hollow of my neck, and I wish the world would swallow us here, whole, in this moment. And that's when it hits me that this - this - is falling in love.

Autorkin štýl písania je ako vždy perfektný. Nezdržuje sa zbytočnosťami, je priamočiara a navyše svojím písaním vie vyvolať pocity. Ľahko a rýchlo sa to číta, čo je výhoda, pretože vás to bude hnať vpred a budete hltať jednu stránku za druhou. Och a spomenula som humor? Na tej knihe som sa permanentne chichotala alebo úplne rehotala. 

Ten koniec. Ten bol najlepší. Najromantickejší. Najsladší. Plakala som pri ňom. Ako decko. Nevedela som si pomôcť, pretože keby niekto pre mňa urobil to, čo Josh pre Islu, tak si ho vezmem a v tom momente s ním chcem mať decko. A to nežartujem. Alebo by som ho samou láskou zjedla. Určite sa máte na čo tešiť. Ja som ešte stále tak trochu otrasená a neviem sa spamätať z celého toho zážitku. Samozrejme 5/5:



8 comments :

  1. Od této autorky jsem četla jen Polibek pro Annu, tu druhou knihu, která na ni navazovala už ne, ale tahle mě zaujala. Děkuju za tip :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemáš za čo, dúfam, že sa bude páčiť :)

      Delete
  2. Annu... som milovala, Lola... sa mi až tak nepáčila a na Islu... sa chystám už dlhšie a po tejto skvelej recenzii je mi jasné, že si ju musím prečítať as soon as possible. Vážne si ma nalákala a veľmi sa teším.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veľmi dúfam, že sa ti bude páčiť aspoň tak veľmi ako mne :D Keby ma pri čítaní niekto videl, no neviem neviem čo by si pomyslel :D

      Delete
  3. Ja som zasa čítala iba Lolu a nebolo to síce úplne zlé, ale ani ma to úplne nedostalo tak, ako teba napr. táto kniha, preto som si povedala, že sa k Anne nevrátim. A Isla, hm, čo ja viem... :D Tvoja recenzia je rozhodne viac ako nadšená, uvidíme... :D

    Dada / Trojveršie.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ja som bola nadšená zo všetkých dielov, takže neviem ako bude Isla vplývať na teba :)

      Delete
  4. Nádherná recenzia!! Ešte som od autorky nič nečítala, ale veľmi, veľmi si ma nalákala. :) Myslím, že s Islou by som sa dokázala okamžite stotožniť. Určite si knihu pohľadám.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ešte si nečítala? Tak to určite naprav, píše naozaj super :)

      Delete