6 Jun 2017

ČO JE HUMBOOK A PREČO BY STE O ŇOM MALI VEDIEŤ?

Vitajte späť! Štátnice mám už za sebou, škola je dokončená a ja mám konečne čas na blog. Za tie tri týždne sa mi toho celkom nakopilo, takže budem mať čo robiť, aby som veci dohnala. Dnes mám pre vás ale niekoľko úžasných informácií. Neviem či ste zachytili, no naši susedia v Česku minulý rok spustili knižný festival pod názvom HUMBOOK (krásna hra so slovom) a tento rok sa bude konať znova... a ja som bola vybraná ako jedna zo slovenských ambasádoriek.

Ja viem, tiež tomu neverím. 

V tomto článku bude trošku dosť informácií, ale vydržte to, pretože sú naozaj dobré. Humbook je v podstate knižný festival, kde sa nakopí množstvo knihomoľov a zabávajú sa, rozprávajú sa o knihách a navyše majú možnosť vidieť aj niektoré z autoriek. Tento rok je veľmi super, viete prečo? Pretože tam budú úžasné osoby ako A.G. Howard (na ktorú sa neskutočne teším, pretože milujem jej knihy a zrejme sa roztopím, keď ju tam uvidím alebo zo seba nebudem vedieť vyplodiť jednu zmysluplnú vetu), ale tiež tam budete mať možnosť uvidieť Jenny Hann, Joelle Charbonneau, Ivanu Peroutkovou a Vilmu Kadlečkovou

Už som teda spomínala, že je to český festival, no konkrétne sa koná v Prahe, v Meetfactory a to už 7.10.2017. (ok, nie už, ale aj tak to leto ubehne ako voda, takže je v podstate za rohom). Viem, že pre niektorých to môže byť trochu dlhá cesta a, úprimne, aj je, ale české festivaly sledujem už nejakú tú dobu a oni vedia, ako ich robiť, takže sa to podľa mňa oplatí. Ja osobne pôjdem aj cez mŕtvoly, lebo Anita. Už prestanem, sľubujem. 

Čo je podľa mňa super je, že organizátori Humbooku sa z toho snažia urobiť celoročnú akciu pomocou sociálnych sietí, kde sa môžete zapojiť do rôznych súťaží a kde dostanete informácie o tom, aké knižky vychádzajú a na čo sa môžete tešiť. 

Ja osobne som ešte na takomto veľkom festivale nebola. Bola som jeden rok na Bibliotéke a z tej mám ešte stále tak trochu zmiešané pocity. Ako som však sledovala zahraničné knižné festivaly, myslím, že zaujímavým doplnkom (a slabosťou každého dobrého knihomoľa) by mohol byť takzvaný merch s potlačou loga festivalu alebo nejaké záložky vytvorené ku knižkám. Má vôbec človek dosť záložiek? Ja myslím, že nie. 
Taktiež si na niektorom festivale videla zaujímavý instagram kútik, kde sa ľudia mohli dať odfotiť so zaujímavým pozadím a poruke mali všelijakých smajlíkov, ktoré mohli použiť ako rekvizity. Navyše, tiež by padla vhod nejaký kútik, kde si človek môže trochu oddýchnuť od všetkého toho festivalového zhonu a uvoľniť stuhnuté svaly, pretože, úprimne, vláčiť tie tašky s knihami nie je žiadna sranda. Je to poctivé cvičenie. 

Je pravda, že niektorí fanúšikovia by sa tam veľmi radi dostavili, no môžu bývať ďaleko, a tak by nemusel byť zlý nápad, keby sa autorkám dal podpísať istý počet kníh a tie potom vložiť do súťaže. Myslím, že toto by neocenili len českí knihomoli, ale aj tí slovenskí, ktorí sú buď príliš mladí ísť sami, alebo bývajú ďalej. Ja som rada, že nebývam až tak ďaleko, ale stále to bude cesta. 

Ide však predovšetkým o to, aby to bol festival podľa vašich predstáv, preto neváhajte a napíšte do komentárov, čo by ste tam radi videli vy. Ja osobne som veľmi rada, že vedenie oslovilo aj slovenských blogerov, aby sme vám mohli sprostredkovať informácie o festivale, ale aby sme aj my ako slovenská komunita knihomoľov mali možnosť zažiť toto podujatie. Zároveň si myslím, že môže byť fajn, keď viete, že tam budú blogeri, ktorých poznáte, ku ktorým sa môžete pridať na ceste do Prahy (pokojne môžeme urobiť cestu a lá školský výlet a pôjdeme všetci spolu) a ktorého sa môžete spýtať na nejaké nejasnosti. 

Budem rada, ak si pozriete aj event, ktorý je k festivalu vytvorený a nájdete ho TU

Vedeli ste o Humbook festivale? Čo naň hovoríte? Rozmýšľate, že by ste sa naň zašli pozrieť? S kým sa tam uvidím? Čo by podľa vás nemalo chýbať na dobrom knižnom festivale? 


2 comments :

  1. Gratulujem k funckii slovenskej ambasádorky tohto festivalu :D Už som o ňom počula a rada by som sa ho tento rok zúčastnila, A.G. Howard aj Joelle ma veľmi lákajú, mám rada ich knihy :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Dúfam, že sa tam uvidíme. :)

      Delete