13 Jan 2016

Zo zákulisia príbehov #1: Spisovateľské predsavzatia


Vitajte a pohodlne sa u mňa usaďte. S Lyn sme si pre vás pripravili nový projekt, kde sa s vami podelíme o tajné informácie nášho písania. 

O čo ide?

Zo zákulisia príbehov je mesačný projekt. Každý mesiac s Lyn zverejníme iné otázky, na ktoré odpovieme. Otázky sa budú týkať nášho písania, ako tvoríme, budete môcť spoznať naše postavy a dozviete sa informácie, ktoré len tak niekto nevie.

Ako sa môžete zapojiť? 

Jednoducho naskočte! Skopírujte otázky, dajte ich do článku a odpovedzte. Budeme však rady, ak si skopírujete titulný obrázok z jedného alebo druhého blogu a uvediete linky na naše blogy. Ak zverejníte príspevok na blog, nezabudnite sa vrátiť a pridať do linkovača váš blog, aby sme vás potom mohli navštíviť a pozrieť si vaše odpovede.

Nehovoriac o tom, že vás môžu čakať menšie knižné odmeny. 

A teraz sa vrhnime na januárové otázky.

1. Mala si minulý rok nejaké spisovateľské predsavzatia? Ak áno aké?

Hmm... vzhľadom na to, že som sa minulý rok vyhýbala svojmu dielu ako čert krížu, nepovedala by som, že som mala nejaké predsavzatia. Minulý rok som totiž ešte stále bola v stave, kedy som popierala, že by som vôbec nejaký príbeh mala. Áno, rozprávala som sa sama so sebou a predstavovala som si v hlave jednotlivé scény, ako by to malo pokračovať, ale aby som naozaj sadla za počítač, otvorila word a dala sa písať? Ha-ha-ha. Tak nejak som sa zahrabala do kníh, aby som nevidela vražedný pohľad, ktorý mi dával môj počítač... či môj zošit s nápadmi. Prakticky som utekala, lebo som sa bála, že na mňa spáchajú atentát za to, ako ich zanedbávam. Ale na moju obranu, sem-tam som sa premohla a napísala som niekoľko slov. Problém bol, že som mala nápady, ale nechcelo sa mi ich formulovať. Škoda, že ešte niekto nevymyslel prístroj, cez ktorý by som predstavy pretransformovala do príbehu. Ak taký nájdete, viete kde ma nájdete.

2. Na čo by si sa chcela v písaní sústrediť tento rok?

Na dokončenie prvej časti trilógie, ktorú mám v hlave už asi koľko... dva roky? Pracovný názov je zatiaľ Adrijský rebel a je to jediný príbeh, na ktorom momentálne pracujem. Nedostalo sa mu zatiaľ veľa lásky, ale už som na dvanástej kapitole, takže dúfam, ale pevne dúfam, že to tento rok už dokončím. Dala som si nereálny cieľ minimálne štyri kapitoly za mesiac, tak som zvedavá, či to budem vedieť dodržať... neznie to predsa tak veľa, nie? *v mysli kalkuluje za koľko mesiacov by to takým tempom mohla dokončiť* Ak by to vyšlo za tri mesiace by som to dopísala... a potom by prišlo editovanie... YAY! 

3. Vymenuj niekoľko oblastí, na ktorých chceš tento rok zapracovať

Písanie. Špecificky kreatívne písanie. Spomínala som, že to zanedbávam? Lebo to zanedbávam, ale až tak, že to nie je príjemné. Keď si spomeniem, že som na strednej v prváku dokázala sedieť za mojím starým stolným počítačom aj štyri hodiny vkuse a napísať jednu knihu v priebehu niekoľkých pár mesiacov, je mi na zaplakanie. Ale to sa zmení.

Blogovanie. Chcela by som písať viac článkov a menej recenzií. Teda... nie zrovna menej. Možno nájsť nejakú zdravú rovnováhu medzi recenzákmi a anglickými knihami. Ale hlavne tie články a mať nejaký rozvrh. Snažila som sa o to na konci roka, ale veľmi to nevyšlo, lebo na intráku nemám net. V tejto dobe! Nemáme tam net. *rozdýchava hnev* Takže zhruba 2x do týždňa by bolo super.
Knihy. Chcem čítať viac kníh o písaní a o rozvoji osobnosti... viete, také tie spirituálne koniny, ktoré vám majú zlepšiť život, aby ste potom mohli cválať na jednorožcoch, zatiaľ čo za vami bude dúha a pod vami budú spievať delfíny. Už som v tretine prvej takej knihy a poviem vám... tá ženská vie, o čom hovorí. Ešte síce nevidím jednorožce ani dúhy, ale otvorilo mi to trochu oči. 

Fotografia. Minulý rok som sa dostala k fotografii a tento rok by som v nej chcela pokračovať. Kúpila som si kompakt, ktorý chcem nosiť v kabelke a dúfam, že keď príde inšpirácia, nebudem sa ho báť vytiahnuť na verejnosti a odfotiť západ slnka nad kostolom alebo podobné okamihy. 

Cestovanie. Tento rok by som chcela navštíviť trochu okolité krajiny. Chcela by som vidieť Prahu, Drážďany, možno Viedeň, trochu zmeniť prostredie a zrelaxovať. 

4. Je v tvojom príbehu nejaká postava, ktorej by si chcel/a dať viac priestoru?

Jasné a koľko veľa! Chcela by som dať priestor slúžke hlavnej hrdinky Iris, lebo chcem, aby bola ako jej matka a má dôležitú úlohu pri tvarovaní Irisinej povahy. A hlavne bude veľmi dôležitá v jednej kapitole, kde vďaka nej Iris vezme do rúk svoj osud a.... urobí veľmi zásadné rozhodnutie.
Chcela by som venovať viac priestoru Irisinej najlepšej kamarátke, pretože tá sa tam mihne tiež len málokedy. 
Hlavne Irisinmu bratovi, lebo som ho vložila asi do prvej kapitoly a potom o šesť kapitol neskôr som ho poslala na výpravu medzi rebelov, lebo však, čo urobíte s postavou, keď pre ňu nemáte poriadnu úlohu? Pošlete ju preč... ehm, tak sa to nerobí, to len ja sa rada vyhýbam konfrontovaniu problému útekom. Všetky tieto postavy sú ale na začiatku príbehu a ten nikdy nebýva dobrý, pretože sa snažím zoznámiť s prostredím s postavami, hľadám hlas postáv a svoj vlastný a všetko to bude ešte prepísané v editovacej fáze, takže no worries. 

5. Napreduje tvoj príbeh smerom, ktorý si si na začiatku určila?

Zatiaľ aj celkom hej. Teda, ak berieme tento prepis. Lebo tento príbeh už má svojich predchodcov a pôvodne som plánovala, že od začiatku bude jasný zloduch a že to bude krajina temna, ale nakoniec som sa dostala k tomu, že o ňom vedia len niektorí povolaní a tí sú radšej ticho, lebo sa boja, že ich nájde a pošle ich na večný spánok. Takže určite mám svoju predstavu, ale chcem nechať určitú kontrolu aj postavám a uvidím, kam ma dovedú. 

6. Vieš, ako skončí tvoj príbeh?

Viem, ako skončí prvá časť. Zhruba. Teda, viem, ako skončí, ale neviem presné detaily všetkých postáv. Je to taký napoly dokončený obraz, ktorý treba ešte doladiť, aby v ňom videli to, čo maliar. Fíha, aké metafory dnes zo mňa idú. Takže všetko je to len také rozmazané, ale dobré je, že viem kam idem a dúfam, že tam nakoniec aj dorazím. 


8 comments :

  1. Už viem, čo budem robiť cez víkend :P skvelý projekt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujeme! :) Rozhodne sa tešíme na tvoje odpovede :)

      Delete
  2. Som rada, že si sa rozhodla vyjsť von a priznala sa k písaniu ďalšieho príbehu :D Tak trochu chápem tvoju stratégiu, ale aj tak... Je to príjemný pocit môcť sa s inými podeliť o svoje zážitky z písania, nie? Dúfam, že ti ten tvoj plán vyjde, ja by som to určite nedodržala, aj keby som si stanovila, že mám za mesiac napísať toho toľko a toľko - ja píšem, keď mam dostatok času a chuti, ak nie, tak mi to bude zapadať prachom aj pol roka (a.k.a celý semester :D). Tie knihy o rozvoji osobnosti - to čítaš z nejakého osobného dôvodu alebo to vidíš ako šancu zlepšiť sa v psychologizácii postáv? :D Znie to dobre, ale mne by to asi moc dlho nevydržalo, mnohokrát som si hovorila, že by som si prečítala literatúru z tej alebo z tamtej oblasti, no vždy to zostalo iba pri tom uvažovaní. A tiež by som chcela byť schopná vytiahnuť foťák kdekoľvek na ulici - a nepripadať si pri tom ako japonský turista :D (Btw, po Prahe ťa pokojne môžem previesť, začínam mať turistickú prax a nestrácam sa ani pri pešej túre :D)
    Na záver dodávam, že je to veľmi zaujímavý projekt a ak sa k tomu dokopem, tak sa úplne zapojím, máte môj obdiv, že viete stále prísť s niečím takýmto zaujímavým :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je to príjemný pocit a hlavne momentálne nemám pocit, že sa na to vybodnem, takže som sa rozhodla, že bude viac informácií. :D
      Ja si nemôžem stanoviť slová, to som zistila pri poslednom nanowrime, ale pri kapitolách mi to akosi nevadí, lebo niektoré sú kratšie, niektoré sa píšu rýchlejšie a zase ak to nedám, tak nedám a veľmi ma to netrápi. Ale to si hovoríme teraz, uvidím, čo sa stane, keď začne semester :D
      To som začala čítať zo zvedavosti a z osobného dôvodu, ale fun fact, zistila som, že do Iris som premietla veľa mojich pocitov, takže to zrejme bude pomáhať aj pri postavách :D Neviem, akosi pre mňa tento rok začal filozofovaním a inšpiratívnymi výrokmi a pokračovalo to knihami.
      Presne! A hlavne v Bratislave, kde ich je mrte veľa! Ale keď tak rozmýšľam, však by sme sa medzi nimi stratili aspoň :D
      Ďakujeme a budem rada, ak sa zapojíš, lebo tie témy, ktoré sme zatiaľ vymysleli sú zaujímavé a mňa osobne baví čítať takéto články. :)

      Delete
    2. Inak než pri nanowrime som si nikdy neskúšala stanovovať žiadne ciele pri písaní, ale zase je pravdou, že som to nikdy nepotrebovala. Ako som povedala, píšem, keď môžem a chcem a nikdy som sa necítila deprimovaná faktom, že písať nemôžem a nikdy som necítila potrebu sa do toho nútiť. Ale dúfam, že ti to vyjdeš a že to takto rýchlo dokončíš. Fakt by som si od teba už celkom rada niečo prečítala :D
      Hmm, znie to veľmi zaujímavo, ale ja som asi príliš lenivá :D Ale ak by si vedela odporučiť nejakú zaujímavú knihu, možno by som sa tiež dozvedela niečo zaujímavé o tajomných zákutiach svojej šialenej mysle :D
      Ja som si pripadala divne aj keď sme chodili po Londýne a ja som sa mala chuť zastaviť na každom kroku a fotiť, aj keď to tam robí asi každý tretí človek :D A pritom je to taká normálna vec! Neviem, prečo nám to robí problém.
      Teším sa na ďalšie témy a dúfam, že si na to čoskoro nájdem čas :)

      Delete
    3. Ja som práve dosť dlho utekala od písania, lebo kedysi som sadla za počítač a písala a bavilo ma to a vymýšľala som a teraz posledných 5 rokov či koľko som bola taká, že ma to nebavilo, nič som nedokončila a konečne som našla takú tú energiu a začalo ma to znova baviť, tak hádam to vydrží a dokončím to. :D
      Momentálne čítam You are Badass a zatiaľ je to dobré, tá autorka vie zaujímavo a vtipne písať... a v určitých veciach má aj pravdu a vie človeka inšpirovať.
      Ja tiež neviem, ale tiež by mi prišlo blbé všetko fotiť :D

      Delete
  3. Je to super nápad, ja som sa kedysi zapájala do niečoho podobného, ale to už bolo dosť dávno, takže sa určite zapojím. :)
    Inak ma niektoré tvoje odpovede dosť pobavili. Na prístroj, ktorý pretransformuje predstavy do slov aj ja stále čakám. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Som rada, že ťa pobavili a ver mi, ak s tým strojom čoskoro niekto nepríde, tak sa dám do jeho konštrukcie ja :D

      Delete