13 Jan 2017

Na ktoré tituly sa teším tento rok? *alebo ako vám predstavím anglické novinky, ktoré musím prečítať*

Viete, čo mám rada na novom roku okrem novej Goodreads výzvy? Hľadanie nových titulov. Dokážem sedieť hodiny na Goodreads a prechádzať všetky zoznamy a odporúčania a profily autorov, kým môj úžasný nos nevyňuchá nejakú novinku. A tak som sa rozhodla, že vám predstavím tých najlepších z najlepších, klenoty tohto roku a knihy, pre ktoré by som bola ochotná vraždiť. (Ok, zas až TAK ďaleko by som nezašla... aj keď... )
VAROVANIE 1: Toto bude dlhý článok, preto vám radí si vziať nejaký čaj a niečo na zahryznutie. 
VAROVANIE 2: Budem hovoriť len o anglických novinkách

ROSEBLOOD | Goodreads
*predstavte si piskot nadšenej fanynky, keď zazrie Harryho Stylesa* Neskutočne sa teším na túto knihu. Neskutočne. Splintered je jedna z mojich najobľúbenejších sérií a keď som videla, že A.G.Howard píše prerozprávanie fantóma opery... uf, mala som čo robiť. Navyše, pozrite na tú obálku! Bude ladiť so Splintered. V podstate k tomu nemám čo viac povedať. Fantóm opery. Bude to temné, bláznivé a už vidím, ako sa zamilujem do Thorna. 

FLAME IN THE MIST | Goodreads
Toto šlo na moju poličku len čo som zazrela autorkino meno. Pomstu a Rozbřesk som úplne žrala a neviem sa dočkať jej novej knihy. V podstate hocičo, čo napíše, by som pridala na zoznam. Hlavnou postavou je Mariko a je dcérou samuraja. Samuraja! Ale keďže je dievča, otec jej povie, že sa vydá za syna vladára, lebo však politické manželstvá sú stále okay, no na ceste tam ju prepadnú banditi. A ona ujde. A infiltruje ich rady. A bude badass, ja to cítim. Prosím, nesklam ma. 

FROST BLOOD | Goodreads
Okay, začiatok anotácie mi prišiel trochu ako prevrátená Elsa. Ruby má moc ohňa, a tak si musí dávať pozor, aby ju neprezradila chladnokrvnej spoločnosti (haha, nielenže tá spoločnosť má moc ľadu? Mrazu? Snehu? Ale je fakt aj chladnokrvná). Ale rebelovia od nej budú chcieť pomoc, tak si povie dobre, pomôžem im, lebo chcem pomstiť svoju matku a nakoniec skončí v kráľovských hrách, kde proti sebe bojujú chladnokrvní a horkokrvní. No neznie to úžasne?! 

CARAVAL | Goodreads
Najprv som nevedela, o čom tá kniha je, ale všetci na instagrame o nej básnili a úprimne, som vizuálny človek, takže ma zaujala obálka. Čo si budeme nahovárať, nie je to prvýkrát, čo som vložila knihu do nákupného koša alebo na zoznam len preto, lebo bola krásna. Ale ono to vyzerá naozaj dobre! Je to príbeh dvoch sestier, ktoré uniknú svojmu desnému tatkovi a dostanú sa do legendárnej súťaže. Tellu unesú a nakoniec vyjde najavo, že kto ju prvý nájde, ten sa stane výhercom Caravalu. A tak Scarlett teraz musí nájsť svoju sestru kým ju nenájde niekto iný, lebo bude zle nedobre. (tou poslednou časťou si nie som istá, ale predpokladám, že ak ju nenájde, tak sa stane niečo veľmi zlé) 

WONDER WOMAN | Goodreads
Konečne nejaká superhrdinka! Nechápte ma zle, mám rada Spiderman, Thora, Batmana a všetkých ostatných superhrdinov (hovorí tá, ktorá o nich pomaly nemá šajnu a tvári sa, že ich pozná všetkých, ale v skutočnosti vie vymenovať len pár), ale je fajn vidieť v knižnom svete aj nejakú ženskú hrdinku. Diana je princeznou Amazoniek (čo musí byť celkom ťažký údel, keďže okolo vás sú len samé baby a dobre vieme, aké baby vedia byť, však?) a keď nastane chvíľa, kedy môže ukázať svojim spolubojovníčkam čo všetko dokáže, zachráni smrteľníka a poruší tak zákon (pretože aj Amazonky sú civilizované stvorenia a žijú podľa zákonov). HA! Ale zachráni babu, nie chlapa. A tá baba je len čisto náhodou potomkom Trójskej Heleny. Takže pôjde to do kytek. 

THE UPSIDE OF UNREQUITED | Goodreads
Pokiaľ ste čítali Simon and the Homo Sapiens Agenda, máte u mňa bod, pretože to je čarovná knižka. Toto je kniha od tej istej autorky, takže vám asi veľa nemusím vysvetľovať a hneď si ju pridáte na svoj zoznam. V podstate sa to nesie v rovnako duchu ako Simon, je to o dievčati, Molly, ktorá pozná len platonickú lásku, pretože sa bojí odmietnutia. Do mesta však príde nové dievča a Mollyna sestra je z nej úplne paf (jej, znova LGBTQ+ motív). Lenže toto neznáme dievča príde aj s chutným hipsterom, ktorého by mohla zbaliť Molly. Znie to ako veľa srandy, veľa dobrého príbehu a veľa odkazov na Tolkiena. 

Čítate anglické knihy? Ak áno, na ktoré sa najviac tešíte vy? Sú na vašom zozname aj niektoré z tých, čo som vymenovala? 

10 comments :

  1. V poslední době dávám přednost originálům před překlady, takže ano, čtu knihy v angličtině - a je to kolikrát o dost záživnější. Momentálně čtu Mistborna 6 od Sandersona, ale v kindlu mám stovky anglických knih (něco z toho jsou snad i novinky, ale nemám v nich přehled). Ráda bych se ale podívala na knihy od Elise Kovy, protože mě tato autorka zaujala. :) Z uvedeného seznamu sice některé autory znám, ale knihy ne, takže až nebudu vědět, co číst... Díky za tipy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Súhlasím s tebou, tiež si myslím, že ten zážitok z originálu je iný ako z prekladu. Sanderson je veľmi dobrý autor, na Mistborna si ešte stále brúsim zuby, ale trošku ma odrádza tá dĺžka kníh. :D

      Delete
    2. Naštěstí je Sanderson ten autor, který i když píše špalky, nakonec u nich čtenář stejně brečí, že jsou až moc krátké (hlavně teda u Stormlight archivu).

      Delete
  2. Skvělý výběr :) Všechny knihy vypadají hodně lákavě a já je mám v hledáčku také :) A ještě spoustu dalších, můj čtecí seznam je asi nekonečný :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. To poznám priveľmi dobre. Mne sa zdá, že mi ten zoznam rastie každým dňom :D

      Delete
  3. Strašne ťa nenávidím a milujem za tieto články. :D
    Všetky tie knihy vyzerajú fakt dobre. Väčšinu som poznala, ale tá Wonder Woman vyzerá zaujímavo. Caraval je všade na Instragame, ale až teraz som sa dozvedela, o čom tá kniha naozaj je. Ale najviac sa asi teším na Roseblood a Flame in the mist.
    Ale moja peňaženka ťa stále neznáša. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ju ešte nezatváraj, ešte bude jeden takýto článok muhaha :D
      Na Caraval sa strašne teším, aj ja som akurát pri robení článku zistila konečne o čom je a o to viac tú knihu chcem. Roseblood by mi mala prísť už tento týždeň takže sa neviem dočkať, ale momentálne som na ňu čítala celkom sklamanú recenziu, takže som trochu rozčarovaná a nechcem si pripustiť, že by A.G.Howard niekde urobila chybu. :O

      Delete
    2. Seriózne začínam šetriť na nové knihy - a to som si povedala, že budem kupovať striedmejšie, nakoľko mám veľa neprečítaných kníh! :)
      Asi si zoženiem peňaženku, čo sa menej sťažuje, keď plánuješ ešte podobný článok. :D

      Delete
  4. Snažím sa po nových knihách veľmi nepozerať, keďže už len pohľad na zoznam kníh ktoré už dávno vyšli a ja som ich ešte nečítala mi zvyšuje tep :D Som veľmi zvedavá na Wonder Woman, keďže kniha o už známej postave znie zaujímavo. Aj keď Wonder Woman konkrétne nepoznám. Vyznám sa len v Marvel filmoch.
    Momentálne sa však najviac teším na grafický román Wires and Nerve, lebo som sa minulý rok úplne zamilovala do The Lunar Chronicles a nutne potrebujem ešte nejaké porkačovanie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na ten grafický román sa teším aj ja a ak to bude také dobré ako Lunar Chronicles, tak sa fakt máme na čo tešiť. :)

      Delete