16 Sept 2012

Amy Plum - Until I die ( Revenants #2)

Kate a Vincet nakoniec prekonali všetky prekážky a sú spolu, v Paríži, meste svetiel a lásky. No ako sa ich láska prehlbuje, je tu jedna otázka, ktorá by nemala byť nepovšimnutá: Ako môžu byť spolu, ak Vincent nedokáže zabrániť sám sebe, aby sa obetoval pre iných? Aj keď sľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby viedol s Kate normálny život, čo ak kvôli tomu zomrú nevinní ľudia? Keď sa však zjaví nový nepriateľ, Kate si uvedomí, že v stávke môže byť ešte viac - že Vincentova nesmrteľnosť je v ohrození. 

V prvej knihe, Die for me, vytvorila autorka celkom nové mytologické bytosti, ktoré zachraňujú ľudí, aj keby pre ne mali obetovať svoj život. Sú stelesnení hrdinovia. A ako všetci hrdinovia, aj oni majú oproti sebe zlých nepriateľov, zločincov, ktorí sa snažia urobiť všetko preto, aby ľudí zabili. Do tohto sveta vstúpila aj Kate, nešťastnou náhodou sa zamilovala do Vincenta, ktorý je Revenantom. 

Vzťah medzi Kate a Vincentom je dosť zložitý. Kým on sa snaží chrániť ľudí, ona sa nedokáže vyrovnať s tým, že pri nejakej záchrane by mohol prísť o život( aj keď je nesmrteľný, a teda by sa z toho dostal). Zároveň si uvedomujú, že zatiaľ čo Kate bude starnúť, Vincent nie a to je problém celej knihy. Teda,  polovice knihy. Kým oni sa snažia prísť na to, ako by mohli vyriešiť ťažkosti vo svojom vzťahu, niekde v Paríži sa skrývajú "zloduchovia" - Numa - a kujú plány, o ktorých nikto nemá ani šajnu.

V prvej časti som mala rada Kate aj Vincenta rovnako. Teda... Vincenta možno o niečo radšej. Ktoré dievča by odolalo parížskemu gavalierovi, ktorý jej venuje všetku pozornosť? V tejto druhej časti mi Kate troooošičku liezla na nervy. Ale naozaj len trošičku. Ja viem, že Vincent je neodolateľný a obaja sa veľmi milujú, pretože sú pre seba ako stvorení a bla, bla, bla, ale to naozaj bez neho nedokázala vydržať ani jeden deň??? Teda, vydržala to, nemala žiadne depresie, ale žeby z toho bola dvakrát šťastná, to nemôžem povedať. Úprimne, keby som ja mala byť s chalanom každý deň, asi by mi šiblo.
Ale jedno jej musím uznať, a to, že nesedela na zadku a hľadala zdroje, ktoré by im mohli pomôcť, na konci sa snažila pomôcť ostatným Revenantom aj napriek tomu, že nespala niekoľko dní a bola zranená. Kate má čosi do seba a nie je to len obyčajná chudinka, ktorú treba chrániť, vie sa oháňať aj mečom.

Prvá polovica knihy sa nesie v takom ľahkom tempe, Kate a Vincent predovšetkým riešia svoj vzťah, ako bude pokračovať, aké majú výhliadky(verte mi, tie nie sú práve ružové), no zároveň sú v strehu, pretože ich nepriatelia sú neprirodzene ticho a nikto nevie, kedy by mohli zaútočiť. Myslela som si, že kniha ma ničím neprekvapí, ale úprimne povedané, ten koniec bol šokujúci. Autorka skryla nového leadra hnutia Numy tak dobre, že ani ja som si nebola stopercentne istá, či to je tá osoba, ktorú som upodozrievala. Ale nakoniec sa ukázalo, že som mala predsa len pravdu.

Ak by som mala dvojku porovnať s jednotkou, povedala by som, že bola o čosi horšia. Presne o jednu hviezdičku a to práve kvôli tomu, že Kate nedokázala byť bez Vincenta, strašne na ňom lipla - to jediné mi možno vadilo. Preto dávam 4/5:
Pokiaľ by ste si knihu chceli prečítať, ale nie ste si istí angličtinou, číta sa to veľmi jednoducho a ľahko. :)

2 comments :

  1. Nádherná obálka!
    Kniha vyzerá zaujímavo 8)

    ReplyDelete
  2. E_V_E: obálka je nádherná, k jednotke aj k dvojke a ten nápad je dosť originálny :D

    ReplyDelete