25 Oct 2012

Eden Maguire: Krásni mŕtvi - Arizona

Nie sú živí, no nie sú ani mŕtvi. Sú niečo medzi tým.
Krásni mŕtvi zmizli. Ubehlo už niekoľko týždňov, čo ich Darina videla naposledy. No vie, že neodišli navždy. Vrátia sa, aby mohli objasniť záhadnú smrť ďalšieho z nich. 
Je to už takmer rok, čo sa Arizona utopila v Hartmanovom jazere. Povráva sa, že to bola samovražda. No niečo na tom nesedí. Sebavedomá a suverénna Arizona by si predsa nikdy nesiahla na život.
Teraz musí Darina pomôcť Arizone objasniť jej záhadné úmrtie, ako pred časom pomohla Jonasovi. No treba konať rýchlo, pretože čas sa kráti...

Príbeh Arizony je už druhý v poradí v sérii Krásni mŕtvi. Darina, ako detektív amatér, sa snaží vyriešiť nezrovnalosti v Arizoninom prípade - teda, keď nemrnčí a nebučí, že pri nej nie je Phoenix. Samozrejme, do cesty sa jej postaví niekoľko prekážok. To je stručný dej knihy. Naozaj. Skoro nič sa tam nedialo, teda odhliadnuc od niektorých častí, kde sme spoznávali Arizonu, tie boli ešte ako tak zvládnuteľné. 

Darina, ako postava, sa mi ešte viac sprotivila a to som si po prvej časti myslela, že to už viac ani nejde. Kniha sa začína tým, že, ako obvykle, piští, nadáva, kope okolo seba, že pri nej nie je Phoenix. Tí, ktorí mali to "šťastie" a čítali aj prvú časť, dobre vedia, že Darina sa bez Phoenixa nevie ani poriadne nadýchnuť. Správa sa nelogicky, len tak si vybehne v noci na aute, pretože ju nikto nechápe, len jej milovaný. K matke sa správa hrubo. Ja byť jej matkou, tak jej na konci už asi vylepím, znie to možno hrubo, ale tak som to cítila. Dokonca aj Ever je oproti nej super dievča. 
V prvej časti mi Phoenix nepílil tak nervy ako teraz. Miestami som mala dojem, že to nie je normálny chalan. Úprimne, viete si predstaviť normálneho chalana so všetkými piatimi pohromade ako dievčaťu povie: "nemôžem sa ti celý odovzdať, ale milujem ťa."? Ja teda nie. Celý ich vzťah sa točí len okolo pusinkovania, o rečiach, že bez seba nemôžu žiť... až sa mi z toľkého sladkého dvíha žalúdok.

Avšak bola tu jedna vec, ktorá sa mi na knihe aspoň trochu páčila a tou bola Arizona. Na jednej strane bola povrchná a chladná, ale počas príbehu som mohla nahliadnuť do jej vnútra, aká skutočne bola. Nakoniec nebola až taká bezcitná, aká sa zdala, nadovšetko milovala svojho brata a toho nesprávneho človeka, kvôli ktorému všetko vypálilo tak, ako vypálilo. Konečne nejaká postava, ktorá sa mi ako tak pozdávala a s ktorou som sa dokázala aspoň trochu stotožniť.


Priznám sa, že som mala veľkú dilemu, keď som sa rozhodovala, ako by som knihu ohodnotila. Prvej časti som dala tri hviezdičky, možno práve preto, že to bola práve prvá časť, možno preto, že niektoré postavy sa ešte dali zniesť a vzťahy neboli také absurdné. Keď som si pomyslela, že by som dala druhej časti taktiež tri body, nejako mi to nesedelo, nebola som s tým spokojná. Niektoré situácie vyznievali neprirodzene, príliš sladkého hrkútania Dariny a Phoenixa, príliš Darininho rumázgania a možno málo Arizony, preto dávam hodnotenie 2/5:

3 comments :

  1. S hodnotením súhlasím. Námet dobrý, prevedenie nič moc.

    ReplyDelete
  2. Za taký brak sú aj dve hviezdičky veľa :D :D Ty kokos, mala si sem dať tie úryvky, čo si mi posielala, ja som sa na tom toľko smiala, uf, už dávno som sa tak dobre nezabavila, ako vtedy. BTW recenzia bola super a tá Darina je mi vďaka tvojím recenziám ešte viac nesympatickejšia. Toto ma v živote nikto nedonúti čítať, a keby aj, recenziou by som zahrabala túto knihu akurát tak pod čiernu zem, odkiaľ by sa už na svetlo nedostala.

    ReplyDelete
  3. Simone: presne tak, autor to mohol urobiť aj lepšie keby sa mu chcelo :D
    Lyn: ako po prvej časti som bola presvedčená, že to dočítam, ale teraz neviem neviem :D

    ReplyDelete