3 Apr 2017

Nikdy neverte lesklým šutrom | Temnejší tvář magie

Autorka: V.E.Schwab | Žáner: fantasy | Čo môžete čakať: temnotu, mágiu, drzú hrdinku | Goodreads: 4,06 | České vydanie: Argo, 2016

Šedý Londýn. Červený Londýn. Biely Londýn. Čierny Londýn. 

Presne takto za sebou nasledujú a pohybovať medzi nimi sa môže len Kell, ktorý robí kráľovského poštára. Popri tom je ešte aj pašerákom. A ovláda mágiu. Kell je všestranne nadaný chalan. Jeho život je celkom v pohode, býva v paláci, takže sa rozhodne nesťažuje, aj keď návštevy iných Londýnov niekedy môžu byť nepríjemné. Avšak jeho záľuba v pašovaní vecičiek z iných Londýnov ho tak trochu privedie do maléru, pretože mu niekto podstrčí tajomný kameň. A taktiež ho zoznámi so šarmantnou dámou Lilou, ktorá má ostré pazúry. A potom sa všetko pokazí... ako inak.

Kell, Rhy a Lila boli suverénne tie najlepšie postavy, aké som v poslednej dobe v knihe videla. Len si na ne spomeniem a už mám chuť fangirliť. Iíííííííp. Ok, ok, posnažím sa upokojiť. Kell je mega, pretože ovláda mágiu a je neodolateľný a rázny a sexy a jednoducho taký ten záhadný chalan zo zamysleným pohľadom v dobre padnúcom kabáte. Ach. Rhy je princ Červeného Londýna, Kellov brat a zároveň veľmi ale veľmi zvodná postava. Len sa vás pozrie, pozdraví vás a vy sa mu hrniete do náručia. Jemu sa jednoducho nedá odolať. A nie je arogatný, on sa len rád zabáva. Niečo ako Magnus Bane! Ale nie až taký trhlý. Nakoniec Lila... to je jedno super dievča, ktoré si nenechá nič ľúbiť, vie sa biť a vie, čo od života chce. Okradne vás v jednej sekunde, pritom sa bude tváriť milo a že vám pomáha. Bacha na ňu, lebo vás môže ovaliť panvicou po hlave ani to nebudete čakať. A tie jej poznámky. Bože ona je dokonalá a vtipná. Ok, končím, lebo táto recenzia bude len o tom, ako ochkám nad postavami. 

Dej bol perfektne magický. Tak trochu mi štýlom rozprávania pripomínal Sabriel, ktorú zbožňujem, a tak sa niet čo čudovať, že som sa zamilovala aj do tohto. Autorka skôr stavila na jednoduchosť, aspoň tak by som to nazvala, pretože línia deja je viac menej rovná, sem tam sa zakolíše, pretože určité udalosti narušia jej plynutie, ale v podstate je od začiatku jasný cieľ, kam to bude smerovať. Nenechajte sa oklamať, to vôbec neznamená, že je to predvídateľné. Pfft. Nikto nedokáže predvídať, čo sa v tejto knihe stane. Je plná zvratov a nových nástrah a to robí čítanie úžasne napínavým. Nehovoriac o tom, ako krásne je napísaná. 
Zbožňujem nápad s rôznymi verziami Londýna, pretože sú všetky odlišné a každý je niečím zaujímavý. Šedý Londýn nemá mágiu, červený jej zase má veľa, biely Londýn je desivé miesto, čierny je pre istotu radšej zamknutý a nikto nesmie dnu ani von. Každý má svoj jazyk a zvyky a jednoducho je to super. 

Ak máte slabosť pre dýky, bitky, bodania a krv... potom ste na správnom mieste. A nie, nie som psychopat, len sa vyžívam v krvavých scénach. Nie, tým som si nepomohla. Chcem tým povedať, že kniha je akčná a plná úžasných bitiek a manévrov... a fakt je tam dosť krvi. A dosť úmrtí, nečakala som, že to bude až také temné. Ale užívala som si to. Neviem, temné veci ma v knihách tešia. Hlavne v spojení so zápornými postavami. Jednoducho buď ich urobím krutých alebo ich nedám do pozície záporákov nie? 
Navyše, temná energia. Kell ovláda mágiu, fajn, ale tá temná mágia bola vzrušujúca. Pripomínalo by to prsteň z Pána Prsteňov, alebo horcrux z Harryho Pottera. Jedno je isté, nezačínajte si s ľuďmi s čiernymi očami a nechytajte sa kameňov, ktoré vám splnia všetko, na čo si zmyslíte. Dopadnete veľmi zle. Mágia si predsa vždy vyžiada určitú cenu. 
Kde mám pokračovanie? Ako to, že ešte nie je preložené? Ja ho potrebujem, inak zomriem. Skutočne, teraz si nevymýšľam. Potrebujem vo svojom živote viac Kella, Rhya a Lily. Chýbajú mi. Och toto nie je dobré. Cítim v sebe dieru po dočítaní a vtedy viem, že ma kniha fakt zasiahla. Potrebujem ju vyplniť druhou časťou! 

Ak ste z recenzie nevydedukovali, kniha sa mi veľmi páčila. Teraz pekne všetci zavrieť toto okno a choďte si ju objednať, pretože ju potrebujete vo svojom živote. Vy si môžete myslieť, že nie, ale verte mi, viem to lepšie ako vy. Presvedčila som sa o tom na vlastnej koži. Toto je jednoducho kniha, ktorá by nemala byť prehliadaná. Ona potrebuje lásku. 
*Za recenziu veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu Knihy pre každého. Knihu nájdete TU.* 

10 comments :

  1. Och... prečo znejú všetky knihy o ktorých píšeš tak dobre :D? Potom neviem s čím začať skôr a wishlist sa mi vražedne plní :D.
    Ako inak skvelá recenzia :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Táto má prednosť pred všetkými! :D

      Delete
  2. Replies
    1. To veľmi rada počujem. Neviem sa dočkať na dvojku. :)

      Delete
  3. Už se k téhle knížce musím dostat! Vypadá opravdu skvěle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je dokonalá! Dúfam, že sa bude páčiť. :)

      Delete
  4. Normálne mám chuť si ju ihneď zaobstarať. :3

    ReplyDelete
  5. Dlouho jsem nečetla fantasy, která by mě chytla, ale tohle vyzkouším, přesvědčila jsi mě :) Navíc se mi moc líbí obálka a právě i ten nápad z různými verzemi Londýna, jak píšeš. Jsem na to zvědavá.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obálka je veľmi pekná a prechádzanie Londýnmi je úžasný nápad, tak dúfam, že sa bude páčiť. :)

      Delete