29 Jul 2015

Poznámky v knihách


Niektorí z vás si pri nadpise pomyslíte: "Čo za barbara by si dovolil písať do kníh?" Pred určitou dobou by som si to pomyslela aj ja. Veď predsa už v škole nám žiakom vtĺkali do hláv, že do kníh sa zásadne nepíše a inak to nebolo ani v knižnici, kde ak ste doniesli nazad popísanú knihu, pani knihovníčky sa na vás pozreli tak škaredo, až vám prišlo zle. Predstava, že by som mala takto poznačiť svoje milované knižky bola jednoducho nemysliteľná. Ja mám dokonca problém aj požičiavať knihy, pretože sa bojím, že sa mi vrátia poničené s ohnutými stranami a rozbitou väzbou. Ako som sa teda dostala k písaniu poznámok do kníh?

Priviedla ma k tomu škola, presnejšie povedané štátnice, kedy som zase raz čítala jednu z povinnej literatúry a chcela som si vyznačiť jednu dôležitú pasáž ale nechcelo sa mi ju opisovať a tak... som si ju označila priamo do knihy. Na počudovanie to bol dobrý pocit, a tak som pokračovala. Písala som si poznámky, postrehy, veci, s ktorými som až tak nesúhlasila a nakoniec sa mi ešte aj páčilo ako moje písmo vyčnievalo v úhľadne vytlačenej knihe. 


A tak som začala písať do všetkých mojich kníh. Nemôžem povedať, že by som ich v mojich očiach ničila, práve naopak. Na poličkách mám len knihy, ktoré sú môjmu srdcu blízke a ktoré nemám problém v budúcnosti aj re-readnuť. Predstava, že pri najbližšom re-readingu Splintered série tam na mňa budú čakať moje poznámky, nálepky a výlevy a postrehy a vtipné dotazy ma nadchýna, pretože nebudem čítať dokonale zachovanú knihu bez duše, ale knihu s kúskom mňa v nej. Keby som chcela, pokojne si ju môžem od niekoho požičať a prečítať, to je fajn. Ale načo mi bude na poličke ležať kniha, ktorá nemá ako hovoriť o tom, čo všetko sa mi na nej páčilo, čo nie, kde som plakala, kde som sa smiala?

Myslím si teda, že písanie do kníh je hriechom? Nie. Uberá to na kvalite knihy? Absolútne nie. Práve naopak, myslím, že tým na kvalite knihy pridáva, pretože keď ju neskôr niekomu požičiate, jeho zážitok bude o to špeciálnejší než keby od vás dostal dokonale zachovanú knihu. Je to ako by ste knihu čítala obaja spolu a delili sa o názor. Predstava, že niekomu požičiam knihu a zasmeje sa na mojich malých poznámkach ma veľmi nadchne. Píšem do nich preto, lebo ich mám rada a zakaždým, keď z poličky zdvihnem knihu a pozriem do nej a vidím v nej kúsok zo mňa, zahreje ma to pri srdci. V mojich očiach poznámkami dostáva kniha dušu, stáva sa z nej niečo viac než len kniha s príbehom, stáva sa z nej dobrodružstvo, ktoré som prežila, pretože mám dôkaz v podobe popiskov. Môj zážitok s postavami sa tak znásobuje a pripadám si viac účastníkom deja ako keby som ju len čítala a opatrne držala tak, aby som jej nepokrčila chrbát. Pre mňa to je znak, že sú knihy milované, pretože som si dala tú námahu a vyjadrila v nej svoje myšlienky a tie majú pre mňa veľkú hodnotu. Niekedy to môže byť len malý smajlík pri scéne, ktorá ma pobavila alebo to je okríknutie postáv, aby sa začali správať rozumne či fangirling nad nejakým párom. Samozrejme nájdu sa aj poznámky, kde sa nad problémom zamýšľam, keď mi niečo nesedí alebo len moje špekulácie.



Čo sa týka poznámok do kníh, ktoré čítam v rámci povinnej literatúry do školy, všimla som si, že mi veľmi pomohli, čo môže byť menší tip pre tých, ktorí budú tento rok začínať vysokú, kde majú predmet anglická alebo aj slovenská literatúra. Naše semináre prebiehajú asi tak, že prečítate knihu a potom sa na hodine o nej rozprávame a keďže je nás dosť málo (asi 11) očakáva sa, že každý niečo povie. Ja osobne mám deravú pamäť, takže poznámky do knihy sa osvedčili ako dobrý prostriedok, aby nezabudla na to, čo chcem spomenúť, ale zároveň si to poznačím k citátu a tak môžem svoj názor aj potvrdiť ukážkou z knihy, čo je veľmi dôležité.

Písanie poznámok do kníh ma jednoznačne chytilo, baví ma to, pretože viem, že moje knihy sú tak jedinečné a nikto iný také mať nebude. Navyše, predstavte si, že by ste do rúk dostali Rowlingovej vydanie Hier o život, kde by si robila poznámky a mali by ste možnosť nahliadnuť do jej hlavy, mali by ste možnosť vedieť, čo si o tom myslela a ako sa pri tom cítila. Podľa mňa by to bolo úžasné. Pre mňa sú poznámky v knihe niečo jedinečné. Ten pocit, keď prvý krát priložím pero k stránke je... magický. Je to akoby som do knihy vlievala energiu alebo akoby som vstupovala cez dvere šatníka do Narnie a všetky dobrodružstvá zažila na vlastnej koži.

Ako sa k poznámkach v knihách staviate vy? Vnímate to negatívne alebo pozitívne?


37 comments :

  1. ja som do kníh nikdy nepísala, ale keď to podáš takto, tak je to logické a pekné :) zvyknem si označovať obľúbené citáty a keby vidíš moje vydanie šepotání, ktoré skončilo u Eve, tak tam bolo tých papierikov neúrekom, označovala som si aj tie najmenšie drobnosti na čo som nechcela zabudnúť, na to, ako svet vyzeral a keďže som romantická duša, tak aj tie hlášky, ktoré zahrejú pri srdci. Osobne, ale to som len ja, by som asi do kníh dávala papieriky s poznámkami, ale každý máme svoj spôsob ako nezabudnúť, čo si v danom okamihu o knihe myslel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja používam také tie záložky lepiace ako sú na obrázkoch, aby som si označila scény a v Splintered je toho strašne veľa, teda v druhej časti je toho viac, ale očividne to mi nestačí a v prvej časti mám dokonca farebné pero a páči sa mi to. Ale je jasné, že nie každý to preferuje, pred niekoľkými mesiacmi by som toho ani ja nebola schopná :D

      Delete
    2. každý máme to svoje :D moja verzia vyzerá veľmi podobne ako tvoja, len bez tých vpísaných poznámok :D a teraz je už ku mne na cesta pokračovanie v AJ tak som zvedavá, ako to bude vyzerať :D ja používam niekedy také väčšie lepiace papieriky kde si aj zapíšem čo si myslím aj označím stranu :)

      Delete
    3. Tie som používala v škole, ale vždy sa nejakým zázrakom strácali a ja som bola bez poznámok :D :D
      Och a som zvedavá, čo povieš na pokračovanie, ja som bola po prvom prečítaní série rozhodnutá pre tím, ale re-reading to trochu zamiešal a neviem na koho stranu sa postaviť :D

      Delete
    4. ked to povieš ty, čo zbožňuješ Morphea tak to som mega zvedavá :D nech si BD pohne, chcem to čítať :D rozhodla som sa že chcem tú sériu mať v AJ doma a za to môžeš z drvivej časti ty :) to vôbec neber v zlom :)

      Delete
    5. Neberiem, lebo anglické vydanie je nádherné, to jednoducho musíš mať na poličke :D To písmo a tie ornamenty, proste dokonalosť :)

      Delete
    6. a v splintered je vážne fialové písmo? :D akosi sa mi to k obálke nehodí :) kedže som jednotku čítala musím mať pokračovanie, lebo tá séria sa mi dostala pod kožu a v AJ to isto bude o niečo lepšie :D

      Delete
    7. Hej je fialové, to som sa čudovala aj ja, ale lepšie ako zelené, to mi nerobilo dobre na oči, keď som to videla :D Ale je bledšie ako písmo v dvojke no a Jebova kniha je samozrejme červená :D Určite, tie názvy bytostí môžu vyzerať strašidelne ale v podstate nezáleží, ako je to v slovenčine, teda aspoň mne to nevadilo, keďže je to vymyslené a v angličtine to znie viac chaoticky :D

      Delete
    8. ja sa už na to veľmi teším :D ako mám to v kindly ale kniha je kniha :D

      Delete
  2. Krásne si to napísala :) až si ma donútila to vyskúšať, aj keď mi to asi bude ľúto, lebo moje knihy fakt musia vyzerať ako nové :D sestra mi raz poničila prebal na pride and prejudice tak som sa s ňou nejaký čas nerozprávala :D možno zmením názor, neviem. Doteraz mi stačili lepiace papieriky :D neodsudzujem ľudí, ktorí si ohýbajú rohy, píšu do knihy alebo hocičo iné s tými knihami robia, ale mne to je strašne ľúto ak to zrobím svojim knihám :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne taká som kedysi bola aj ja a ešte stále som ohľadom požičiavania kníh vyberavá a nedám ju len tak kdekomu, lebo sa o ne bojím, ale možno je to aj tým, že som si tak veľmi zvykla písať do skrípt, že mi to príde normálne :D

      Delete
  3. Já si nanejvýš zatrhnu nějakou oblíbenou část/citát.. A v některých knížkách v angličtině mám nad slovíčkama překlad.. ale normálně si do knih nepíšu..

    ReplyDelete
  4. Veľmi pekne si to napísala a celkovo to má takto veľkú logiku. Ja osobne si zaznačujem konkrétne strany do mobilu, ako poznámku, a potom z nich čerpám konkrétne citácie. Tvoj nápad je super, len neviem, či by som mala tú odvahu, ale keďže uvažujem nad štúdiom anglickej literatúry, asi sa tomu nevyhnem, čo vo mne jednak vyvolávala strach, no aj isté "vzrušenie", takže uvidíme, aký bude môj názor o 2 roky :D :))

    ReplyDelete
  5. Neviem si predstaviť, že by som si písala do kníh, strašná predstava. Iste, keby to boli učebnice alebo odborné knihy, ale ani do tých obvykle nepíšem a ak tak jedine ceruzkou, aby som to mohla v prípade potreby vygumovať.
    Zaujímalo by ma, nečíta sa ti tá kniha potom horšie? Akože po vizuálnej stránke, ak máš poznámky na okrajoch tak to asi nie, ale ak by si mala niekde v texte, mne to príde, že to tam bude veľmi nahustené.
    Každopádne, každý podľa svojho gusta :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na obrázkoch to môžeš vidieť. Zásadne píšem len na okraje a v texte len podčiarkujem aby to nebolo chaotické. :) Ale presne ako hovoríš každý podľa svojho gusta. Je to len a len o preferenciách čitateľa a aby sa mu najlepšie čítalo a aby mal radosť z toho ako vyzerajú jeho knihy :)

      Delete
  6. Pekný článok! :)) Ja do kníh nepíšem, ale veľmi sa mi páči, ak si dá niekto s tým námahu. A tiež sa mi páči, keď si tam dáva niekto tie farebné lepičky :D

    ReplyDelete
  7. Už strašne dlho si chcem začať robiť poznámky, no nikdy si na to nespomeniem. Ale do kníh z knižnice dám vždy nejaký odkaz pre ďalšie ruky. Potom sa chodím pozerať, či mi náhodou niekto neodpísal alebo či to odtiaľ niekto nedal preč :D

    ReplyDelete
  8. Nikdy som do kníh nepísala, neviem či niekedy budem. Nikdy som sa však ani takto nad písaním do kníh nezamýšľala. Niečo do seba to má a áno, je to potom osobnejšie a je v tom kúsok teba :)

    ReplyDelete
  9. Toto tvoje vysvetlenie znie naozaj úžasne a hneď by som to tiež chcela začať takto robiť, ale problém je v tom, že ja všetko zničím :D Ja by som si nedokázala viesť ani ten destrukčný denník alebo ako sa tá vec volala, pretože ja keď sa snažím urobiť niečo pekne, tak to proste dobabrem. Ešte aj pozdrav na pohľadnicu napíšem tak, že to vyzerá ako tvorba dvojročného decka, takže radšej to do svojich kníh vnášať nebudem. Možno sa ale pridám do klubu a budem si tiež niečo zaujimave podčiarkovať ceruzkou alebo skúsim tie lepiace papieriky :D Ale tak tiež je pravdou, že v poslednej dobe som veľa papierových kníh ani neprečítala. Ale inak s tou školou súhlasím, ja som to teda takto urobila iba raz, keď som písala seminárku na Sklený vrch - vtedy som netušila, ako dosiahnem, aby som mala prehľad vo všetkých scénach a čo budem citovať, preto som vzala do ruky ceruzku a robila si poznámky tam (potom som to pravda všetko gumovala, lebo to bola kniha z knižnice :D) a k tomu som si písala dôležité strany na papier (lebo lepiace papieriky mi nenapadli :D). Potom sa mi tá seminárka písala fakt úžasne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na papieriky ale bacha, radi sa strácajú :D Inak hentak postupujem aj ja pri seminárkach a že je ich dosť, kebyže v tom nemám systém, asi by mi vybuchla hlava. Inak ja tiež veľa kníh čítam ako ebooky, čo je celkom fajn, lebo čítačka má tú funkciu podčiarkovania bez toho, aby som "ničila" knihy len zase je to peklo prehrabávať sa všetkými tými poznámkami :)

      Delete
    2. Ja by som pri ebookoch určite zabudla, že som si niečo poznamenala a potom by som to odstranila. A potom by som si spomenula, že som si čosi poznamenala, to som celá ja :D Ako obvykle som mala seminárky z detských kníh alebo z iného dôvodu krátkych kníh, takže tam som s prehľadom problém nemala, ale ak by som mala pravidelne robiť seminarky na tristo a viac stranove knihy, tak by boli papieriky moji najlepši priatelia :D

      Delete
    3. Ja som raz mala seminárku, kde som porovnávala Bútoru a Čútoru s jedným pekelne dlhým dielom slovenským (názov som radšej zabudla) a to boli muky pri príprave :D Keby videl tie šipky a papieriky niekto nezainteresovaný, tak má z toho nočné mory.

      Delete
    4. Ja mám dojem, že normálny človek by mal nočné mory už len z tej knihy ako takej :D

      Delete
  10. Napísala si to naozaj krásne, ale ja som na svoje knihy veľmi citlivá, takže neviem či by som do nich vedela len tak písať :D Na takéto veci používam maličký zápisník, ktorý mám vždy pri sebe keď čítam a ak ma tam niečo zaujme, tak napíšem stranu (prípadne odsek) a svoje pocity a tak :) Aj keď je zas pravda, že v čítačke funkciu poznámky využívam veľmi pravidelne :D

    ReplyDelete
  11. Pěkný článek, ale... Nesnáším psaní do knih :D Snesu zvýrazňování školních učebnic a když jsou hoooodně staré, tak do nich i něco napíši, ale vždy jen tužkou. Ale tam končím, žádné větší barbarství není přípustné :D

    ReplyDelete
  12. Síce sú tvoje argumenty logické, ale ja by som asi nikdy nedokázala písať do knihy. Dokonca som nikdy nepísala ani do učebníc, maximálne som si ceruzkou niečo podčiarkla, ale aj to som väčšinou hneď vygumovala. Mám jednoducho ešte z detstva zafixované, že do kníh sa písať nemá. :D Inak som si už párkrát chcela robiť k nejakej knihe poznámky, no vždy som sa na to nakoniec vykašľala. Som skrátka lenivá a keď čítam, písať sa mi nechce. :D A nemyslím si, že by sa to zmenilo, keby som písala priamo do knihy. Okrem toho, myslím, že by ma to pri ďalšom čítaní rušilo. Ale ak ti to pomáha a páči sa ti to, je to len a len tvoja vec. Aj ja by som si už konečne mala vymyslieť niečo, čo by mi pomohlo pamätať si. Mám príšerne deravú pamäť. :D

    ReplyDelete
  13. Je dosť vtipné, že pred niekoľkými dňami som to začala robiť aj ja a teraz som narazila na tvoj článok o tom istom :D Zvykla som si dávať do kníh len malé papieriky, aby som si označila obľúbenú scénu alebo citát, ale potom po nejakom čase, keď som sa ku knihe vrátila, tak som v tom mala chaos, lebo som si niekedy musela prečítať celú stranu, aby som si našla ten citát, ktorý som si tým papierikom označila :D A prepisovať ma tiež nebavilo :D
    K poznámkam do kníh ma naviedol až môj lektor angličtiny, ktorý mi raz požičal nejaké svoje knihy a presne ako si napísala, je v tom nejaké kúzlo, keď som čítala jeho poznámky a jeho obľúbené pasáže a premýšľala som, čo sa mu na nich asi tak páčilo a na ďalší deň som to s ním mohla do detailov prebrať :)
    Pred pár dňami som si proste povedala, že nebude nič zlé na tom, keď si to budem zaznačovať aspoň ceruzkou, nebolelo ma z toho srdce :D Ale ceruzka je na nič, pretože mi buď poškriabe stranu, ak nie je kvalitná, alebo ňou treba na papier tlačiť, aby bolo vidno niečo, čo som si označila :D
    Po tvojom článku som začala vážne uvažovať o tom, že použijem pero, ale stále je to zvláštna predstava a neviem, či by som to zniesla :D Ale ceruzka každopádne nie je dobrý nápad, po čase to nebude aj tak vidno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som tiež začala ceruzkou a síce svoje ceruzky milujem (zásadne používam tie najmäkšie, lebo neškriabu a dobre ich vidno), no na tento účel neboli vhodné. Pozrela som na svoju hŕbu farebných pier (pretože som fanatik na color coding) a povedala si, že to bude farebné a odvtedy používam farebné perá. Spočiatku to bolo čudné, ale zvykla som si a v knihe to dobre vyzerá, aspoň mne sa to páči lebo mám rada farby. Ale som strašne rada, že som našla niekoho, kto to tiež robí a nevyčnievam sama :D

      Delete
  14. Já většinou píšu jenom do učebnic, tedy spíš kreslím heh. (docela rebelka) Každopádně mi to nikdy nijak nepřišlo divné nebo nějaké hrozné ničení a tak :) Já mám většinu knih v eletktronické podobě, takže tam psát perem nebo tužkou opravdu nemůžu. Tuším, že tam jde označit část a napsat k tomu poznámku, ale to už by to asi němělo to své kouzlo :D Teď abych si všechny opravdové knihy přečetla znovu a dělala poznámky, protože tohle se mi zaačíná líbit. Máš pravdu ve všem, co jsi napsala. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. V elektronickej podobe mám aj a tam si len zvýrazňujem a potom dúfam, že prídem na to, čo som s tým chcela :D Ale som rad, že sa ti tento nápad s poznámkami pozdáva :)

      Delete
  15. Naprosto kouzelný článek! :) Zaprvé strašně hezky napsaný, zadruhé máš úplnou pravdu. :) Ty knížky v sobě pak mají kousek duše a jsou daleko osobitější. Také si myslím, že knížky nejsou jen od toho, aby ležely v poličce a pravidelně se z nich utíral prach. A když mám nějakou knížku hodně ráda, v podstatě čím zničenější, tím lepší z ní mám poté pocit :D Protože je na ní vidět, že ji někdo četl. A že ji tahal všude, kam se dalo. A že při čtení baštil čokoládu... :D Poznámky do knížek ale nepíšu. Nedokážu to. I když bych chtěla :D Každopádně po tvém článku chci ještě o něco víc než předtím... Takže se třeba nakonec překonám a také svým knížkám dodám to osobní kouzlo, které mají ty tvoje :) A mimochodem, kdyby mi kamarádka půjčila knížku a ta byla popsaná, asi bych se do ní naprosto zamilovala! (do knížky i do kamarádky :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, som rada, že sa článok páčil :) Niektoré moje knihy sú tiež poznačené jedlom alebo pitím lebo som nešikovná :D Pokojne by si mohla začať len ceruzkou, to vždy môžeš vygumovať, ak by si chcela :)

      Delete
  16. Tie papieriky vyzerajú fakt super, ale to som ti už asi spomínala, chcem si také určite kúpiť aj ja. :D Ale do kníh som zatiaľ ešte nikdy nepísala. Nebude to ani tým, že by som mala s popísaním strán nejaký problém alebo čo, skôr tým, že mi to vlastne nikdy nenapadlo. Ak si robím nejaké poznámky, tak väčšinou len k e-bookom v čítačke, lebo tam sa mi to ľahšie zaznačuje. Nemusím hľadať pero a papier, keď chcem pri tom rýchlo pokračovať v čítaní.

    ReplyDelete
  17. Ach ty barbar :)) Poznámky sú nutnosť v pracovnom matroši, skriptách a podobne. Do beletrie nepíšem, ale lepíkujem, pretože si knihy moc nenechávam a posúvam ich ďalej. Máloktorá súčasná beletria ma upúta natoľko, žeby som chcela dať re-reading, ale to lepíkovanie má na mňa skvelý relaxačný účinok :)

    ReplyDelete
  18. Mňa popravde nikdy nenapadlo si do kníh písať a stále nemám potrebu, vyhovujú mi stále ako nové. Na druhej strane, keď si to v článku takto podala, rozhodne má tvoj prístup svoju logiku a čaro.:)

    ReplyDelete
  19. Krásne si to napísala :3 úplne s tebou súhlasím. Ani ja som nikdy nechcela písať do kníh, a tak ale teraz jednoducho zoberiem pero a označím si obľúbené citáty, scény,... A keď si ich potom niekedy pozerám, pripadá mi to ako taký malý poznámkový denník v knihe. :)

    ReplyDelete
  20. Když už psát do knih tak tužkou. Ne propiskou!...Kdybys aspoň měla pěkné písmo..:D (bez urážky, já ho mám taky jak děcko z první třídy). Ale chápu, že tě pobaví, když za dvacet let najdeš své poznámky. No i tak bych to neudělala. Píšu maximálně věnování, když knihu daruji, nebo kdybych chtěla autogram od autora. Jinak ee...I do učebnice píšu tužkou...:D

    ReplyDelete