16 Apr 2016

Riešime záhady s kostlivcom | Detektív Kostlivec: Žezlo prastarých

Autor: Derek Landy | Originálny názov: Skulduggery Pleasant | Séria: Detektív Kostlivec, diel prvý | Čo nájdete: záhady, fantastiku, humor | Goodreads: 4,21 | Slovenské vydanie: Slovart, 2016

Stephanie musela dať zbohom svojmu strýkovi a krátko nato zistí, že jej zanechal dom a všetok majetok. Ibaže keď Stephanie navštívi jeho dom, začnú sa diať divné veci. 
1. Na dvere jej začne trieskať divný chlapík a chce od nej kľúč.
2. Objaví sa detektív Kolohnát Lahoda, ktorý nie je len takým obyčajným človekom. 
3. Zistí, že niektoré obludy z nočných môr v skutočnosti existujú. 

Stephanie má len dvanásť, keď sa stane Kolohnátovou partnerkou pri riešení záhadného prípadu, no aj napriek tomu je to odvážne dievča, ktoré sa nebojí vziať veci aj do vlastných rúk. Tým, že je mladší ročník nespochybňuje udalosti, ktoré sa okolo nej dejú. Berie ich také aké sú a nespochybňuje, či je to možné alebo nie, čo mi prišlo veľmi realistické. Ja sama si spomínam, že ako malá som verila všetkému a moja fantázia bola nekonečná a všetko bolo možné a presne to mi pripomínala Stephanie. Aj keď si budete myslieť, že ste na túto knihu starí, opak je pravdou. Stephanie vás pripomenie, aké krásne je byť dieťa nezaťažené realitou a prílišným premýšľaním. 

Kolohnát mi na druhej strane trochu pripomínal Sherlocka Holmesa pre deti... teda bez komplikovaných rečí, ale stále trochu excentrický a čudný a hlavne so štýlom. Riadi bentley, oblieka sa do štýlových oblekov a nesmieme zabúdať na jeho badass mágiu. S ním je neradno sa zahrávať. 

"Nemám mozog ani žiadne iné orgány, ale mám vedomie." Začal odkladať cukor a mlieko. "Ak mám byť úprimný, toto ani nie je moja hlava." 
"Čože?" 
"Nie je to moja hlava. Moju lebku uniesli. Túto som vyhral v kartách."


Čo ma však na knihe zaujalo od prvej strany je autorov špecifický štýl písania, ktorý je odľahčený, na niektorých miestach dobre divný a hlavne vtipný. Často krát som sa prichytila pri tom, že ich dialógy boli trochu nezmyselné a pritiahnuté za vlasy, a to až tak, že ma pobavili, takže sa tešte na veľa absurdností. Avšak niekedy sa mi zdalo, akoby chcel byť autor nasilu vtipný a niekde sa mi zdalo, že to trochu prehnal a minulo to účinok. Zároveň, ak toto nie je vaša šálka čaju, asi by ste sa na tom mohli popáliť. 

Aj keď som knihu zhltla na jedno posedenie a veľmi som si ju užila, niektoré veci mi nedali pokoj a nešlo mi do hlavy ako napríklad Stephanie prešlo, že nechodila do školy. Ale bola som ochotná to prehliadnuť, pretože Stephanie v sebe mala tvrdohlavosť a bola príjemnou kombináciou dobrého so štipkou tvrdosti. Zároveň som myslela, že bude kniha viac sústredená na tú detektívnu zložku, no autor to rozšíril na klasickú schému dobro vs. zlo, čo nemusí byť nutne negatívny faktor, no mňa to trochu prekvapilo a možno trochu sklamalo, ale nie je to nič, čo by sa nedalo predýchať. 

Rozhodne si však myslím, že je to super kniha a keby sa mi to dostalo do rúk v období Troch Pátračov, bola by som do toho ešte viac zbláznená. Ak hľadáte niečo s dobrým humorom, sebavedomým detektívom a občasne drzou hrdinkou a štipkou mágie, do toho! 

*Za recenzný výtlačok by som rada poďakovala vydavateľstvu Slovart. Pokiaľ máte o knihu záujem, nájdete ju TU.*

2 comments :

  1. "Moju lebku uniesli. Túto som vyhral v kartách." čožeee??? :D :D :D
    viem si predstaviť, ako by som sa rehotala na všetkých tých "za vlasy pritiahnutých" konverzáciách v knihe, ak sú takéhoto typu :D
    Pekná recenzia :)

    ReplyDelete
  2. Dobrý den, jsem tady nejen svědčit, ale také, aby se lidé čelí manželství nebo vztah problém. O podivuhodných děl Dr. Ogundu, email: drogunduspellcaster@gmail.com~~pobj jsem byl ztracen v lásce s mým manželem, dokud ho dáma unesl ode mne se zlým kouzlem. Pak jsem vykřikla na svého šéfa ženou a ona mi vyprávěla o tom, jak ona čelí podobným problémem a dal tento velký muž kontakt na mě a já předpokladu, že všechny položky, které potřeboval pro kouzla a teď jsem rád opět žít v lásce se svou rodinou. I zaměstnat vás kontaktovat tohoto muže. Váš příběh nebo bolest se změní během několika dnů a bude vám dnes usmívá jako já. Opět jsem vděčný. Kontaktujte jej na jeho e-mailem na adrese: drogunduspellcaster@gmail.com
    1. Získání svého milence či manžela zpět
    2. Peníze kouzlo / štěstí kouzlo
    3. Prosperita kouzlo
    4. kouzla Protection
    5. Získat zaměstnání kouzlo
    6. Propagační kouzla
    7. Získání své peníze zpět.
    8. Svoboda kouzla
    9. kouzlo lásky
    10. Avenging kouzlo

    ReplyDelete