23 Dec 2016

Romantická jednohubka | Kluk mého srdce


Autorka: Huntley Fitzpatricková | Čo môžete čakať: lásku, alkoholizmus, rodinu | Goodreads: 3,79 | České vydanie: Cooboo 2016

Tim a Alica sú tínedžeri, ktorí neprežívajú práve najľahšie obdobie života. Tim sa snaží nespadnúť do svojej alkoholickej minulosti, snaží sa začať svoj život od začiatku. Alica sa snaží postarať o svojich súrodencov... no, prakticky o celú domácnosť, pretože odkedy zrazili jej otca, jej mama sa hlavne stará o neho. 
A to, samozrejme, nie je všetko. Do toho sa pripletú ešte problémy s láskou a niečo navyše. 


Aj napriek tomu, že som nečítala Kluk odvedle, čo je vlastne akoby prvá kniha v sérii, nemala som pocit, že sa v príbehu strácam, pretože knihy sa môžu čítať aj samostatne. Tim bol pre mňa veľmi zaujímavá postava a musím povedať, že som si ho hneď obľúbila, pretože život rozhodne nemal ľahký a zo začiatku sa možno uchýlil k nesprávnemu riešeniu svojich problémov s otcom, no snaží sa o čistý začiatok. Prešiel odvykačkou a snaží sa zostať čistý, aby mohol dokončiť školu a dať si nejako život do poriadku. 
Alica síce nemá problémy s alkoholom, no okrem toho, že robí ako sestrička v nemocnici, musí viesť ešte aj celú domácnosť, čo nie je práve najjednoduchšie, keď máte niekoľko mladších súrodencov. Ja osobne som ju za to celkom obdivovala. Je pravda, že v istých momentoch s tým mala chuť seknúť a že na seba nemala veľa času, no aj napriek tomu zatla zuby, pretože je to rodina a v čase krízy by pre ňu každý urobil to, čo je v jeho silách. Alica má však menšie problémy s láskou, pretože aj napriek tomu, že má priateľa, akosi k nemu nedokáže cítiť to, čo cíti on k nej. A nie je to prvý krát, čo sa jej to stalo. 
Ako správne tušíte, Tim a Alica si k sebe nakoniec nájdu cestičku. Spočiatku je to medzi nimi len nevinné flirtovanie... nuž nevinné ako nevinné. Tim to berie ako srandu a spočiatku je to len fyzická príťažlivosť, no po určitom čase sa do toho zamiešajú aj city. A vtedy to naberie poriadne otáčky. Veľmi sa mi páčilo ako Alica v Tima verila a ako sa mu snažila pomáhať aj napriek tomu, koľko toho mala na pleciach. Videla, že v neho veľa ľudí neverí, hlavne kvôli jeho minulosti, no ona sa nedala zaslepiť predsudkami, za čo som bola rada, pretože každý sa predsa dokáže poučiť zo svojich chýb a vie sa zmeniť. 

Bola som rada, že to nebola obyčajná kniha o romantike, no venovala sa aj trochu vážnejším témam, s ktorými sa niektorí tínedžeri musia vysporiadať. Na jednej strane to boli napríklad Timovi rodičia, ktorí na neho kládli priveľké očakávania, a keď ich nespĺňal, dávali mu najavo svoju nespokojnosť a v podstate ho odsúdili za čiernu ovcu rodiny. Rovnako som bola rada, že autorka poukázala aj na problém alkoholizmu a drogovania medzi mladými ľuďmi, pretože aj to je v niektorých prípadoch až priveľká realita a privretím očí to nezmizne zo sveta. Často krát problémy tínedžerov zmenšujeme a banalizujeme namiesto toho, aby sme ich vypočuli a snažili sa ich pochopiť. 

Pokiaľ máte chuť na jednoduché čítanie, toto je kniha pre vás. Autorka píše zaujímavo a jednoducho, stránky vám budú utekať a ani sa nenazdáte už budete v polovici. Postavy sú premyslené a do detailov vypracované, so svojimi túžbami a problémami, takže sa vôbec nebudete nudiť. Pri niektorých scénach sa aj zasmejete, keďže Alica má rozkošných mladších bratov, ktorí do všetkého strkajú nos a majú zlaté poznámky. Ja osobne som si knihu veľmi užila. 
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.*

2 comments :

  1. Moc pěkná recenze :) Knížka vypadá zajímavě, jako taková hezká odpočinková romantika :) Určitě se po ní podívám :) Hezké Vánoce :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Rozhodne je to ľahké a oddychové čítanie :) Aj tebe prajem Veselé Vianoce :)

      Delete