29 Aug 2016

Ako na cudzí jazyk? Lekcia prvá: Základy


Vitajte a pohodlne sa usaďte. Práve ste sa dostali do malej poradne študentky a začínajúcej lektorky, ktorá má veľkú záľubu v jazykoch. Možno ste na tento článok narazili náhodne, možno rozmýšľate, že sa chcete naučiť jazyk v pohodlí domova len neviete, ako na to. Každopádne som tu na to, aby som vám dala nejaké tipy a rady, s ktorými mám skúsenosť. 

*Všetky uvedené tipy a triky fungovali pre mňa, no nemusia fungovať pre niekoho iného, pretože sme všetci iní a máme iné systémy učenia. Je dôležité, aby človek skúšal a našiel taký, ktorý mu bude vyhovovať. Zároveň nechcem hovoriť, že moje tipy sú najsprávnejšie a jediné, ktoré fungujú.*



Myslím, že tento krok je úplne jasný. Aby sme sa naučili jazyk, musíme si jeden vybrať. Či už je to jazyk, ktorý ste sa niekedy učili, alebo je to nový, je dôležité, aby vás jazyk zaujal a mali ste ho radi. Nie je nič horšie, ako keď sa má človek učiť jazyk, ktorý sa mu nepáči a má voči nemu doslova odpor. Ja som mala na základnej škole okrem angličtiny ešte nemčinu a vtedy som ju nemohla ani vystáť, nerozumela som jej a neznela mi dobre. Teraz sa však môj postoj zmenil a k nemčine mám pozitívny vzťah, čo znamená, že aj učenie jazyka ide oveľa ľahšie. Motivácia je preto veľmi dôležitá, bez nej sa ďaleko nepohnete.

Tiež je dôležité vedieť, na čo jazyk budete potrebovať. Niektorí ľudia majú radi jazyky a učia sa ich preto, lebo ich to fascinuje a baví. V takom prípade ide do popredia váš vzťah k jazyku a to, ako veľmi sa vám páči.
Niektorí sa ale jazyk páči kvôli práci alebo kvôli tomu, že chcú vycestovať do zahraničia. V tom prípade je dôležité dbať aj na to, ako veľmi je daný jazyk rozšírený a v koľkých krajinách sa ním viete dohovoriť. 


Dobre, zrejme ste si už premysleli, aký jazyk sa chcete učiť alebo sa v ňom zlepšiť. Pokiaľ ste sa ho už učili, tak ako ja nemčinu, ktorú si chcem znovu osvojiť, je dobré si urobiť zaraďovací test, ktorý vám povie, na akej úrovni jazyka sa nachádzate. V prípade tých rozšírenejších jazykov ako je angličtina, nemčina, francúzština či španielčina sa dá urobiť test aj na stránke LANGMASTER. Čo je však na stránke super je, že kurzy sú momentálne dostupné aj v slovenčine a češtine. Testy ponúka aj aplikácia Duolingo


Dôležitá otázka: Je fajn učiť sa viac jazykov naraz?  
Podľa mňa to nemusí byť najlepšie, hlavne ak sú oba jazyky pre vás neznáme a ste úplný začiatočník. Slovíčka sa vám môžu miešať a mohlo by to byť pre vás veľa na naučenie. Vezmime si také deti na základnej škole. Im sa jazyky tiež pridávajú postupne aj napriek tomu, že deti sú ako špongie a jazyky nasávajú rýchlejšie ako dospelí. Je to hlavne preto, aby sa základy jazykov naučili poriadne. 
Pokiaľ ste sa však jeden z daných jazykov už učili a máte ešte nejaké základy, potom by pridanie ďalšieho nového jazyka nemuselo byť problémom. 

Ako som povedala, ja sa teraz učím nemčinu, ktorú som sa na základnej a strednej učila dokopy 9 rokov, takže tie základy mám a nerobilo mi veľký problém pridať ďalší nový jazyk, holandčinu. Holandčina je tak trochu mix angličtiny a nemčiny, takže vlastne mi znalosť týchto dvoch jazykov pomáhala. Ja som mala skôr problém s časom, pretože som sa nevedela venovať dostatočne obom jazykom. Buď som sa učila nemčinu a zabudla na holandčinu, alebo naopak. 

Ak rozmýšľate nad dvoma jazykmi, skúste to a uvidíte, či to budete stíhať a či sa vám nebudú mýliť. Vy to možno budete zvládať. 


Samozrejme, jazyk sa človek nenaučí z jasného neba a potrebuje na to nejaké učebnice. Na každý jazyk existujú iné, preto je dobré, keby ste si zašli do kníhkupectva a poriadne si všetky prezreli. Pokiaľ nechcete knihy kupovať, čo je logické, ja som si nemeckú učebnicu tiež nekúpila, skúste pozrieť vo vašej mestskej knižnici. Ja mám všetky príručky odtiaľ a hoci niektoré sa môžu zdať staré, gramatika jazykov sa tak rýchlo nemení, preto môžu pomôcť aj tie.

Ak nechcete knihy, môžete využiť rôzne applikácie na mobiloch, ktorý je teraz neúrekom. Rovnako veľa je aj internetových stránok, ktoré ponúkajú kurzy zadarmo, najlepší je podľa mňa práve Langmaster a z aplikácií Duolingo či Memrise. Tomuto sa budem viac venovať v samostatnej lekcii.

Hlavne však potrebujete chuť a motiváciu, bez nej to bude utrpenie a to nechceme.


To je len a len na vás. Ja osobne zbožňujem zošity, notesy, farebné perá a lepiace bločky, moja izba je hotové papiernictvo, no niekto ich nepotrebuje. Záleží, aby ste zistili, čo na vás funguje. Mne sa gramatika lepšie učí, keď mám krásne poznámky, dôležité veci mám rôznymi farbami a do toho mám ešte milión kartičiek s malými poznámkami. Všeobecne si však myslím, že vám stačí zošit a zvýrazňovače. Aj keby ste si knihu kupovali a poviete si "Načo si budem gramatiku odpisovať, mám ju v tom" nepodceňujte to. Pri odpisovaní sa vám veci dostávajú do hlavy a skôr si ich zapamätáte ako keby ste ich mali len vidieť. Taktiež nebudete musieť zbytočne listovať knihou, lebo budete vedieť, kde presne v zošite poznámky máte.

Ako ste na tom s jazykmi vy? Učíte sa ich radi alebo máte radšej iné predmety? Ktoré jazyky sa učíte a ktoré by ste sa radi naučili? Využívate nejaké stránky alebo aplikácie na učenie jazykov? Ak máte ešte nejaké otázky ohľadom základov, pokojne ich napíšte do komentára. 

3 comments :

  1. Jazyky jsou super. :3 Já se teď taky učím holandštinu a přiznám se že i když němčinu nemusím, tak holandština je úžasná. S těmi více jazyk naráz je to docela ošemetné, protože třeba holandština se mi občas plete s dánštinou, ale zas přepínat mezi francouzštinou a italštinou problém nemám, o japonštině ani nemluvě, tu si s ničím splést nejde. :D

    ReplyDelete
  2. Mně jsi tedy moc neporadila, ale to bude možná tím, že už mám s učením cizích jazyků také spoustu zkušeností. Od třetí třídy angličtina, od šesté němčina, od sedmé kroužek francouzštiny, i když z té si už mnoho nepamatuju, a na vysoké rok a půl ruštiny, ke které bych se chtěla vrátit v rámci samostudia. Důležitá věc při učení jazyků je podle mě neopomínat ani čtení, ani psaní, ani mluvení, učit se všechno, i když znám lidi, kteří se učí jen mluvit a na cesty do zahraničí jim to stačí, ale nedá se pak říct, že by uměli jazyk, když nic nenapíšou.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    ReplyDelete
  3. Ja som si vybrala angličtinu. Síce som sa jej učila v škole, ale z tej si skoro nič nepamätám :-D. Teraz potrebujem angličtinu v práci a príde mi, že potrebujem slovíčka, ktoré som v živote nepočula :-D. Stiahla som si preto do telefónu aplikáciu DuoCards , kam si všetky slovíčka píšem a akonáhle mám voľno, tak sa ich z nej učím.

    ReplyDelete