25 Feb 2018

Nové hobby v roku 2018

Február je pomaly u konca. Aj vám sa to zdá také absurdné ako mne? Len prednedávnom boli Vianoce a Silvester a zrazu prejdú dva mesiace ani neviete ako. Celkom ma to štve, pretože si nemyslím, že som toho za tie dva mesiace stihla toľko, koľko som chcela. To viete, na Silvestra som mala takú tú ružovú predstavu o tom, ako si dám kreatívne predsavzatia a ako pekne mi to pôjde... a skončila som na konci februári s pocitom, že som nič neurobila a cítim sa maximálne vygrcnuto. Že aký je to pocit? Keď si pripadáte, akoby ste celé dva mesiace prespali vo svojej nore, teda až na momenty, kedy ste sa zobudili, aby ste zlikvidovali všetko jedlo v okolí, poprípade zabili čas nezmyselným pozeraním seriálov, pretože sa vám jednoducho nič nechcelo. 

Neviem teda, či som sa tak cítila celé dva mesiace, no rozhodne som sa tak cítila tento týždeň, hlavne preto, že sme mali v škole jarné prázdniny a ja som učila len večerné dospelácke kurzy a čuduj sa svete, stihla som toho urobiť ešte menej ako v normálny týždeň.

Nehovoriac o tom, že situácia na blogu ma privádza do ešte väčšej depresie. Neviem čím to je (zrejme prácou a celkovo svetom dospeláka), ale absolútne nemám záujem fotiť knihy na bookstagram, čítať knihy či recenzovať knihy... aj keď blog a písanie mi stále chýbajú. 

Dosť bolo ale váľania sa v depresii a poďme skôr hovoriť o hobby, ktorým som vo februári začala venovať aspoň trochu času a ktoré ma možno privedú z tohto hnusného vygrcnutého pocitu. 

1. YOGA
Ja som yogu kedysi už cvičila, ale akosi som potom prestala, do toho prišla vysoká škola a nakoniec robota a ja som stuhnutá ako drevo s bolesťami chrbta, a tak som si povedala, prečo sa k tomu nevrátiť. Cvičím viac-menej podľa youtube videí, spožňujem Yoga with Adriene a darí sa mi cvičiť každý deň... teda, niekedy je to boj, pretože zakaždým keď si ľahnem alebo som hlavou dolu, môj pes to berie ako povel „Poďme jej vytrhať všetky vlasy na hlave a zožrať hlavu,“ ale inak si pri yoge dokážem celkom dobre oddýchnuť. 

2. NEMČINA... A FRANCÚZŠTINA
Milujem jazyky. Nie vždy som im bola naklonená, vo väčšine u mňa prevládala angličtina a hoci som mala nemčinu na základnej a strednej škole, brala som ju ako nutné zlo, ktoré na mňa zoslal diabol. Problém bol, že som bola nútená sa nemčinu učiť a nemala som ju rada. Aj keď si teraz trieskam hlavu o stôl a pýtam sa, prečo som bola taká blbá a neučila sa ju viac. Teraz sa nemčinu učím, pretože naozaj chcem a nie je to len taká prechodná situácia. Už ju nevnímam ako diablovo zlo, ale ako niečo, čo ma celkom baví študovať. Tým, že pre mňa angličtina už nie je cudzím jazykom v pravom slova zmysle, cítila som túžbu učiť sa nejaký iný. S nemčinou som už ako tak zoznámená a stále si hovorím, že už základy mám, aj keď by som nemohla byť ďalej od pravdy, a tak som si ja šikulka zmyslela, že však prečo sa neučiť do toho aj francúzštinu. Verte mi, je to boj. Zatiaľ viem povedať pár základných viet a zistila som, že:
J’ai chaud – Je mi teplo.
Je suis chaud – Som nadržaná. 
Veľmi dôležité zistenie. Nerada by som chodila po Paríži a vykladala každému, že som nadržaná. 
3. KALIGRAFIA
Aj keď neviem, či sa to dá presne nazvať ako kaligrafia, keďže je to skôr lettering, ale v podstate som sa začala učiť pekne písať s fixkami, ktoré majú namiesto hrotu štetec. Využívam to hlavne v mojom bullet journale a keď si píšem nadpisy poznámok keď sa učím jazyky. Pre mňa je to hlavne o tom, že ma to baví a vyzerá to pekne. 

4. ČÍTANIE MOTIVAČNEJ LITERATÚRY
Ok, toto asi nie je hobby, keďže čítať čítam stále, je to skôr zmena žánru, ktorá ma zaujala. Viem, niektorí z vás nad týmto druhom možno ohrniete nosom, ale ja som sa dostala do bodu, kedy... bože, nenapadne mi nič iné, čo by neznelo ako z motivačnej knihy. Dajme tomu, že zisťujem, kam môj život smeruje a zisťujem, že nie som úplne spokojná s tým, ako žijem a chcela by som to zmeniť. Zistila som, že veľa vecí, ktoré som zatiaľ v týchto knihách našla sa na mňa hodila a vo veľa prípadoch som mala taký ten AHA moment, kedy som si uvedomila, že to presne robím a aké šialené to je. Neviem, jednoducho ma baví zisťovať ako fungujeme, ako zmýšľame a ako možno byť spokojnejšia so samou sebou a ako žiť v prítomnosti a uvedomovať si všetkého, čo sa okolo mňa deje a čo mám. 
5. PRÍRODNÁ MÁGIA
Ok, predtým, než si pomyslíte, že som sa zbláznila... nie je to tak. Prírodná mágia neznamená, že chodím za splnu mesiačika s bylinkami von a nezaklínam ľudí (aj keď v niektorých prípadoch by sa mi pár zaklínadiel hodilo). Je to skôr o tom, že ma v poslednej dobe zaujímajú veci ako horoskopy, tarotové karty, čítanie z dlane, ale aj jednotlivé fázy mesiaca a ich významy a zároveň aj to, na aké rôzne účely sa dajú využívať bylinky a v čom môžu pomôcť a v čom uškodiť. Neviem prečo, ale strašne ma tieto mystické veci zaujímajú a možno na tom je niečo pravdy. Horoskopom až tak neverím, ale niekedy je sranda si ich prečítať a možno dostať inšpiráciu aké rozhodnutia urobiť alebo niečo také. Čítam jedine horoskopy na stránke elle.com, pretože tie sa riadia astronomickými informáciami a pozíciami planét. 

6. NETFLIX
Toto nie je hobby... povedala by som, že to bolo moje najhoršie rozhodnutie, aké som kedy urobila, pretože odkedy som si zriadila netflix, nič iné nerobím, len pozerám seriály a to teda na produktívnosti nepridáva. Začala som asi na začiatku februára, lebo som dopozerala 11. sériu Supernaturalu a chcela som 12. a mala som možnosť mať na mesiac Netflix zdarma... Supernatural som tam síce nenašla, lebo je dostupný len v USA či ako, ale začala som sledovať Riverdale a zhltla som ho behom dvoch víkendov. Teraz trpezlivo čakám na 8. marec, kedy vyjde ďalšia čas... a tak som medzitým začala sledovať Gotham, lebo tam hrá Ben Mackenzie, ktorého som zbožňovala už v O.C. California a popritom som sa dala sledovať Priateľov, lebo... je to krátke a vtipné a Joey bol riadny kus, keď bol mladý. 
Samozrejme, môj zoznam seriálov, ktorý tam mám, je naozaj dlhý. Netflix bolo najhoršie rozhodnutie. 

To je asi tak všetko k mojim hobby, ktorým som začala venovať čas. Mám dojem, že si musím dať život do poriadku a zorganizovať si ho ako najlepšie viem, pretože momentálne mám pocit, že nemám na nič čas a čas mi uteká pomedzi prsty. Samozrejme, popri robote už nestihnem čítať toľko, koľko na výške, ale aktuálne nemám ani najmenší prehľad o tom, čo vychádza alebo vyšlo alebo čo je cool v YA literatúre. Mám chuť len na Poirotta, motivačnú literatúru a klasiku. Dúfam, že ma to čoskoro prejde a dám sa znova aj do nejakej tej YA. 

Ak máte nejaký dobrý tip na knihu, napíšte mi do komentára. Ak by ste chceli článok o tom, čo všetko používam na štúdium jazykov, dajte mi vedieť, rada ho spíšem. 


10 comments :

  1. Neboj sa, i keď sa cítiš, že si toho veľa nespravila, ja to vidím celkom ružovo :). Už len prvá vec na tvojom zozname- yoga. Yoga je najlepšie využitý čas na svete! Ja ju tiež cvičím s Adriene a milujem, ako sa cítim počas i po každom cvičení. Pre mňa to nie je iba cvičenie tela, ale aj akási očista duše a pri yoge sa i vďaka Adrieninej povahe vždy cítim neskutočne šťastná. :) A čo sa týka seriálov, odporúčala by som ti seriál Dark (veľmi podobný Stranger Things), ktorý je celý v nemčine, práve na Netflixe. Zabiješ tak 2 muchy 1 ranou a navyše je to občas úplný "mindfuck", takže ťa to donúti až úporne premýšľať nad vecami, ktoré sa deju okolo. A keďže momentálne už 5 raz čítam Harryho Pottera, takže s knihami ti veľmi nepomôžem. :D Ale ak niečo zaujímavé prečítam, budeš to tu mať :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ona je úplne dokonalá! A presne to sa mi tiež na nej páči. Skúšala som cvičiť aj podľa iných, ale to bolo buď len o tom, ako spevniť toto a toto a ako rýchlo prejsť zostavu, ale Adriene ide pomaly pokojne a veľa krát to spájam aj s meditáciou. Úplne úžasne sa potom cítim. :)
      O tom seriáli Dark som už počula, budem si to musieť pozrieť niekedy, lebo seriál v nemčine by sa hodil. :D
      Ja tiež viac menej čítam Harryho, medzitým niečo motivačné a niečo adult :D

      Delete
  2. Cítim sa úplne rovnako a nemôžem k tebe cítiť viacej sympatií, pretože si mi akoby rozprávala z duše. Po tých dvoch mesiacoch som na tom podobne a dúfam, že ma nejaká neznáma sila nakopne k zaujímavejšiemu žitiu, ktoré si tak predstavujem.
    Z tvojich hobby som možno na ceste k nemčine, pretože som stále na strednej a začínam si uvedomovať, že by som sa jej predsa mala venovať svedomitejšie, kým sa po poobediach dá.
    Kaligrafia? Včera mi kuriér doniesol nové fixky a okrem toho kaligrafujem i s pierkom a atramentom, svoje výtvory si vešiam na steny po izbe a je to pre mňa neskutočný relax.
    No a Netflix je samostatná kapitola u mňa taktiež :DDD no comment.
    Želám ti veľa úspechov v týchto hobbys a dúfam, že sa čoskoro budeš cítiť lepšie! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, dúfam, že s príchodom jari obe trochu ožijeme. Už aby tá zima skončila :D
      Mne sa páči hlavné tá brush calligraphy, na pierko a atrament sa zatiaľ necítim ale súhlasím, že je to relax. :)

      Delete
  3. Pěkný článek :) Našla jsi si spoustu zajímavých hobby :) Také se od nového roku snažím žít trochu aktivněji a rozšiřovat si obzory :) Kaligrafie by mě ais taky celkem bavila, ale první pokusy zatím skončily celkem neúspěšně :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moje kaligrafické začiatky boli tiež dosť úbohé, to chce len a len prax :D

      Delete
  4. Och, to je tak krásny pocit si po tak dlhej dobe od teba prečítať pár riadkov. Úprimne tvoj blog mi chýba(l) a občas som chodila s takou malou dušičkou skúšať šťastie, či náhodou niečo nové nepribudlo. Teším sa, že som sa dočkala. Chápem, že teraz máš určite veľa iných starostí a život "dospeláka" ti dáva zabrať. Držím ti vo všetko palce :)! Som len rada, že aj popri takej dlhej pauze sa s blogom nelúčiš, ale aspoň občasne pridávaš niečo, čo má zmysel. Nuž... Nech sa ti darí! Ďakujem za spríjemnenie večera :)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bože, taký krásny komentár si hádam ani nezaslúžim! Ďakujem, spravil mi veľkú radosť. :)

      Delete
  5. Poslední dobou semi zalíbila A Thousand Pieces of You, a doporučuju i Poušť v plamenech, jestli jsi ji ještě nečetla ;) Dát si od knih a recenzování na chvíli pauzu občas neškodí, nevyčítej si to! Ale rozhodně jsem ráda, že jsi zase napsala další článek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem. :) Poušť som čítala, tá bola super a Thousand Pieces of You chcem ešte skúsiť, lebo audio nebolo bohviečo, tá ženská, ktorá to rozprávala mi liezla na nervy :D

      Delete