25 May 2015

Zahraniční youtuberi vydávajú knihy ako na bežiacom páse


Po dlhom čase som sa rozhodla spraviť niečo produktívne, sadla som za počítač a pustila sa do článku. Medzi učením na štátnice a regenerovaním mozgových buniek nenáročnými činnosťami ako je youtube, nemám na nič iné čas. A keď už som bola na tom youtube, napadlo mi, prečo nenapísať článok o tom, čo je môjmu srdcu milé: o youtuberoch a knihách. 

Priznám sa, že ma k článku inšpirovala aj Matina recenzia na Lásku blogerskú od Zoelly a reakcie v
komentároch, ktoré neboli boli skôr naklonené k negatívnej strane. Mne osobne sa kniha páčila, bola milá, zahriala pri srdci... presne ako Zoella. Ale vďaka Matinej recenzii som si uvedomila, že som jej dala také hodnotenie, aké som dala viac - menej preto, že bola od známej youtuberky, ktorú dlhú dobu sledujem a zbožňujem. Keď som sa dívala na tie komentáre, pochopila som, že u nás takú hystériu nevyvolá, pretože ju nepozerá toľko ľudí (alebo ju nepozerá len toľko slovenských blogerov, pokojne tam vonku ostatní môžu poznať nadpisy všetkých jej vlogov). 

Ide mi však o fakt, že veľa zahraničných youtuberov majú youtube ako zamestnanie, čo je podľa mňa super, raz za týždeň si natočíte video o veciach, ktoré zbožňujete a ešte za to dostanete aj zaplatené? Raj na zemi. Ibaže... nie je to také ružové, keďže youtuberi dostávajú plat podľa toho, koľko pozretí video má a zdá sa mi, že aj podľa počtu lajkov (ale tým už si nie som istá). Je teda logické, že sa väčšina z nich uchýli aj k iným formám zárobku a keďže sú to ľudia kreatívni, niektorí zabŕdli aj do sveta kníh. 

Osobne chápem youtuberov, ktorí sa zaoberajú zabávaním a usporiadavajú živé vystúpenia, robia rádio alebo aj televízne programy, pretože robia to, v čom sú dobrí. Písanie knihy je ale o niečom inom. Osobne si myslím, že na napísanie knihy musí mať človek dávku talentu a hlavne odhodlanosti. Zrejme aj preto sa väčšina z nich púšťa len to "lifestylových" kníh, ktorých dôvod veľmi nechápem (viď knihu Tanye Burr), alebo do kníh životopisných, ktoré vás zrejme unudia (samozrejme, pokiaľ nie je napísaná Shaneom Dawsonom, v tom prípade si cvrknete od smiechu). Čo však chcem povedať je, že mi je miestami nepríjemné, keď vidím, že pomaly každý z nich píše knihu preto, lebo sa ich meno predáva a tak trochu v mojich očiach klesá význam knihy, pretože ak taký Alfie Deyes môže ísť na turné až do Kanady s jeho Pointlessbook, ktorá je podľa mňa pointless (nehovoriac o tom, že sa chystá aj pokračovanie, neviem či sa udržím od toľkého "nadšenia"), tak potom môže v zahraničí vydať knihy už každý. Pardon, každý nie. Vydajú ich tí, ktorí za niečo stoja, alebo tí, ktorí majú známe meno. Buď máte jedno, alebo druhé, ak nemáte ani jedno, nuž neostáva vám nič iné ako si nájsť iný sen. 

Teraz nechcem znieť závistlivo alebo čo, ale pokiaľ by ste sledovali toľko youtuberov ako ja a tak často (áno, priznávam, mám problém), vedeli by ste zrejme o čom hovorím. Každé ich video sa začína výzvou na lajknutie videa a pri niektorých z nich, ktoré nemajú takú predajnosť ako Zoe, sa môžete pripraviť aj na neustálu okatú propagáciu kníh. Dá sa to zniesť, teda pri tých zábavných youtuberoch. Spravia z toho vtip a vy sa prichytíte pri smiechu a nie pri namrzenom pohľade.
Otázkou je, prečo teda vydavateľstvá investujú do youtuberov, aby napísali diela, ktoré v mnohých prípadoch nestoja za nič? 
Pretože meno predáva. 
Pretože majú vplyv nad tínedžermi na celom svete a povedzme si to úprimne, to je tá najlepšia cieľová skupina. 
A napriek tomu, že mnohých z nich sledujem aj naďalej, pretože majú inšpiratívne videá alebo ich mám jednoducho rada, v mojich očiach trochu klesli, pretože mi to len dokazuje, že knihy očividne môže vydať každý, koho meno je známe a je "slávny". 

Kedysi bol youtube niečo iné. Kedysi to bola stránka, kde ľudia robili bláznivé challenges a motivovali ostatných, no v poslednej dobe mám pocit, že sa pretvára na platformu, kde mnohí z nich propagujú svoje výrobky, aby mohli zarábať peniaze. Práve pre toto si však myslím, že prekladanie ich kníh je celkom risk, lebo síce môžu byť populárni v Amerike či Británii, sú krajiny, kde ľudia pozerajú youtube len kvôli videám a o Zoelle či Alfiem sa im ani nesnívalo. Budú mať u nich potom tieto úspech? Možno, no je to otázne. 

Na záver by som bola veľmi rada, keby ste sa vyjadrili vy. Pozeráte youtuberov? Čo si myslíte o vydávaní či prekladaní takýchto kníh? 


17 comments :

  1. Hm.. j nevím, mě se to prostě nelíbí. :/ Ano, na jednu stranu má dotyčný možná velký talent a díky tomu, že je slavný z Youtube, může tu knihu vydat, ale na druhou stranu se může stát, že dotyčný si talent jenom namlouvá, a pak si všichni kupují tu knihu jenom proto, že ji napsal ten a ten... Samozřejmě je to výhoda pro vydavatele, ale má to vůbec cenu, když si na to bude velká kritika?
    Například slavná Zoella a její Girl Online.. vůbec, ale vůbec nemám chuť si tuto knihu přečíst a uvidím, zda to někdy udělám. :/
    Tvůj článek se mi nádherně četl, velice pěkně napsané! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, som rada, že sa článok páčil :) Nuž, s tou kritikou je to ešte otázne lebo Girl Online je presne písaná pre fanynky Zoelly, väčšina z nich je od 13-15, takže tam si myslím, že to presne zasiahlo, ale ak sa na to recenzent pozrie lepšie, tak vidí tie chyby :/

      Delete
  2. Zhrnula si to vážne pekne :) Zoe nepozerám, ale o knihe som už čo, to počula aj to, že ju nenapísala ona a už len to ma odrádza od jej čítania. Ak to niekto proste nevie, nech sa na to nedáva.
    Sledujem Cassey Ho, podľa ktorej cvičím. Cassey tiež vydala knihu s tým, že je to ročný plán s workoutmi, receptami a vlastne má aj tak trochu motivovať ku cvičeniu (niežeby už vo videách nebola dostatočn motivujúca). Tiež som počula také veci, že to robí iba pre peniaze meno a pod.
    Áno iste si to kúpi veľa ľudí, preto, že je to proste Cassey, ale myslím, že to mnohým prinesie len pozitíva. Je mi trochu ľúto, že to tu pravdepodobne nikdy nevydajú ako aj Learning not to drown od Anny Shinoda (manželky Mikea Shinodu z LP), ktorá sa tomu písaniu fakt venuje. (Pretože tu nie sú takí známi a ako si správne podotkla meno predáva)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aj s tým nenapísaním je to komplikované, pretože diváci jej vlogov vidia ako na tom pracovala a že mala pomoc pri tvorení knihy, ale zase no... odtiaľ potiaľ :D
      Casey tiež pozerám a tam to ešte pochopím, keďže kniha je o tom, aby ľuďom v niečom pomohla, ale ja úprimne by som si ju nekúpila, keďže je veeeeeeľmi predražená a dostatok motivácie mám z jej youtubu či blogu :)
      Learning not to drown mám inak v zozname som na to zvedavá, ale máš pravdu, tiež si viem predstaviť radšej inú knihu preloženú ako napríklad Pointlessbook, ale to my neovplyvníme :/

      Delete
    2. Jej som neskutočne rada,že to niekto pozná :) Ono Anna má na svojom blogu čosi o tom, že ak chceme knižku vo svojej krajine stačí napísať jej vydavateľovi, ale no. Zložitý proces :D

      Delete
  3. Youtuberov pravidelne nepozerám, takých mám len asi dvoch-troch, ale so všetkým, čo si napísala, určite súhlasím. Od Zoelly som videla pár videí a priznám sa, že po Girl Online by som pravdepodobne vôbec nesiahla, nebyť toho, že to (ne)napísala ona. Ale ju ešte ako-tak chápem, no napríklad z Pointlessbook mám taký pocit, akoby to bola len obyčajná obmena Wreck this journal.
    Ide o to, že keď je niekto známy a má množstvo fanúšikov, minimálne tí si tú knihu kúpia a už len kvôli tomu sa to oplatí vydať. Je to škoda, lebo dnes už je to len o tom marketingu, čo sa bude predávať lepšie. A potom to dopadá tak, že tie knihy, ktoré za niečo naozaj stoja, sa ani nedočkajú klasického vydania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No videla som Pointlessbook a videla som Wreck It Journal, ktorý je oveľa kreatívnejší a oveľa lepší.
      Presne je to smutné, ale peniaze hýbu svetom.

      Delete
  4. Na youtubery nijak nekoukám, to jen sestra. Z hlediska zisku chápu, proč to někdo napíše - protože si to někdo koupí, podobně jako jejich trička, podobně jako dají peníze za vstupenku na nějakou youtube akci. Tak to už prostě chodí, bohužel. Z knih se v tomto případě stal byznys a s tím člověk nic nenadělá - což je i trochu důvod, proč si třeba Girl Online nemám v plánu přečíst. Jednak to není můj žánr, jednak ji nesleduji a jednak se dost možná jen o knihu lehce pochybné kvality, prostě aby hlavně vydělala. Ale jde na tom skvěle vidět, jak se nakladatelství snaží knihy prosadit za každou cenu - i když se jedná o knihu určenou specifickému publiku a to ji patrně četlo už v originále.

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    ReplyDelete
  5. Ja youtuberov celkom dosť sledujem, najmä tých známejších. Tiež dokážem porozumieť tomu, že si chcú niečo naviac popri youtube zarobiť, ale... jednoducho nie každý má na to bunky. Taký Alfie s jeho PointlessBook strašne zaujal iba kvôli tomu, že je taký známy s jeho videami a kanálom, inak si myslím že jeho kniha je úplne priemerná, teda ak sa to dá nazvať knihou. V podstate je to kopirák Wreck this journal.
    Inak super článok, pekne si to zhrnula :))

    Zonia's Book World

    ReplyDelete
  6. Ja sledujem youtuberov, hlavne v poslednej dobe. Mám rada ich videá a sledujem ich hlavne preto, pretože ma baví sledovať životy iných. Ich cesty do zaujímavých miest alebo aj celkom obyčajné radosti dňa. Dobýja ma to pozitívnou energiou a možno to vo mne vyvoláva ten taký pocit "Never stop dreaming" ;)

    Akurát minulý týždeň som si objednala Girl Online a som na ňu celkom zvedavá. Zoellu mám rada. Jej videá nesledujem viac ako pár mesiacov ale...niečím si ma získala. Súhlasím istým spôsobom s tvojím názorom, že meno predáva. To je proste fakt. Myslím, že existuje veľa rukolapných dôkazov, ktoré nás o tom dokážu presvedčiť. No na druhej strane, keď si predstavím seba v ich koži, tak sa mi ukáže možno aj trošku iný pohľad na vec. Keby som totižto bola blogerka/vlogerka, ja som ten typ človeka, ktorý by kvôli mojim sledovateľom urobil viac-menej čokoľvek. Takže by som mala v hlave neustále nové námety na videá/články. Áno, inšpirácia je všade naokolo, občas ste však v situácií , kedy proste chcete vyskúšať niečo nové. Napríklad ako Zoella. Možno jej kniha nebude svetovým bestsellerom, no chcela to skúsiť a keď na to mala prostriedky, kto by to nevyužil. Neviem nakoľko sa jej kniha vydarila, pretože som ju ešte nečítala, no na jej čítanie sa aj teším. Predsa len, žiadna kniha sa nebude páčiť všetkým ;)

    ReplyDelete
  7. Super článok! Knihu od Zoelly si chcem aj tak prečítať :D Počula som dokonca aj určité špekulácie, že to napísal niekto za ňu (osobne si však myslím, že túto klebety rozniesli určití závistlivci). Zarábať Youtubom určite nie je jednoduché, keď je taká obrovská konkurencia. Keď na písanie majú, dobre, nech napíšu niečo, čo zaujme. Je pravda, že tínedžeri si to budú kupovať práve kvôli ich MENU.
    A ako si spomenula aj tie "lifestylové"knihy, tak ich význam tiež nikde nevidím. Mňa osobne také knihy nikdy nezaujímali a je mi úplne jedno, či ich napísal nejaký Youtuber alebo aj prezident USA. Jednoducho v tomto žánri vidím už len čisto ten ZISK a mám pocit, že aj autorom takých kníh nejde o napísanie samotnej knihy, ale skôr o jej propagáciu a následný predaj... teraz to asi znie hlúpo, ale verím, že pochopíš, čo som tým chcel povedať :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Áno, pochopila som :)
      Špekulácie to nie sú, samotné vydavateľstvo to priznalo, ale na druhej strane, v jej vlogoch vidno, že na tom robila aj ona, tak nevedno, koľko z toho je jej zásluhou. Ale tak dúfam, že sa ti kniha bude páčiť :)

      Delete
  8. Youtubery nesleduji, prostě mě to neláká a souhlasím, že psát knihy by měli jen ti, kteří to umí a mají na to talent. Online girl jsem nečetla a popravdě se na to ani nechystám, to samé s Pointlessbook :D Necítím ke knihám od bloggerů zášť, to ne, jen mě to nijak neláká a nenutí si knihy přečíst. Každý na tohle máme však svůj názor :D
    Super článek!

    ReplyDelete
  9. Podla mna su youtuberi take nove celebritky a vydavanie knih riadi biznis, na druhej strane ziadne vydavatelstvo sa podla mna nechce podpisat pod prepadak a ked niekomu raz pisanie nejde treba pomoc ghostwritera. Ja napriklad milujem knihy Lauren Conrad, ano su priemerne a je to cele taky jeden fluff, ale cele to prostredie tocenia reality tv a co vsetkym zatim je zabavne. A zase nebreme celebritnym autorom ich zasluhu uplne, lebo s ghost-writerom musia spolupracovat, prist s pribehom, liniou a potom s ghost-writerom komunikovat ked ten uz nieco napise, atd, ale nakoniec ide na obalku meno znamejsie. Moja oblubena zabavka je desifrovat v podakovani, kto je ghost-writer danej knihy.

    ReplyDelete
  10. Youtubery sleduji, ale ne ty s knihami (máme jich u nás strašně vzácně). Sama jsem začala natáčet videa, ale to jen proto, že se o kniháh ráda bavím, ráda se o ně takto podělím, ale je to spíš taková moje srdeční záležitost, než hon na lajky a komenty. Svá videa teprve rozjíždím, ráda se tomu věnuju, je to něco jinéhom, neotřelého. Ale dle mého názoru se youtuberům, kteří to dělají jen pro peníze, už nedá ani věřit. To si potom člověk pokládá otázku, jestli to, co říká, je pravda a jeho názor, nebo jen způsob, jak se zavděčit všem a hlavně svému "zadavateli". Jinak proti nim nic nemám, ale musí to jít od srdce, ne pro peníze.

    ReplyDelete
  11. Sem-tam si poriem na youtube nejaké to video od youtobero, ale väčinou sa netýkajú kníh. Skôr srandičky a tak. Inak, zatiaľ som nemala česť so žiadnou knihou od youtuberov a musím sa priznať, že ma ani príliš nelákajú.

    ReplyDelete
  12. Youtuberov ani ich knihy nejako nesledujem... Každopádne, máš pravdu, že meno predáva a vlogerom aj vydavateľom sa to oplatí. Je to celkom smutné, ale čo už, nech majú skalní fanúšikovia radosť.:D

    ReplyDelete