30 Jan 2015

The Conspiracy of Us | Niektoré konšpiračné teórie sú predsa len pravdivé

Autorka: Maggie Hall
Originálny názov: The Conspiracy of Us, diel prvý
Goodreads: 3,89



“This is all insane, you know,” I said. “You sound like one of those paranoid people on the Internet telling everyone to wear tinfoil hats. Next you’re going to tell me you killed JFK.”
Jack looked up. “Not me personally.”









Tajná organizácia, ktorá má pod palcom takmer celý svet. 
Proroctvo, ktoré má zmeniť usporiadanie moci.
Kto sa k nej dostane skôr a stane sa vládcom?

Avery nepozná domov. Jej matka pracuje pre armádne zložky, a tak sa dosť veľa sťahujú. Po niekoľkých rokoch si však na to zvykla. Naučila sa, že je lepšie nerobiť si kamarátov, nevytvárať si vzťah k mestu, v ktorom akurát sú, pretože je tam veľká šanca, že sa na druhý deň zbalia preč. Lenže jedného dňa si povie, že pôjde na ples, aj keď by nemala. Nikdy by však nepovedala, že jedno rozhodnutie jej zmení celý život. Stretáva sa s tajomným chlapíkom, ktorý ju odvlečie do Paríža, aby ju predstavil jej vzdialenej rodine. Lenže objavuje sa staré proroctvo a Avery spadne do akčnej naháňačky a snaží sa nájsť stopy, ktoré by viedli k odhaleniu záhady. 

He studied his shoes, but waved a hand in the general direction of my body. “And that dress is . . . and we’re trying not to draw attention . . . and I guess it would be respectful . . . Never mind.”


Tak vám poviem, v poslednom čase je to ťažké s knihami, ktoré by ma absolútne pohltili a vypľuli neschopnú jedného zrozumiteľného slova. Keď som si vybrala The Conspiracy of us, nečakala som nič. Proste to bola náhodná voľba z čítačky, keďže sa mi záhadne stratila Girl online, ktorú som plánovala vo vlaku čítať. Oh boy, aká som bola prekvapená, keď som sa do tejto knihy zahryzla. 

Prečo by ste teda túto knihu mali prečítať?
  1. Pretože tam figuruje tajná organizácia, ovládanie sveta, tajné spolky 
  2. Pretože tam sú drsný chlapi, ktorí majú u seba aspoň jednu zbraň a neboja sa ju použiť.
  3. Pretože hlavná hrdinka síce nie je úplna kick-ass hrdinka, ale vidno, ako sa prispôsobuje situácii a je čoraz silnejšia a rozhodnejšia
  4. Pretože je to knihá plná akčných scén a naháňačiek 
  5. Pretože sa lúštia tajomstvá (to pre milovníkov Sherlocka Holmesa)
  6. Pretože si nemôžete byť istí, kto sú tí dobrí a kto zlí
Vedela by som pokračovať ešte ďalej. Ide o to, že kniha netrpí syndrómom pomalého rozbehu, kde hlavná hrdinka stretne chalana a on jej nemôže nič povedať, že musí počkať na správny čas a ona ho zatiaľ hltá očami akoby tri dni nejedla a túžila sa zahryznúť do jeho svalov. Teda, bála som sa, že
to tam nájdem, pretože spomína na začiatku aký je pekný, ale nemohla som sa viac mýliť. Samozrejme, čo by to bolo za napätie, keby autorka všetko vyzradila naraz? Je to rozumne rozložené, aby čitateľ v každej kapitole dostal určitú informáciu, dej sa hýbe dopredu a rozhodne tam nenájdete hluché miesta, kde by sa nič nedialo. Ja som bola stále ako na ihlách, pretože keď už sa niečo dialo, prišlo niečo, čo to prerušilo a potom sa stalo niečo iné a potom do toho prišlo to predchádzajúce a oh man, tie stopy sú tak zamotané, že koniec bude pre vás také príjemné prekvapenie, že vám vypadnú oči! (mne sa to teda skoro stalo). 
Autorka sa venuje tajnej organizácii - The Circle- , ktorá má rozdelený celý svet, ibaže sa naskytlo proroctvo, ktoré by mohlo spôsobiť, že jedna časť organizácie (a teda ľudia s ňou spojení) by mali moc nad celým svetom. No kto by to nechcel všakže? Ostatní sa tomu však snažia zabrániť, pretože nechcú prísť o moc a tak sa všetci zmietajú vo svetovom boji o vládu. Aby toho nebolo málo, je tu The Order, ktorý poľuje na členov organizácie a snaží sa ich zabiť. Kto z nich sa dostane skôr k proroctvu a bohatstvu, ktoré je s ním spojené?

“If you’re trying to get me naked, there are easier ways to do it,” Stellan quipped, and then with a sideways glance at Jack, “and more appropriate times . . .”


Čo sa týka postáv, je ich tam dosť a len veľmi málo z nich nám autorka posúva dopredu, aby sme ich bližšie spoznali, čo robí dohady medzi tým, kto je dobrý a kto zlý, oveľa zaujímavejšie, pretože si nikým nemôžete byť istí. Nemáte o nich dosť informácii, nepoznáte ich, tak ich podozrievate
všetkých (alebo ako to bolo v mojom prípade len jedného a aj to zlého, takže moje sherlockovské zmysly zlyhali na plnej čiare!) Hlavná hrdinka mi neliezla na nervy, aj keď som sa toho spočiatku bála a zhruba 2x mala zbrklé rozhodnutia, no nič čo by mi trhalo žily, pretože som ju celkom chápala a celkovo bola príjemná osoba, ktorá mala rozum a nebála sa ho použiť v prípadoch krajnej núdze. Takže nie, žiadna kráska, ktorá potrebuje zachraňovať. Teda... niekedy. 

Myslím, že nikomu nevyzradím spoiler, keď načrtnem, že tam je aj motív lásky. Samozrejme, kniha by bola dobrá aj bez nej, to je bez debaty, ale s tou možnosťou príťažlivosti a blízkosti dvoch osôb to má trochu iný šmrnc. A nie je to láska typu vidím ťa dve sekundy a už viem, že s tebou chcem mať tri decká. Nepôsobilo to veľmi okato a nebol to popredný motív, takže ako pozadie to bolo príjemné spestrenie celého prostredia. 

Something in the far back of my mind told me it would be too easy, in this trance of our breath and our fingers and the rain pounding outside, to sleepwalk ourselves into something I wasn’t sure I was ready for.


A musím uznať, že autorke ide písanie akčných scén veľmi dobre, pretože som hltala jedno slovo za druhým, napätie vo vzduchu sa dalo krájať a mala som pocit, ako by som tam bola s postavami a pevne som sa modlila, aby nás nechytili, pretože som sa rozhodne nechcela zoznámiť s hlavňou ich revolveru (hm, to vyznelo trochu čudne).  Rozhodne som bola rada, že nemusím celú knihu čakať, kým sa objaví veľká akčná scéna, padne opona a dovidenia, vidíme sa v druhej časti. To teda nie. Ani nie v prvej štvrtine a už sa strieľalo jedna radosť, krv tiekla potokom a akcia bola v plnom prúde. Presne tak sa to má robiť. Načo čakať na jednu akciu na konci, keď ich môžete mať v knihe hneď niekoľko za sebou a ešte s toľkými plot twistami. No neznie to ako dobrá kombinácia?

Myslím, že už nemám viac čo dodať. Teda, vedela by som pokračovať, ale to už by boli len nesúvislé výkriky a nadšené fučanie a prízvukovania toho, že potrebujem pokračovanie. Nutne. Hneď teraz. Prosím. Príbeh ma pohltil a vypľul neschopnú ničoho. Takže dúfam, že si ju každý z vás prečíta. Ale žiadny nátlak. :) Hodnotenie je zrejme jasné 5/5:

4 comments :

  1. Ah :D niečo také už dlhšie hľadám...si ma potešila teraz :D musím si ju zohnať :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to som veľmi rada. Dúfam, že sa ti bude páčiť :)

      Delete
  2. Dokonale si ma navnadila. Čo na tom, že mám asi ešte milión ďalších kníh, ktoré plánujem prečítať... :D

    ReplyDelete
  3. Jééj. :) Ja som videla už na GR, že to čítaš. Aj som sa na 2 sekundy zamyslela, že či si to nepridám do to-read, ale potom som si povedala, že takýchto kníh sú tony a už ich chcem prečítať celkom dosť, tak si tam nebudem zbytočne pridávať ďalšie na to isté kopyto (ehm, tuším sa to používa na jedno kopyto, ale do tej vety to nesedí!! :D). Po recenzii mám však silné nutkanie hneď sa do knihy pustiť. :)

    ReplyDelete