19 Dec 2016

Neviete, čo kúpiť vášmu knihomoľovi?

Knihomoli sú zázračné stvorenia. Navyše, nie sú veľmi nároční. Stačí im dať jednu knihu mesačne a ste vybavení. Ale pozor, nesmie to byť len tak hocijaká kniha, pretože ak im náhodou dáte knihu, ktorá sa im nebude páčiť, môžu sa dostať do zlej nálady. A verte mi, nechcete zle naladeného knihomoľa v dome. Hlavne nie, keď má knihu v ruke. Nebojte sa, som tu pre vás, aby som vám poradila, ktoré knižky by ste mohli vášmu knihomoľovi kúpiť pod stromček, pretože som si istá, že väčšina z vás darčeky ešte stále zháňa. Nie? To len ja mám stále čas?

1. MILOVNÍK FANTASY

Som si istá, že tak ako ja, aj iní knihomoli zbožňujú fantasy žáner. Len si predstavte koľko možností má postava v magickej krajine! Až sa mi hlava zatočí. Späť k mojim odporúčaniam. V kníhkupectvách zoženiete množstvo fantasy, zdá sa mi, že to je momentálne obľúbený žáner, takže ak ho váš knihomoľ nemá rád... smola a veľa šťastia s hľadaním alternatív. Pre tých, ktorí sa radi ponoria do fantazijnej krajiny tu mám pekné kúsky. 
Prvým tipom je Sabriel a (v prípade, že budete chcieť byť štedrí a kúpiť rovno dve knihy) aj Lirael. Tretia časť trilógie vyjde budúci rok. Každá kniha sa venuje inému príbehu, no obe sú tak nádherne napísané, že ich nebudete vedieť pustiť z ruky. Navyše, svet, ktorý autor vytvoril je tak komplexný a detailný a originálny, až vám to vyrazí dych. 


2. NIEČO PRE MILOVNÍČKY... ALEBO MILOVNÍKOV PRINCEZIEN A PRINCOV

Neviem ako iní knihomoli, ale ja mám veľkú slabosť na všetky knihy, ktoré sa točia okolo kráľovstiev, princezien a princov. Áno, živím tak svoje malé ja, ktoré sa hralo na princezné. Áno, milujem krásne veľké šaty a bály. Áno, chcem byť princeznou. Ale vy ste tu pre tipy. Ak máte doma podobného knihomoľa a celý rok bol veľmi dobrý a naozaj ho chcete rozmaznať, kúpte mu sériu Selekcia. Je to návykové, ľahké čítanie, ktoré nepustí z ruky. Vy tak od neho budete mať chvíľu pokoj a on sa aspoň na chvíľu bude cítiť ako z kráľovskej rodiny. Navyše, kto by nechcel také krásne obálky na poličke?

3. NIEČO PRE TÝCH, KTORÍ SA NERADI DRŽIA NORMY

Naša spoločnosť nám rada hovorí, čo by ako malo byť a ako by sme sa mali správať. Ale my predsa dobre vieme, že ju netreba počúvať. Niekedy treba siahnuť po knihe, ktorá búra všetky hodnoty a pravidlá a ktorá sa nebojí byť sama sebou a prezentuje sa taká, aká v skutočnosti je. Niekedy treba prečítať knihu, ktorá vám ukáže nástrahy normálneho života a čo tam vonku na vás čaká. Ak chcete svojmu knihomoľovi dať knihu, ktorá mu okrem krásneho príbehu dá aj radu do života alebo mu trochu rozšíri obzory, tieto dve sú ako stvorené pre vás. Aristoteles a Dante je krásny poetický príbeh o dospievaní dvoch chlapcov. Charlieho malé tajomstvá je tiež o dospievaní a o tom, aké je niekedy ťažké byť sám sebou, hlavne keď ste iní ako ostatné decká v triede. 

4. PRE MILOVNÍKOV ROMANTIKY

Nebojte sa, nezabudla som na vás romantikov. Niekedy je dobré vziať si do ruky knihu, ktorá vám ukáže úplne iný vzťah... niekedy možno dokonalejší vzťah ako máte vy. Pre všetky romantické duše, ktoré majú hlavu v oblakoch a snívajú o princovi na bielom koňovi... prestaňte. Radšej snívajte o dokonalom knižnom hrdinovi. A verte mi, že táto duológia... pardon, onedlho už trilógia, vám ponúkne úžasného knižného chalana, ktorého by chcela každá. Je to milé, je to sladké, ale na druhej strane aj dostatočne reálne, aby ste sa vedeli stotožniť. 

5. PRE MILOVNÍKOV ROZPRÁVOK V INOM ŠATE

Kto by nemal rád rozprávky 1000 a jednej noci. Exotické orientálne prostredie, krásne šaty, úžasné jedlo (ktoré som teda nejedla, ale znie veľmi dobre). Pokiaľ ste skôr letný typ a cez zimu trpíte rovnako veľmi ako ja, pretože je skoro tma a vonku vidíte svoj vlastný dych, potom je Pomsta a Rozbřesk priamo pre vás. Nielenže sa teleportujete do zeme, kde je krásne teplo, ale dostanete aj drzú hrdinku, ktorá sa nebojí povedať, čo si myslí a veľmi tragický ľúbostný príbeh. Nemusíte sa báť, nie je to ako ten turecký seriál. Je to oveľa lepšie. 

6. PRE MILOVNÍKOV SCI-FI A BUDÚCNOSTI

Niekedy chcete ujsť z reality. A niekedy potrebujete ujsť až tak veľmi, že siahnete po sci-fi. Iluminae je veľmi zaujímavá kniha, ktorej príbeh sa odohráva v roku 2575 a je písaná formou zápiskov a rôznych novinových článkov. Videli ste niečo coolovejšie? Pasažérka je na druhej strane príbeh založený na cestovaní časom a úprimne, keby som mohla, rozhodne by som to využila. Aj keď ani nie tak do budúcnosti ako do minulosti. Predstavte si, že by ste mohli cestovať v čase a ocitli by ste sa v renesancii alebo v Anglicku za vlády Tudorovcov. 

7. PRE TÝCH, KTORÍ MAJÚ CHUŤ NA NIEČO SLOVENSKÉ

Toľko prekladovej literatúry máme a niekedy zabúdame na našu tvorbu... nuž, neviem, či je z čoho vyberať, ale ja vám ponúkam kvalitné kúsky. Údolie ľalií je kvalitná slovenská fantasy tak trochu mixnutá s Dobšinským. Nájdete tam rôzne bájne bytosti a je to naozaj krásne napísané!!! Druhou knihou sú Korene hriechu, ktoré len nedávno vyšli a majú tú najúžasnejšiu obálku, akú som pri slovenskej knihe videla. Navyše, príbeh sa odohráva v Uhorsku v 16. storočí. 

8. PRE TÝCH, KTORÍ MILUJÚ ROZPRÁVKY 

Ak máte doma knihomoľa, ktorý tento rok naozaj poslúchal a miluje rozprávky, tak potom je toto kniha pre neho. Áno, priznávam, je to trochu nepraktická kniha, pretože je veľká a ak je váš knihomoľ ešte malý, pokojne by ho mohla privaliť, ako to skoro urobila mne, ale je taká krásna!!!! Je to špeciálne vydanie trilógie Školy dobra a zla, kde máte všetky tri knihy (myslím, že to je jasné), ktoré sú ozdobené mnohými ilustráciami. Povedzte, že kniha má obrázky a ja som mimo. Nebojte sa, aj príbeh je naozaj dobrý. Raz za štyri roky sa z dediny stratia dve deti a hovorí sa, že ich unesie školník, aby študovali na škole dobra a zla. Samozrejme, naša Sophie túži, aby ju vzal, pretože chce byť na škole dobra a stať sa rozprávkovou princeznou (bože, to je úplná ja), ale niečo mi hovorí, že sa školník pomýli. Hups. 

To sú všetky moje odporúčania. Vedela by som urobiť aj dlhší zoznam, ale to by bolo veľa roboty pre mňa a veľa čítania pre vás a obaja dobre vieme, že toľko času nemáme. Musíte mi veriť, že toto sú tie najlepšie knihy, na ktoré som si vedela spomenúť. Výhodou je, že ich všetky nájdete v našich kníhkupectvách. Tak šup šup, nech váš knihomoľ nie je na Vianoce sklamaný. 

Diskutujme: Ak náhodou čítate a ste tiež knihomoľ, ktoré knihy by ste do zoznamu pripísali? Ktoré knihy oslovili vás? A čo by ste najradšej videli pod stromčekom?

4 comments :

  1. Myslím, že sú to dobré tipy, hoci som knihy nečítala. Poznám ich však z recenzií a je na ne dobrý ohlas :-) Napríklad u mňa, teda keď chce niekto darovať mne knihu, tak je problém s tým, že sa boja, že som ju už čítala a jednoducho ma nechajú, nech si vyberiem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne to sa niekedy stáva aj mne, ale tým, že teraz viac a viac čítam v angličtine, tak už vôbec nevedia, akú knihu mi kúpiť, tak si vyberiem vždy sama :D

      Delete
  2. Krásné tipy a hlavně krásné fotky. Většina knih je bohužel z žánru YA, který až tak nemusím, takže pro sebe bych toho mnoho nevybrala (i když třeba Illuminae a Ten, kdo stojí v koutě = Charlieho malá tajemství se mi líbilo moc), ale pro milovníky tohoto žánru je článek jako stvořený :)
    Já nedávno na svém blogu také publikovala tipy na knižní dárky, tak když budeš mít chuť, určitě se mrkni :)
    Měj se krásně! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Určite sa mrknem, možno aj ja dostanem od teba inšpiráciu, pretože nie každý v mojom okolí číta YA :)

      Delete