28 Feb 2015

Knihy, ktoré ma zaujali tento mesiac


Vo Februári som toho prečítala veľa. Teda, ešte stále je Február a ja dúfam, že do konca mesiaca dorazím ešte tie dve knihy, čo mám rozčítané a dosiahnem tak rekord 15 kníh za mesiac. To viete, učiteľská prax vie byť často krát dosť nudná a jediné, čo vás zabaví je čítačka. S dobrými knihami. Ktoré hltáte jednu za druhou. Navyše, za chvíľu už toľko toho voľného času na čítanie mať nebudem, tak sa snažím z toho teraz vyťažiť čo najviac. 

Keďže som ale lenivá a nechce sa mi písať recenzie na všetky knihy, ktoré som prečítala, rozhodla som sa, že každý mesiac zvolím tri, ktoré ma oslovili najviac a urobím na ne mini recenzie. Tak sa vrhnime do toho.

1. All Fall Down - Ally Carter (Embassy Row #1)

Grace je rebelka, ktorá vyrastala v armáde. No taktiež je jediná vnučka najvplyvnejšieho ambasádora na svete. Každé leto svojho detstva strávila pobehovaním medzi radom ambasád. Teraz, keď má šestnásť, sa vrátila, aby vyriešila záhadu matkinej smrti. Popri tom odhalí konšpirácie medzinárodnej veľkosti, naučí sa spoliehať na priateľov a ak má byť svet zachránený, musí tiež dávať pozor na nepriateľov. 
Prečo som ju vybrala? 

Do tejto knihy som šla s tým, že som nič nečakala. Bol to spontánny výber, proste som ju otvorila a čítala. Prekvapil ma svet, ktorý som síce mala menšie problémy zo začiatku pochopiť, ale potom som sa do toho rýchlo dostala. Dej sa odohráva v mestečku Adria, kde je dlhý rad ambasád rôznych krajín od USA cez Irak po Brazíliu. Jednotlivé ambasády sú ohraničené vysokými múrmi a je neprístojné, aby obyvateľ USA preskočil múr a doskočil na pôdu Ruska, pretože viete aký je vzťah medzi Ruskom a USA, od studenej vojny sú tak trochu na tenkom ľade.

Grace nie je ako iné hrdinky, je to rebelka, problémy doslova priťahuje a ak je presvedčená, že sa deje niečo nekalé, nebojí sa dokonca ani skočiť na ruského ambasádora. Čo vám poviem, je s ňou kopec srandy. Ibaže, je tu jeden fakt, ktorý spôsobuje, že na konci si nebudete istí, či to, čo Grace vidí a počuje je naozaj skutočnosť a či si to len nenamýšľa. Ja osobne som nevedela, čomu mám veriť. 
Postavy boli zaujímavé, keďže každá bola z inej krajiny a aj oni skrývali veľa prekvapení. Nevyhneme sa ani sexy Rusovi - Alexeiovi, ktorý opantá hlavnú hrdinku, no keďže romantická zápletka nie je v popredí a nie je tam často, pôsobí skôr ako rozptýlenie od všetkých tých tajností a špehovania. 

He looks at the piles of clothes, grabs whatever is lying on top, and throws it at me. "Here. Put this on." "That´s a duffle bag." "Okay. Then put on something else. But that´s a really nice bag. It would really bring out your -" he gestures to me oddly with his hands - "personality." 

Moje hodnotenie: 4/5 - príjemná oddychovka, ktorá predčila moje očakávania a určite som zvedavá aj na pokračovanie. 

2. Storm Warning - E. Lee (Broken Heartland #1)

 Calumet je rozdelený na dve oblasti: Hope´s Grove a Summit Bluffs. Jedna z nich je vidiek, kde prašné cesty vedú k žúrkam v poliach, druhá je prímestská oblasť, kde vás cesty dovedú k rozsiahlym upraveným trávnikom bohatých rezidencií. Práve toto leto sa však hranice medzi sociálnymi skupina pomaly vytrácajú. Teda aspoň pre päť teenagerov, ktorým sa počas leta prevráti život hore nohami. Ibaže po slnku vždy príde dážď... alebo dokonca hurikán? 
Prečo som ju vybrala?

Niekedy potrebujem knihu, pri ktorej dokážem vypnúť a zhltnúť ju na jeden dych. Presne toto je taká kniha. Krátka, zhruba 200 strán, čo je v podstate jednohubka, a s ľahkou tematikou vzťahov, ktoré nie sú zbytočne komplikované nejakou temnou minulosťou postáv, ale skôr ich sociálnym zaradením a ich miernou vzburou a premenou. Všetko sa to deje počas letných prázdnin v horúcej Oklahome, kde sa zamieša osud piatich postáv, ktoré sú istým spôsobom prepojené. Veľmi som sa nezamýšľala nad konaním postáv, pretože knižka ma natoľko pohltila, že som len obracala stránky a čakala, či sa moje priania naplnia. 

"Oh, and wear cute underwear. And a matching bra. Just in case." Whoa. Ella Jane´s eyes widened at her own reflection. "Just in case what? A spark falls and my clothes catch fire?" 

Ach, ale ten koniec. Buďte na pozor, ak sa do tejto knihy pustíte a dorazíte do konca, čo dúfam, že dorazíte, tak sa predtým uistite, či máte pokračovanie, pretože ten koniec je zabiják. Neviete, čo sa stalo, komu sa to stalo, ako to bude pokračovať a je to na houby. Neviete si predstaviť, aká som bola rada, že som našla pokračovanie, ale ani teraz to nie je bohviečo, pretože každá postava hovorí v náznakoch a tuším, čo sa stalo, ale neviem komu!!!

Moje hodnotenie: 4/5 už len kvôli tomu, že to nebolo nič špeciálne, ale na druhej strane sa mi to veľmi páčilo. 

3. I´ll meet you there - Heather Demetrios

Ak by 17-ročná Skylar bola obyčajným Creek View dievčaťom, jej budúcnosť by vyzerala asi takto: dvojizbový dom, dieťa v náručí a nočná v Taco Bell. No po maturite, jediné, čo stojí medzi ňou a vysokou umeleckou sú tri mizerne platené mesiace. Skylar doslova cíti slobodu... teda, dovtedy, kým jej matka nepríde o prácu a celý život sa jej začne rúcať pred očami. Nevie sa rozhodnúť medzi svojim snom a ľuďmi, ktorých miluje a uvedomí si, že všetko, na čom tak horlivo pracovala, je ohrozené. 
Prečo som ju vybrala?

Pretože je to nádherná youngadultka, ktorá vás zahreje pri srdci a po prečítaní vás nechá celých rozcitlivených a spokojných. Bolo krásne sledovať, ako si dvaja úplne odlišní ľudia k sebe hľadajú cestu, páčilo sa mi, ako autorka opisovala bariéru, ktorá sa otvorila medzi matkou a dcérou a zároveň ako sa hlavná hrdinka nebála nasledovať svoje sny. Je to kniha, do ktorej spadnete a vyjdete až na konci. Celý deň som nad ňou strávila a keďže nie je ani dlhá, išlo to rýchlo. Ľahko sa číta, je pútavá a napäto som čakala na ten daný moment! Už - už som si hovorila, že sa to stane, ale nie, autorka si to najlepšie nechala až na koniec. 

I sighed. "Well, Paris is more practical. It has the Mona Lisa." He smirked. "That painting sucks." "Josh!" "Oh, come on. That chick is ugly as hell. I don´t see what the big deal is about." "You´re impossible."

Skylar je hrdinka, ktorá sa vie popasovať s mnohými vecami, no má svoju hrdosť a aj napriek tomu, že by bolo pre ňu ľahké klesnúť na samé dno, radšej obetuje svoje veci. Na 17-ročné dievča má na svojich ramenách príliš veľa zodpovednosti, ale nesie ju bez rečí a snaží sa pomáhať svojej matke. 

"Get your ass to the truck, Evans." I saluted him. "Yes, sir." He shook his head. "We´re gonna have to work on that salute." 

Na druhej strane tu máme Josha, 19-ročného vojaka, ktorý sa vracia z Afganistanu do mestečka, ktoré z duše nenávidí. Za iných okolností by sa títo dvaja zrejme pár krát stretli v obchode, prehodili niekoľko slov, no okolnosti sa zmenili a postupne si hľadajú cestu k sebe. Práve to som mala najradšej, keď Josh spustil svoje zábrany a nechal Skylar nazrieť do svojho sveta a jeho pasáže, ktoré boli na konci každej kapitoly, ktoré ma často krát dohnali k miernym slzám. Navyše, totálne som zbožňovala jeho jazyk. Bol taký prirodzený, taký... typický chlapský. To je asi jediné slovo, ako to viem opísať, ale niečo na ňom bolo tak realistické a skvelé, že som žrala každé jedno jeho slovo.
Pokiaľ máte chuť na niečo romantické, ale nie príliš sladké a plné klišé, tak toto je kniha pre vás. Pretože romantika je v nej naznačená v tých najneočakávanejších momentoch, je naznačená tak nevinne a tak krásne, že vás z toho zahreje pri srdci. 

Moje hodnotenie: 5/5. Jednoducho dokonalosť. Nemala som inú možnosť ako dať plný počet bodov. 

Dúfam, že vás moje tipy tento mesiac trochu zaujali. Ak máte aj vy nejaké knihy, ktoré vás tento mesiac oslovili viac než iné, pokojne mi dajte vedieť v komentároch. :) 


4 comments :

  1. Tá I'll meet you there ma neskutočne láka :D keď prečítam Storm Warning (a pokračovanie) asi sa do toho hneď pustím :D

    ReplyDelete
  2. Uf, neznášam, keď mi zmizne koment :( Díky blogspot, že sa vďaka tebe môžem cviťiť v písaní.. tak ešte raz:
    Mám veľmi rada takéto stručné tipy a názory na prečítané knihy, takže uvítam aj okomentovanie tých zvyšných 12tich :D Ja viem, nie je čas... Počula som o "I will meet you there" a všetko pozitívne reakcie. Už musím zas siahnuť po niečom v angline, normálne mi to chýba!
    Vidím ti na GR Never never a Talon, super, budem sa veľmi tešiť na tvoj názor :)

    ReplyDelete
  3. All Fall Down nevyzerá teda vôbec zle :)

    ReplyDelete
  4. Na All Fall Down jsi mě úplně nalákala ;)

    ReplyDelete