10 Aug 2012

Pittacus Lore - Sila šestky

Prišlo nás deväť, aby sme spoločne zmarili plány Mogadoráncov na ovládnutie Zeme. Z času na čas ma však prepadnú pochybnosti. Nezmenili sme sa? Všetci ešte veríme v naše poslanie? Ako to mám vedieť? Ostalo nás šesť. Ukrývame sa, usilujeme sa zapadnúť medzi ľudí, vyhýbame sa vzájomným stretnutiam... Naše schopnosti sa však nezadržateľne vyvíjajú a onedlho budeme mať dosť síl na boj. Je John číslom štyri a jeho boj znamením, na ktoré sme čakali? Videla som ho v správach. Sledovala som všetky články o tom, čo sa stalo v Ohiu. John Smith sa ocitol na úteku. Pre svet bol záhadou, no pre mňa... bol jedným z nás. A čo čísla päť a šesť? Nemohlo by jedným byť aj to dievča s havraními vlasmi z mojich snov? To, ktorého moc presahuje hranice mojej predstavivosti? To, ktoré môže mať dosť sily, aby nás všetkých spojilo?


Kniha s názvom Sila šestky je pokračovaním knihy Som číslo 4, podľa ktorej bol dokonca nakrútený rovnomenný film. Každý kto čítal prvú časť vie, že John nie je obyčajný chalan, dokonca nie je ani obyčajný človek. Kým prvá kniha bola podaná iba z jeho hľadiska, v Sile šestky sa miešajú jeho pohľady s pohľadmi Sedmičky. Tým si autor otvoril dvere do sveta oveľa viac možností a povedala by som, že ich aj patrične využil. 
Ja osobne som prečítala Som číslo 4, videla som aj film a veľmi som sa tešila na ďalšiu časť, no myslím, že som nebola nejak extra prekvapená, ale ani sklamaná. Dalo by sa povedať, že som dostala to, čo som od knihy očakávala. 

Dej priamo nadväzuje na koniec prvej časti, teda nie je tam žiadne hluché obdobie, čo je podľa mňa fajn. Akčné časti knihy boli presne vyvážené tými oddychovejšími časťami a striedali sa, čo je, aspoň podľa mňa dobré, pretože si stihnem utriediť dojmy z tých dôležitejších častí. Keď som dočítala prvú knihu, vedela som, čo očakávam, že sa stane v pokračovaní. Mala som svoje predstavy, ktoré sa sčasti vyplnili, jediným, čím ma autor trochu prekvapil bol pohľad Sedmičky, inak by som povedala, že dej plynul tak, ako by si ho hocaký čitateľ v hlave predstavil. Klasický scenár, zlatá stredná cesta. Možno práve to mi tam trochu chýbalo, niečo, čím by mi autor vyrazil dych, pri čom by som otvorila ústa dokorán a vyjavene civela na stránky. 

Postavy ma v niektorých situáciach dosť zarazili, predovšetkým Sarah. Dialógy Sarah a Johna boli na niektorých miestach čudné, akoby ona vedela, na čo on myslí. Jej chovanie ma taktiež dosť zarazilo vzhľadom k jej vzťahu s číslom 4. Ja osobne som nedokázala pochopiť, ako mohla urobiť to, čo urobila. Nešlo mi to jednak k jej povahe, akú mala v prvej časti a jednak k tomu, čo cítila k Johnovi. Zdalo sa mi to až nereálne. Taktiež správanie Deviatka bolo akési chaotické. Nevedela som, či ho brať za arogantného a namysleného, alebo dobrého a nápomocného. V prvej chvíli som ho naozaj nevedela odhadnúť. Správal sa náladovo a nepredvídateľne, no možno to bol autorov zámer vykresliť ho tak. No stále neviem, aký postoj voči nemu mám zaujať.

Pohľad Sedmičky bol zaujímavou časťou knihy, mohli sme nazrieť do sveta iného gardistu, objavilo sa prostredie, ktoré bolo nové a tým pádom aj lákavé. Niekto by mohol pokladať takéto skákanie z jedného pohľadu do druhého za chaotické, ale ja som s tým bola celkom spokojná. Autor sa tak zameral aj na iných gardistov ako len na Johna a Šestku. Čo ma však možno trochu zarazilo, bolo, že po prílete gardistov a kurátorov na Zem dostali prostriedky, aby si zabezpečili nejaké to útočisko, no Sedmička so svojou kurátorkou museli chodiť od dverí k dverám a žobroniť o nocľah. Tam mi to trochu nehralo a aj keď ich spoločný vzťah nebol najlepší, nakoniec sa však vrátil do správnych koľají. 

Príbeh samotný je pre mňa originálny, pretože nezvyknem čítať sci-fi knihy, ale určite by som ju odporučila, pretože je to ľahké čítanie, ktorým budete buď nadšení, alebo sklamaní. Ja som rada, že som ten prvý prípad. Príbeh ma chytil od začiatku až dokonca a užila som si ho. Ak by som ho však mala porovnať s jednotkou, povedala by som, že tá bola lepšia, viac ma chytila za srdce, viac som to všetko prežívala s postavami.
Hodnotenie: 3/5


Touto cestou by som rada poďakovala vydavateľstvu IKAR, ktoré mi poskytlo recenzný výtlačok. Pokiaľ by ste mali záujem si knihu kúpiť, môžete tak urobiť TU

2 comments :

  1. na tuhle knihu se chystám, až pojedu na Slovensko :).. Četla jsem Som číslo štyri, tak si přece další díl nemohu nechat ujít :)

    ReplyDelete
  2. Lili.en: no ja som zvedavá na pokračovanie, ale jednotka bola aspoň podľa mňa lepšia :D

    ReplyDelete