25 Nov 2012

Dlouhé zimní večery (4)

Aj ja som sa zapojila do projektu, ktoré organizuje *Táňa* 
Jeho úlohou je napísať článok na vopred vybrané témy.

Téma: Mayský kalendár: umrieme či budeme žiť ďalej?

Na blogu som sa u Mayom venovala, preto bude tento príspevok kratší ako obvykle. Celá tá záležitosť s Mayským kalendárom, ktorý končí 21.12.2012 je nanajvýš zaujímavá. Ja osobne naozaj neviem, čo si myslieť. Počula som už veľa teórií, že Zem má byť zničená, že bude zaplavená, že budú nasledovať tri dni temnoty a iné... Ale je to naozaj tak? Čo ak len Mayom došiel kameň alebo inšpirácia alebo čo? Čo ak má koniec Mayského kalendára úplne obyčajný dôvod?

Ďalšou teóriou, ktorú som počula bolo, že koniec sveta by mal nastať tak, že sa myslenie ľudstva zmení, že si budú vážiť viac vecí, ktoré majú. Teda, že to nebude zlá zmena, ale skôr tá dobrá. Že to má priniesť osvetu, ktorú svet potrebuje. Tu ma tiež chytajú mierne pochybnosti, pretože, ako by mohol jeden dátum zmeniť niekoľko miliárd ľudí? A nakoniec, žilo by sa na svete naozaj lepšie, ak by sa myslenie ľudí zmenilo?

Je pravda, že situácia na svete je v poslednej dobe naozaj ťažká, či už ide o prírodné katastrofy ako Sandy, ale aj ekonomické ako kríza, ktorá sa šíri mnohými krajinami, ale naozaj to môžeme všetko pripisovať blížiacej sa katastrofe? Hrozné veci sa diali aj v minulosti a aj napriek tomu tu ľudstvo neustále je, postavilo sa opäť na nohy. Každý predsa vie, že raz je človek hore, raz dole. Nemôžu byť len príjemné chvíle.

Ja osobne by som však bola veľmi nerada, keby sa nakoniec konal nejaký ten koniec sveta, predovšetkým preto, lebo 21.12  mám narodeniny a katastrofa nie je práve darček, ktorý by som si priala :D


A čo vy? Veríte na koniec sveta spojený s Mayským kalendárom alebo len mávnete rukou a prevrátite očami? 


Sima :)

7 comments :

  1. Ty máš narodky na koniec sveta? 8D aké milé 8D pri fúkaní sviečok si praj NIEkoniec sveta 8D
    Neverím na to, nezaujíma ma to, katastrofy sa dejú kvôli prírode, ktorá je neovládateľná a každý zásah do nej vyvolá ďalšiu reakciu. Ale aby v jeden "epický" dátum všetci na svete pomreli, či zmenili myslenia sa mi zdá nanajvýš nereálne a ja len veselo mávnem nad týmto rukou 8D

    ReplyDelete
  2. E_V_E: hej, mám narodky a kamaráti sa smejú, že za to všetko nakoniec môžem ja :D :D
    Ja na to tiež bohvieako neverím, takýchto predpovedí tu už bolo neúrekom a stále žijeme :)

    ReplyDelete
  3. Že si budú viac vážiť veci? :D Haha! To bolo zabité. Ja si myslím, že koniec sveta nebude, ale nastane nejaká zásadná zmena. Pochybujem však, že k lepšiemu. Ako poznám tento náš dokonalý poondený svet, pravdepodobne bude tretia svetová alebo vypustia politici biologickú zbraň, aby trochu preriedili obyvateľstvo.

    Ja by som skôr povedala k tým katastrofám, že sa ich deje o dosť viac ako v minulosti. A nemyslím len tie prírodné. Obyvatelia nemajú pomaly čo dať do úst, veď si všimni iba našu situáciu na Slovensku. Všetko tu ide dolu vodou.
    Mne to pripadá, ako by sa to všetko naraz nakopilo a chcelo sa to na nás zvaliť. Čas plynie neskutočne rýchlo.
    A taktiež choroby. Ja už v dnešnej dobe nepoznám žiadneho zdravého človeka. Dnes je úplne normálne chytiť chrípku a všetky svinstvá niekoľkokrát do roka, kým v minulosti som ich mala možno raz za pár rokov. Teraz vieme dokonca odhadnúť obdobie, kedy budeme chorí! Naše organizmy sú znečisteným ovzduším, zlou stravou a stresom z toho, že sa zajtra môže stať, že nás vyrazia z roboty, také poničené, že je len otázkou času, kedy z toho dostaneme infarkty, depresie, rakovinu, a ďalej ani nemusím menovať.

    ReplyDelete
  4. P.S. Ak to prežijeme, Simi, pošlem ti k narodkám blahoželanie :D :D

    ReplyDelete
  5. Lyn: ďakujem, dúfam, že prežijeme :D
    Ale s tými chorobami a ostatnými vecami je to pravda, všetko to ide dolu vodou, no ja si myslím, že po určitom čase sa to môže aspoň trochu zlepšiť, aspoň tie ekonomické veci, aj v minulosti sa hrozné veci zlepšili... ale tak možno nie, možno to bude ešte horšie... bohvie ako to bude, ale je ťažké nad tým uvažovať :D

    ReplyDelete
  6. Mít narozeniny 21.11. to je milé :D
    Věřím na tři dny tmy, ne však na konec světa.. no, však uvidíme.. :D

    ReplyDelete
  7. Aynnara: Ja osobne už neviem, na čo veriť, preto sa nechám prekvapiť :D

    ReplyDelete