8 May 2014

Mellisa de la Cruz : The Ring and the Crown alebo kniha plná šťavnatých intríg

Autorka: Mellisa de la Cruz
Originálny názov: The Ring and the Crown
Séria: The Ring and the Crown, diel prvý
Goodreads: 3,57
Princess Marie-Victoria, heir to the Lily Throne, and Aelwyn Myrddn, bastard daughter of the Mage of England, grew up together. But who will rule, and who will serve? Quiet and gentle, Marie has never lived up to the ambitions of her mother, Queen Eleanor the Second, Supreme Ruler of the Franco-British Empire. With the help of her Head Merlin, Emrys, Eleanor has maintained her stranglehold on the world's only source of magic. She rules the most powerful empire the world has ever seen. But even with the aid of Emrys' magic, Eleanor's extended lifespan is nearing its end. The princess must marry and produce an heir or the Empire will be vulnerable to its greatest enemy, Prussia. The two kingdoms must unite to end the war, and the only solution is a match between Marie and Prince Leopold VII, heir to the Prussian throne. But Marie has always loved Gill, her childhood friend and soldier of the Queen's Guard. Together, Marie and Aelwyn, a powerful magician in her own right, come up with a plan. 

Ako malá som sa vždy hrala na princeznú, myslím, že veľa dievčat. Zasnene som čakala na svojho princa na bielom koni, snívala som o veľkom zámku. Nuž, Marie má aspoň ten zámok. 

Príbeh ma zaujal najmä tým, že sa autorka nesústreďuje na pohľad jednej hlavnej postavy, ale že postavy sa každou kapitolou striedajú a čitateľ tak má možnosť sledovať osudy všetkých postáv a má možnosť nahliadnuť do ich hláv. Je pravda, že vzťahy medzi nimi boli trošku komplikované (tak ale sme
na kráľovskom dvore, nič iné som ani nečakala) a dosť zamotané.
Marie ako princezná, a dá sa povedať, aj hlavná postava, bola zo začiatku také tiché zakríknuté dievča, ktoré vlastne ani nevyzeralo ako budúca kráľovná. Ona ňou ani nechcela byť. Bola to jej priateľka Aelwyn, ktorá vždy túžila po moci. No postupom času je vidieť, ako tieto dve spriaznené duše prebehli určitou zmenou, dospeli, zmúdreli a zaujali pozície, ktoré im prináležali, pretože si uvedomili, že nejde o nich, že nemôžu byť sebecké, pretože je tu krajina a ľudia, ktorí od nich závisia. 
There was no such thing as fairy tales. Princesses didn´t turn into peasants, and princes could not run away to have adventures. She had wanted to be someone else so badly, but perhaps the secret to life was accepting who she was.
Ďalšou postavou, ktorú som si úplne obľúbila, je Wolgang aka Wolf. Oh my, keď si na neho spomeniem, musím to rozdýchať. Wolf je šarmantný, vypracovaný, milý, dokonalý princ, ktorý láme dievčatám srdcia, no v skutočnosti hľadá tú pravú, s ktorou by strávil ostatok života (I volunteer!!!) Jeho brat Leopold bol na druhej strane pekná sviňa! Och, keby som mohla, tak by som ho najradšej prefackala za všetko, čo urobil Isabelle, nechuťák jeden. Chuderka Isabelle, tá si toho za celý život ale vytrpela, pri nej sa autorka naozaj vybúrila, pretože mám taký dojem, že ona schytala zo všetkých najviac. Celkovo som však mala rada všetky postavy (teda, rada ako rada), pretože autorka ich vykreslila realisticky a neboli to všetko dokonalé postavy, ktoré milujete. Majú chyby, niektoré sú odporné, iné zase povrchné, ale sú to všetci ľudia, je jasné, že nebudú perfektní a to sa mi najviac páčilo. 


Predstavte si, že je 20. st. a Británia je vládcom veľkej časti Európy, Amerika je pomaly neznáma krajina, kde žijú samí barbari a o Nemecku ešte ani sýkorky nečvirikali, pretože namiesto neho je tam stále Prusko. Zaujímavá predstava, čo? Ja si myslím, že je to úplne geniálny nápad (v poslednom čase fičím na seriáli Reing, takže táto kniha bola námetom akurát pre mňa). Kráľovná Eleanor sa spolu so svojím mágom Merlinom (áno, Merlin!) rozhodli, že po porážke s Pruskom uzavrú mier a to tak, že si Marie vezme Leopolda za manžela. Ona z toho veľmi nadšená nebola, no nemôže s tým nič robiť. Začína sa sezóna, otváraná svetoznámym bálom, na ktorom sa zíde takmer celý svet, pretože kto tam nie je, akoby ani neexistoval. Každý chce vidieť tú nádhernú dvojicu, lenže začnú sa kuť pikle a všetko pôjde do kytek. 
"Hey boys, now, that´s not so nice - picking on a girl alone in the city," Wolf said.
"Go on, boy, nothing for you here. There´s four of us and only one of ya."
"Then it´s an even fight." Wolf smiled as he dispatched them in quick succession.
Kniha bola od začiatku do konca naprataná akciou, stále sa niečo dialo, čo ma nútilo čítať. Autorka má tiež veľmi dobrý štýl písania, kapitoly sú krátke, čo však dáva viac priestoru veľa postavám a to som na tom zbožňovala asi najviac. Čo dostanete? Mágia + nádherné šaty + princovia + zákeráctva + prekomplikovaná politika (ak som pochopila ja, tak sa nemáte čoho báť). 

Túto knihu som si neskutočne užila. Nemyslela som si, že ma až tak chytí, ale toľko tajomstiev tam bolo, že ma to hnalo čítať a čítať, až kým sa to nevyriešilo. A že to boli prekvapenia na konci, také veci, ktoré sa stali, som ani vo sne nečakala. Síce je to séria, ale skončilo sa to celkom uzavreto, preto som zvedavá, čo si autorka ešte pripraví. No ak máte radi seriál Reign, princezné, intrigy, neodolateľných princov a podlých zákerákov, ktorých by ste najradšej nakopali do nemenovaných miest ako som mala ja, tak je to kniha ako pre vás. Určite stojí za prečítanie, preto dávam hodnotenie 5/5:

6 comments :

  1. Tuhle knížku jsem nedávno někde viděla, ale vůbec si nemůžu vzpomenout kde. Kniha má moc pěknou obálku a také moc zajímavě zní:) Nevíš jestli se chystá v češtině nebo alespoň slovenštině?:) Pěkná recenze!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O preklade som ešte nič nepočula, knižka vyšla prednedávnom, takže neviem, ale iné knižky tejto autorky v češtine vyšli, tak možno sa dočká aj táto :)

      Delete
  2. Bože! Máš nádherný vzhled blogu! :)

    ReplyDelete
  3. skoda anglicky to cist nebudu :( ale knizka vypada fakt zajimave a moc se mi libi ty obrazky cos k tomu dala fakt pekny :) dobra recenze

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    ReplyDelete
  4. Reign síce nepoznám, ale kniha znie dosť dobre!:) Pekná recenzia.

    ReplyDelete