7 Apr 2014

Gayle Forman - Iba jeden deň alebo príbeh, ktorý neviem zaradiť

Autor/ka: Gayle Forman
Originálny názov: Just one day
Séria: Iba jeden deň, diel prvý
Goodreads: 4,11
Slovenské vydanie: IKAR, 2013
Keď čerstvá maturantka Allyson, dievča z dobrej americkej rodiny, stretne počas výletu do Európy na netradičnom pouličnom predstavení Shakespearovej hry Večer trojkráľový bezstarostného holandského herca Willema, poriadne to medzi nimi zaiskrí. A keď ich osud na druhý deň znovu zvedie dohromady, Allyson urobí niečo nečakané a úplne bláznivé: zmení svoje cestovné plány a vyberie sa s Willemom do Paríža. Po jedinom spoločne strávenom dni a noci sa iskra rozhorí a horí jasným plameňom... až kým sa Allyson nezobudí a zdesená nezistí, že Willem je preč a s ním nielen jej drahé hodinky, ale aj sny o veľkej láske. 
Za jediný deň sa Allysonin život prevráti naruby. Pred ňou je rok sebaobjavovania – ako poslušná dcéra podľa priania rodičov nastúpi na vysokú školu a pripravuje sa na budúce povolanie. Plná nezodpovedaných otázok a pochybností sa počas prázdnin vydá na cestu po odpovede – a to rovno do Paríža. Uniká pred životom plným obmedzení, aby našla skutočnú vášeň, a možno dokonca aj pravú lásku. Veď tak nejako to písal aj sám Shakespeare, nie?
Jeden deň je celkom dlhé časové obdobie, aj keď sa to niekedy zdá. Keď je človek v jednom zhode, ubehne mu to ako voda. Ale je 24 hodín dosť na to, aby sa človek dokázal zamilovať?

 S knihami Gayel Formanovej som už mala skúsenosti, takže som sa na túto sériu nesmierne tešila. Bola som si istá, že čo vyšlo z jej pera bude čistá dokonalosť. Veľmi som sa však mýlila. 
Už po prvých kapitolách som pretáčala očami nad Alysson a nad tým, ako sa správala. Táto postava mi jednoducho nesadla. Nevedela som sa s ňou stotožniť, ale v podstate mi počas celej knihy liezla nesmierne na nervy. Sem tam mala aj svetlé chvíľky, kedy som jej nemala chuť ublížiť, ale tých bolo menej. 
Willem je na druhej postava, o ktorej sa veľa nedozvedáme, strávime s ním len chvíľu na začiatku a potom nás autorka nechá napospas osudu pri Allyson. No aj tých pár kapitol, v ktorých sa nachádza a hlavne jeho tajomné zmiznutie ma hnalo dopredu, aby som knihu dočítala (nebyť toho, zrejme by som ju v polovici odložila, ak nie skôr). 
Smutné je však to, že ani jedna z postáv, ktoré sa tam mihli, ma nijak zvlášť neoslovili. Bolo mi jedno, čo sa s nimi stane, aký je ich príbeh alebo aká je ich úloha v živote Allyson, chcela som len vedieť, čo sa stalo s Willemom. 

Celý nápad toho jedného dňa, ktorý môže zmeniť celý váš život je originálny, to musím priznať, škoda len,

že mňa vôbec neoslovil. Za prvé, rozhodne by som nešla do Paríža s neznámym chalanom. Ani len na jeden deň. Áno, som zástanca hovorenia áno na viac vecí, aby tým človek mal viac zážitkov, ale Allyson zrejme nepochopila, že áno nemusí hovoriť na všetko! Už po tomto som vedela, že ja a Allyson nebudeme kamarátky. Rovnako ako som tušila, že tento príbeh nebude pre mňa. 

Koncept zamilovania sa za jeden deň je až príliš idealistický a nereálny. Aspoň pre mňa. Oni dvaja sa náhodne stretnú vo vlaku, ide s ním do Paríža a zistí, že jej mení život, že s ním je odvážnejšia a vychutnáva si slobodu a bla bla bla... nie ďakujem. 
Začína to byť zaujímavé, keď Willem zmizne. Vtedy som nevedela, či je fakt taký sviniar, alebo sa mu niečo stalo, prečo to urobil, kam zmizol... proste veľa otázok naraz. Lenže, autorka to neriešila, radšej nám
ukázala, aký to malo dopad na Allyson a čo čitateľ dostane? Ďalšiu Bellu z Twilightu, pretože namiesto toho, aby sa Allyson pohla ďalej, ona sa radšej uzavrie do svojej ulity a hľadí do blba ako tá Bella (obrazne povedané, v skutočnosti sa skrýva v skriptách).

Aký je môj názor? Veľmi sklamaný. Spočiatku som nechcela byť takáto kritická, ale pravdou je, knihu som čítala pomaly mesiac, prevracala som očami, chytala som sa za čelo a všeličo možné. Allyson pre mňa nebola vhodná postava, aj keď musím uznať, že prešla určitým vývojom a viac sa otvorila svetu, ale tie jej filozofické pasáže som niekedy fakt nemusela. Predovšetkým na konci. A keď už som finišovala, tešila som sa na ten veľký WTF moment, o ktorom som toľko čítala, ale nedostavil sa. Ja som bola na konci a nič som necítila. No tak to skončilo ako to skončilo a čo má byť? A vtedy som vedela, že je zle. Preto dávam knihe hodnotenie 2/5 a trhá mi to srdce:

13 comments :

  1. Sto ľudí, sto názorov :) Pri mne naopak kniha ubehla ako voda, aj keď dej nemal taký rýchly spád, mne sa to celkom páčilo, neviem. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som chcela, aby sa mi to páčilo, ale bohužiaľ :(

      Delete
  2. Presne s tebou súhlasím. Nie som voči knihe až taká kritická, ale aj u mňa bolo veľké sklamanie. Páčil sa mi len začiatok, keď bola s Willemom a posledná čas, keď sa rozhodla konečne niečo robiť. Tú časť medzi som čítala asi mesiac a privádzalo ma to do šialenstva. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mne sa páčil len ten koniec, aj keď... neviem či súhlasím s tým, že ho začala hľadať, bol to predsa jeden deň... neviem, tá téma akosi nie je pre mňa očividne, som veľmi skeptická :D

      Delete
    2. tá téma je dosť záludná. Urobiť niečo totálne šialené, na čo by nemal každý odvahu, je pre väčšinu ľudí ťažko pochopiteľné, a keď sa k tomu pridá bláznivá láska na prvý pohľad...to je silná káva. takýto príbeh treba brať s rezervou a príliš sa nad tým nezamýšľať.

      Delete
  3. Si sem mala dať ešte hento o mydlovej opere (aspoň myslím, že to bola odtiaľto ukážka). :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. To bolo z pokračovania, to bude tiež recenzia, ale neviem či to tam dám :D

      Delete
  4. Ja som sa knihe radšej vyhla napriek pozitívnym ohlasom, mňa to proste vôbec neláka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mňa práve tie ohlasy a meno autorky lákali a sklamala som sa :D

      Delete
  5. Ja ju momentálne čítam, mám ju vypožičanú z knižnice. Už som skoro v polke, no mne sa to tiež nejako nepáči. Tá hrdinka mi je strašne nesympatická. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uf, som rada, že nie som sama, aj keď, bola by som radšej keby sa ti páčila, viac by si si čítanie užila :)

      Delete
  6. Knižku som prečítala :) Bavila ma, no ako vravíš každá osoba mi bola ľahostajná..
    Koniec bol divný a keď sa s odstupom času na to pozerám už na to moc náladu nemám :)

    ReplyDelete
  7. Líbí se mi prvotní myšlenka, Shakespearské divadlo, pobláznění do herce..:)

    ReplyDelete