16 Feb 2013

Kresley Cole - Poison Princess

Autorka: Kresley Cole
Originálny názov: Poison Princess
Séria: Arcana Chronicle #1
Goodreads hodnotenie: 4,24

Sixteen year old Evangeline “Evie” Greene leads a charmed life, until she begins experiencing horrifying hallucinations. When an apocalyptic event decimates her Louisiana hometown, Evie realizes her hallucinations were actually visions of the future—and they’re still happening. Fighting for her life and desperate for answers, she must turn to her wrong-side-of-the-bayou classmate: Jack Deveaux.
With his mile-long rap sheet, wicked grin, and bad attitude, Jack is like no boy Evie has ever known. Even though he once scorned her and everything she represented, he agrees to protect Evie on her quest. She knows she can’t totally depend on Jack. If he ever cast that wicked grin her way, could she possibly resist him?
As Jack and Evie race to find the source of her visions, they meet others who have gotten the same call. An ancient prophesy is being played out, and Evie is not the only one with special powers. A group of twenty-two teens has been chosen to reenact the ultimate battle between good and evil. But it’s not always clear who is on which side….

Svet ako ho poznáme už neexistuje. Väčšina ľudí je mŕtvych a tí, čo prežili zdivočeli. Tvoria sa armády, ktoré rabujú pozostatky; krajinami sa preháňajú ľudia, ktorí čakajú, kým vás zotročia, v tom horšom prípade, narazíte na akési zombie, ktorými by ste rozhodne nechceli byť pohryzení. Vidieť ženu je rarita a mužov čoraz viac ovládajú pudy. V takomto svete sa musí Evie naučiť žiť a rozhodne to pre ňu nebude ľahké.
Poison Princess je post-apocalyptický román, ktorý vás prenesie na miesto, kde by ste nepriali prežiť noc ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi. Nikto nevie, prečo sa to stalo. Kto to spôsobil? Čo bude s ľuďmi, ktorí prežili?

Hlavná hrdinka, Evie, o tejto katastrofe s názvom Flash vedela. Nebola si však istá, kedy, ako alebo prečo sa stane. Videla len, aký bude svet potom kvôli svojim víziám. Evie ako hrdinka má komplikovaný život. Vízie a nočné mory sú u nej na dennom poriadku. A keď už si myslí, že je ako – tak vyliečená, že všetko by sa mohlo vrátiť do starých koľají, že jej mama by sa na ňu mohla zas začať pozerať normálne, všetko sa pokazí. V knihe to nie je nič zvláštne, že? Čo ma však prekvapilo, že nakoniec to všetko prijala a nejako sa s tým vyrovnala, čo bol od autorky múdry ťah. 
Na druhej strane tu máme nebezpečného bad boy hrdinu, ktorému pravidlá nič nehovoria a riadi sa len podľa tých svojich. Jackson Deveaux je jednoducho neskutočný. Táto postava si vás jednoducho získa a omotá okolo malíčka v prvom momente, ako sa zjaví v príbehu. Je nemožné nechcieť ho. (alebo to platí len na mňa) Musím však povedať, že som si obe tieto postavy zamilovala (dobre, Jacka možno trochu viac), pretože to neboli ploché obrazy postáv, ale boli to skutočné postavy s pocitmi, strachmi, zlozvykmi... boli jednoducho uveriteľné. Ich vzťah sa pomaly vyvíjal, teda na začiatku to vyzeralo skôr, že ho Evie zahluší pohľadom, ale tak nejako sa jej dostával pod kožu (ani sa jej nečudujem) a pomaly začala cítiť niečo viac. Ale kto by necítil, je to sexy, svalnatý, čiernovlasý chalan, ktorý by položil svoj život za ten váš, ja by som sa roztopila na mieste.

“If you touch me like that again, Evangeline,” he began in a husky tone, dropping to his seat once more, “in the space of a heartbeat, I will have you off this bike and onto the closest horizontal surface. And I woan be picky, no.” 

Kniha je napísaná skvelo. Nemám slov, naozaj. Ide o to, že autorka vie situácie výborne opísať, ale tak aby ste sa pri tom nenudili. V mnohých momentoch som ledva dýchala, čakala som, čo sa stane a dúfala som, že to bude dobré pre moje obľúbené postavy. Je pravda, že autorka píše, myslím, že to boli len Jackove prehovory, v kanadskej francúzštine, ale je to tam vysvetlené aj po anglicky. Nemala som s tým veľký problém, dalo sa na to zvyknúť a dokonca som sa naučila aj nejaké nové slová, a jeho angličtina bola trochu odlišná, ale to tiež nebolo až také hrozné. Skôr si myslím, že to ten prejav trochu oživilo, mne osobne sa to páčilo.

Na záver by som už len dodala, že Poison Princess je kniha, ktorá sa vám jednoducho dostane pod kožu, usalaší sa vo vašom srdci a všetky problémy a dobrodružstvá hlavných hrdinov budete prežívať s nimi. Ja som sa dosť nasmiala, roztápala som, no na druhej strane aj ma išlo roztrhnúť od jedu, čo im to tá autorka robí. Takže, kniha vo mne určite zanechala veľa emócií a podľa toho spoznám, či bola kniha dobrá, alebo nie. Poison Princess bola vynikajúca a ja fakt neviem, ako vydržím čakať na pokračovanie do októbra. Preto dávam knihe hodnotenie: 5/5:


10 comments :

  1. Pekná recenzia 8)
    O knihe som už počula, ale keďže nie je preložená až tak veľa záujmu som jej nevenovala, ale ako opisuješ, môže byť úžasná, presne niečo pre mňa 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslím, že by si ju dala aj v angličtine ;) ja som sa bála, že to bude ťažké, lebo ten začiatok a opisy ma trochu vystrašili, ale potom to už bolo v pohode :)

      Delete
  2. Na Poison Princess som naozaj zvedavá =) Vyzerá to na dosť dobrú dystópiu :D ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naozaj perfektná, prekonala všetky moje očakávania :)

      Delete
  3. Super recenzia a kniha vyzerá fakt dobre, putuje do "maybe-to-read".

    ReplyDelete
  4. Juuuuu.... už musím dočítať Indigo spell a konečne sa do nej pustiť, ale nejako sa mi teraz nechce čítať :D
    Mala by som opravovať namiesto toho :D To je oveľa väčšia hrôza ako to, že neviem, čomu mám dať v čítaní prednosť. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som rada ak mám čas na čítanie :D O písaní už nehovorím, to je totálne mimo :D

      Delete
  5. Júúj. Páči sa mi to, páči. Už sa len k tomu prepracovať. Naozaj super recenzia a keď bude aj kniha taká dobrá... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Môžem povedať, že tá kniha stojí za to :)

      Delete