7 Mar 2016

Ako knihy vytvárajú predstavu nereálnych ľudí

S príchodom všemožných erotických romancí a new adultiek do knižného sveta neprišli len nové príbehy a témy, ale aj nové postavy. Autorky nám pod nos strkajú naivné mladé hrdinky, ktoré majú toľko skúseností v živote ako prváčka na strednej (v dnešnej dobe by zrejme aj tá prváčka vedela viac) a na druhej strane nám prezentujú druhý extrém, a to nadupaného chlapa, ktorý pomaly spáva v posilke a správa sa ako alfa samec. Je zaujímavé, že mnohí sa sťažujú na to, ako napríklad modeling prezentuje dokonalé objekty žien, ktoré sú štíhle, útle a vyzerajú dokonalo. V prípade knižného sveta sú to sivé myšky, ktoré ale opäť majú dokonalú postavu, vyzerajú úplne krásne, ešte sú aj múdre a hlavný hrdina po nich slintá už od prvej strany. V tých lepších prípadoch majú aj dokonalé krivky. No nikto sa nesústreďuje na hlavných hrdinov, ktorí sú vykreslení niekedy až nerealisticky. Nie každý chlap predsa vyzerá ako model z reklamy na spodnú bielizeň! 

Autorky ale vytvárajú predstavu „dokonalého“ chlapa, ktorého by chcela mať každá žena doma. Aký by teda mal byť?
  1. Tehličky na bruchu. Pokiaľ ich má menej ako šesť, nezaoberajte sa ním. V jednom románe som dokonca videla, že mal chlap osem. Osem! Kde sa mu to zmestilo? 
  2. Vysoký. Niečo ako Hagrid z Harryho Pottera, pretože, ktorá by chcela mať nízkeho muža, všakže?
  3. Alfa muž. Najlepší produkt má v balení dodatočné príslušenstvo pod názvom Alfa balíček. Obsahuje: prehnanú žiarlivosť, prehnanú starostlivosť, výbuchy vášne, vďaka ktorým sa na vás vrhne, aj keby vám bolo zle, neslušné slová a mnoho iných vlastností. 
  4. Mal by mať temnú minulosť, rodinné problémy či iné traumatické skúsenosti, ktoré mu pošramotili psychiku. Nezúfajte, vy ste presne kľúčom k jeho magickému uzdraveniu.
Nejdem sa tváriť, že nerada čítam o takýchto mužoch, čo ma možno stavia do role pokrytca, keď píšem tento článok, ale ide hlavne o to, aby sme si uvedomili, že tento model Adonisa, ako ho ja rada volám, je vo väčšine prípadov nereálny. Zároveň sa však pýtam, čo je zlé na normálnych mužoch? Čo je zlé na tom, že je nižší alebo že nemá svaly ako Hulk? Všetky podnety, ktoré sa ku mne dostávajú pozostávajú z toho, ako sa ženy sťažujú, že predstava mužov je krásna, dlhonohá blondína, pritom v knižnom biznise to zaváňa rovnakým smradom. Neviem, ako je to vo vašom prípade, ale ja nemôžem čítať veľa NA kníh za sebou, pretože potom v mysli kritizujem každého chlapa, ktorého poznám... aj toho, ktorého nepoznám, pretože nie je taký, ako hlavný hrdina z poslednej knihy. To je len dôkaz toho, ako veľmi tieto knihy vedia vybabrať s čitateľovým vnímaním a predstavami.  

A tak sa pýtam, keby mužské postavy v NA knihách neboli vypracovaní svalnatí sexy bohovia, pri ktorých ženám vlhnú nohavičky, len čo sa na nich pozrú, boli by tie knihy horšie? Predávali by sa horšie? Aj tak sa predsa dozviete o povahe tej postavy a predpokladám, že si rýchlejšie obľúbite chlapa, ktorý je vtipný a má niečo v hlave ako jeho opak. Môže mať aj 12 tehličiek, pre mňa za mňa, môže mať tehličky aj na čele, pokiaľ sa k hlavnej hrdinke bude správať ako idiot, bude k nej hrubý, bude ju týrať, či už fyzicky alebo psychicky, neobľúbim si ho. Tak prečo ich robiť zbytočne dokonalými? Prečo to musí byť hrdina, po ktorom začnú slintať aj lesbičky?
Zaujímavé je, že hrdinky do tejto pozície ešte nikto nepostavil... teda aspoň ja som nečítala knihu, kde by hlavná hrdinka bola tá priveľmi sebavedomá, sexy kosť, po ktorej slintá každý muž... ehm, prečo asi? Myslím, že proti tomu obrazu by sa búrilo veľa žien. No ak do takého svetla postavia muža, je to v pohode? Ak by tak boli zobrazované ženy, je to objektivizácia žien a ja neviem čo ešte, ale u chlapov je to v poriadku? Autorky vytvárajú predstavu dokonalých ľudí, pričom hlavná hrdinka je vo väčšine prípadov stelesnením nevinnosti alebo dokonalej kombinácie divokosti a ženskosti a hlavný hrdina je vykreslený ako mačo, ktorý sa dovalí domov a prvé čo urobí, prehne priateľku a... však vy viete. Čo ma vedie k ďalšiemu bodu...

...STEREOTYPY!

Chlap zobrazený ako to silnejšie pohlavie, očividne jeho svaly sú tam na to, aby vytvorili predstavu alfa samca alebo jaskynného muža, ktorého základnými úlohami sú zabezpečenie potravy a párenie sa. Okay, to som podala možno príliš extrémne, ale nepovedzte mi, že to v tých NA príbehoch nevidíte. Chlap, ktorý žiarli, je príliš majetnícky, stále chce sex a je fyzicky silnejší ako žena. Vidíte, kam tým sledujem? A potom hlavná hrdinka, ktorá je nevinná a neskúsená a krehká a potrebuje toho veľkého muža, aby ju ochránil? Ja som za to, aby bola rovnosť medzi pohlaviami a odmalička som bola nútená sa spoliehať viac-menej na seba, takže možno to vidím kriticky len ja, ale je jasné, že by som v niektorých prípadoch nechcela mať knižného hrdinu za reálneho priateľa. Asi by som sa pri ňom zbláznila. Vezmite si niektorých z nich, ktorí hrdinkám zakazujú iných chlapov-kamarátov, pretože hneď myslia, že ich podvádzajú. Nehovoriac o tom, ako pri sexe kričia: "Si moja!" To už im rovno môžu na zadok vypáliť znak ako krave.

Áno, muži by mali byť silnejším pohlavím a ja im to neberiem, to božechráň nie, priznajme si, boli by sme bez nich stratení a ako pohlavia sa vzájomne dopĺňame, ale načo tie extrémy v knihách. Veď predsa silný muž sa dá vykresliť aj inak, či nie?
A keď si to tak vezmete, väčšina tých kníh je na jedno kopyto a už sa ťažšie hľadajú svetlé záblesky originality, ktoré by vás zabavili a pri ktorých by ste boli ochotní privrieť oči aj nad 15-tou sexuálnou scénou. Nestalo sa vám niekedy, že ste sa pozastavili v strede knihy a prevrátili ste oči, pretože to už zase robia?! Je toľko sexuálnych pasáží nutných?

Takže áno, rada si prečítam originálnu NA story, kde mužský hrdina môže vyzerať dobre, ale viac ide o jeho povahové črty a ktorý sa rozhodne nehrá na alfa samca. Teda rada si prečítam NA príbeh, ktorý je v medziach reality. Hovorím v medziach, pretože dobre vieme, že knihy sú predovšetkým fikcia. Pochopím dokonca aj trochu toho angstu, pretože ľudia sa hádajú aj v reálnom živote, o to ale nejde v tomto článku.

Rada by som vedela váš názor na postavy v týchto NA knihách a erotických novelách. Máte ich radi alebo ich nemusíte vôbec? Aký je váš názor na vymakaných hlavných hrdinov s tehličkami? Stretli ste sa s alfa samcom a neviniatkom v knihách, ak áno ako ste reagovali? 


16 comments :

  1. S týmto sa hádam ani nedá nesúhlasiť. Vôbec. V žiadnom bode. Osobne ma ale rovnako intenzívne rozčuľujú aj tie kontrasty u hlavných hrdiniek, ktoré sú opisované ako tie šedé myšky, úplne obyčajné ženské, až na ten detail, že sú dokonalé - dlhé nohy, veľké prsia, super vlasy, zuby, oči, nos alebo čo ja viem čo. Tak ako tam nenájdeš obyčajného chlapam, tam nenájdeš ani tú skutočne obyčajnú ženskú. Ale aby som sa vrátila k pointe tvojho článku - práve zo všetkých tebou vymenovaných dôvodov mám asi tak veľmi rada knihu Price of a Kiss od Lindy Kage, ktorá - na rozdiel od takmer všetkých iných NA kníh - postavila hlavného hrdinu viac-menej do tej zraniteľnejšej pozície (a otvára tému, ktorej sa v realite nevenuje veľa pozornosti, lebo to každému pripadá málo reálne a ako čisto ženský problém - nechcem spoilerovať, ak si to nečítala, ale ak by ťa to zaujímalo, stačí si v podstate prečítať prológ a hneď vieš, o čom je reč :D Ale potom už asi s čítaním neprestaneš :D). Samozrejme, aj tam je hlavný hrdina super sexy (tomu sa zrejme nedá vyhnúť), ale príbeh sa dosť zaoberá aj tou myšlienkou objektivizácie chlapov.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Počula som o knihe a myslím, že ju mám aj v čítačke, tak si ju pozriem, diky za tip :) Ono aj Archer´s Voice od Mie Sheridan bol o čosi lepší. Samozrejme, hlavný hrdina je sexy boh, ale povahovo je netypický pre NA. :)

      Delete
  2. Článok nemám ako "opáčiť", tak sem hodím aspoň krátky komentár. Už dlhšie som nečítala niečo takéto a ďakujem, že som si to mohla teraz prečítať u teba. :) Nemám čo viac dodať, vystihla si to dokonale. Súhlasím asi s každým slovom. :3 :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, som rada, že sa článok páčil :)

      Delete
  3. Perfektne napísaný článok! :-) A jojo, pravdu máš, nezostáva mi iné, len súhlasiť.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, som rada, že to vidíš rovnako :)

      Delete
  4. Velmi velmi velmi dobre napisany clanok! Velmi trefne a velmi vysyizne!
    Super :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, tvoj komentár veľmi potešil :)

      Delete
  5. Osobne nemám veľmi veľkú skúsenosť s NA knihami, takže toto veľmi objektívne posúdiť neviem, ale pri tých pár, ktoré som čítala, to väčšinou presne takto vyzeralo, dosť dobre si to vystihla ;) Mňa osobne by muž, ktorý by oplýval len prvými 3 vlastnosťami veľmi neohúril, ja som skôr na tú psychiku, a teda som sa našla práve v tom štvrtom bode ;) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podľa mňa je povaha a psychika tiež veľmi dôležitá, lebo výzor nie je všetko :)

      Delete
  6. Super článok. Poriadne som sa zasmiala. Máš úplnú pravdu. Doplnila by som, že v niektorých knihách je hlavná ženská postava na začiatku knihy múdra, inteligentná a postupne jej inteligencia s príchodom alfa samca rapídne klesá je nemotorná a bez neho nemôže spraviť ani krok, a neustále je musí zachraňovať. Fakt hrôza!A o tých sexuálnych scenach v každej druhej kapitole ani nehovorím...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ó áno, aj to sa vyskytuje, máš pravdu a ďakujem za dodatok. Z toľkých zbúrených hormónov im asi prestáva pracovať mozog :D

      Delete
  7. Jo, dá se říct, že přesně proto vlastně YA, NA ani erotický romány prakticky nečtu. Druhej důvod je teda to, že mě to celkově nějak nebaví, když se v tý knížce řeší hlavně romantika a nic dalšího. :D Ve fantasy se s tím problémem zase tak často nesetkávám, tam jde najít relativně dost ženskejch, co se bez chlapa obejdou... :D Ale jinak jako jo, klišé odpovídající postavy mi taky lezou na nervy. Ne, že bych nikdy nenašla v knížce 'dokonalýho' chlapa, ale u mě teda vypadá trochu jinak, než je obvyklý... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je fajn, že vo fantasy majú ženy priestor na to, aby ukázali, že sú silné, pretože v NA toľko priestoru nemajú. Ale prečo to obmedzovať len na fantasy? Nedá sa vytvoriť silná hrdinka aj v NA? :) Klišé postavy sú tie najhoršie a ešte keď to autorka spojí s klišé v deji... no dovidenia :D

      Delete
  8. Kedysi (ešte v tých začiatkoch, keď z toho nebol až taký boom a aj tých erotických scén bolo pomenej) som si podobný druh literatúry rada prečítala, navyše, ak v tom bola zakomponovaná aj nejaká dávka fantasy...no skrátka na istý odchod z reality ako stvorené :-). Aj teraz sa ešte občas pri niečom pristavím, ale musí ma to fakt zaujať, musí tam v tom byť niečo viac. Inak mi už ten žáner ide trošku na nerv, za prvé, že sa to všetko dookola opakuje (presne tie veci, ktoré si opísala) a za druhé, myslím, že nie je pravda, že podobní "samci" neexistujú.
    Osobne mám jednu skúsenosť s podobným typom, aj keď, ok - tehličky neboli :D Ale čo sa týka ostatných 3 bodov...vysoký, istá prehnaná starostlivosť, aj keď len občas - extrémne zmeny nálad (dovolím si tvrdiť, že ten človek má zrejme BPD), narušená psychika kvôli minulosti...áno, áno, to sedí. A ešte motorka. Červená. :D :D Sama som si občas kládla otázku, kde sa taký zjav berie :D
    A musím sa priznať, že som to skrátka sama ako psychicky neudržala, lebo byť ako na neustálej horskej dráhe, čo sa týka emócií, aj keď len isté časové obdobie, nie je sranda.
    Na druhej strane, teraz mám už aspoň lepšiu predstavu o tom, čo vlastne hľadám, a tým je emocionálna stabilita (aj keď akosi stále narážam na isté druhy extrémov :D), skrátka niekto, kto vyžaruje okolo seba istý pokoj, vie človeka podporiť a rozosmiať, ukľudniť...ok, už nejdem ďalej básniť :D
    Len som chcela poukázať na to, že možno niektorí autori aj vedia, o čom píšu, na základe vlastných skúseností, lebo ľudia sú fakt rôzni...ale! samozrejme určitá miera. Niektoré veci sú fakt prehnané a nechápe, ako sa môžu ocitnúť na trhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, za komentár. Ja som sa s takým mužom v realite nestretla, preto mi neprišlo, že môžu čerpať zo skúseností, takže ďakujem, lebo si mi trochu zmenila uhol pohľadu. A myslím, že horská dráha emócií by skôr či neskôr vyčerpala každého :) Každopádne rozumiem tvojmu hľadaniu po emocionálnej stabilite, podľa mňa je to lepšie ako neustále výkyvy. :D

      Delete