23 Dec 2013

Majka Danihelová - V Znamení Ametystu alebo Tobogán Dobrodružstiev

Autorka: Majka Danihelová
Originálny názov: V Znamení Ametystu
Séria: Kronika Strateného Impéria, diel prvý
Goodreads: 4,94

V Ametystovom lese žije prírodné spoločenstvo pod ochranou Ametystového lampáša. Doposiaľ si o ňom sedemnásťročná Meggie myslela, že je výplodom maminej fantázie a existuje iba na papieri. Obdivovala svet plný víl bez krídel, pravidiel a temných tajomstiev - sčasti to pokladala za svoju povinnosť, keďže jej rodičia zomreli. Mala pocit, že čítaním maminých zápiskov uctí ich pamiatku. 
Meggien skutočný svet sa ale čoskoro začne rozpadať. Zistí, že ju sledujú čudné fialové vlny, ktoré sa podobajú na polárne žiary, a vidí ich len ona. Po silnej búrke je Prechod medzi svetmi otvorený a Meggie sa za pomoci prorokyne dostáva do sveta, o ktorom si myslela, že existoval len v maminej hlave. Do sveta, kde nie je ľahké prežiť, ak nepatríte k prírodnému spoločenstvu. 
Všetko má svoj dôvod a Meggien príchod do lesa je iba slabým odvarom toho, čomu bude musieť čeliť. 
Nad krajinou visí temný tieň a Spoločenstvo národov je na pokraji novej Obsidiánovej doby.

S Majkinými dielami mám už dlhšiu skúsenosť, a tak keď sa mi VZA dostalo prvý krát do ruky ( vtedy ešte prvá verzia), vedela som, že to bude dobré. Iná možnosť ani neprichádzala do úvahy. Ako inak, dielo bolo vynikajúce. To isté platí aj o VZA 2.0 (alebo koľká je to už verzia, strácam prehľad). 

Meggie je perfektná hrdinka. Trochu výbušná, miestami drzá, ale inak je to dobrák od kosti. Prečo by sa inak snažila zachrániť svet, ktorý ledva pozná, všakže? O Meggie som už strašne veľa krát čítala, rozprávala sa, analyzovala jej skutky, až mám pocit, že je to skutočná osoba, ktorú poznám. Ale Majka nevytvorila len jednu postavu, ktorá vám vyrazí dych. Nie. Majka myslí vždy vo veľkom, preto tam primiešala Wena, ktorý je veľmi sladký a milý, ale nič pre mňa; Liu, ktorá sa na prvý pohľad nezdá, ale v Toriho, ktorý je zaujímavý istým záhadným spôsobom a nakoniec Sky, ktorý je jedna veľká zmes protichodných emócií a komplexov - jednoducho, Meggie si s ním ešte užije dosť srandy. 
skutočnosti je to odvážne dievča;

Jej postavy však nie sú len slová bez emócií,  ktoré konajú bez rozmýšľania. Nie. Každá z nich má svojich vlastných démonov, s ktorými sa musí pobiť, musí sa naučiť prekonávať svoje hranice, a to ich robí reálnymi a živými. Ani raz sa mi nestalo, že by som sa chytala za hlavu a hovorila si: "Čo do pekla to tá Meggie robí?", rovnako ako sa mi ani raz nestalo, že by som si unavene povzdychla alebo prevrátila očami (Majka sa ma snaží presvedčiť, že som pri čítaní trpela, očividne má lepší prehľad o mojich pocitoch ako ja sama).

Najlepšie je, že môžete pomaly pozorovať, ako sa jednotlivé postavy menia, ako si k sebe hľadajú cestu, ako si na seba zvykajú a vytvárajú si putá, ktoré sú v niektorých prípadoch možno až bolestivé, no nevyhnutné. 

Nie je to však všetko len o postavách. Dôležitú rolu v knihe hrá aj dej. Postavy môžu byť neviem aké dobré, ale ak sa človek nudí, je to zlé. V prípade VZA vám to nehrozí. Kniha je od začiatku do konca prešpikovaná samými zvratmi, akčnými scénami a vyvážená aj tými citlivými, kde sa čo-to dozviete o postavách. Nemyslím si, že by som niečo v deji pridala alebo ubrala, ja som bola spokojná s dielom takým, akým bolo. 

Ako som už povedala, Majka myslí vo veľkom, a to sa odzrkadľuje aj na deji, či už je to podrobná história kráľovstiev alebo prepracovaný opis života v Ametystovom lese. Všetko, aj ten najmenší prvok deja, je prepracovaný do detailu, pretože chce, aby bolo všetko perfektné a hoci tomu sama neverí, podarilo sa jej to. Vytvorila nový svet, taký reálny, že mám niekedy pocit, ako keby ho ukrývala niekde u seba v byte. 

Nápad je stopercentne originálny, nemyslím si, že s niečím takýmto prišiel niekto iný alebo sa tomu čo i len priblížil. Po dlhej dobe upírov, vlkolakov to bolo niečo nové, svieže, neotrepané a zaujímavé, čo vás okamžite vtiahne a nepustí. Opisy prírody sú prepracované tak, že si to viete živo predstaviť a akčné scény sú také napínavé, až niekedy zabudnete dýchať. Koniec bol veľkým cliffhangrom, ale to, čo sa bude diať v druhej časti, bude rozhodne stáť za čakanie. 


Myslím, že môj názor je jasný. Poznám Majkin štýl písania už dosť dlho a páčil sa mi aj v jej začiatkoch, preto VZA nie je výnimkou. Myslím, že s Michelle je jednou z mála slovenských autoriek, ktoré som čítala a ktoré naozaj vedeli napísať príbeh pútavo a výborne. Je pravda, že pri VZA som mala viac komentárov (rýpem sa v každej maličkosti), ale na kvalite diela to veľmi neubralo. Musím povedať, že VZA 2.0 je rovnako dobrá, ako bola jej predchodkyňa, opäť som si čítanie veľmi užila, aj keď mi to trochu dlhšie trvalo, ale to bolo zásluhou školy.  preto dávam hodnotenie 4/5:

14 comments :

  1. Ďakujem. Som rada, že si sa so mnou pustila na túto strastiplnú cestu a neušla si so strachom pred tými hlúpymi chybami, ktoré si musela opravovať. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. zvažovala som to, ale pobila som sa s tým :D

      Delete
    2. A vezmi si takú Michelle, čo všetko možné tam našla ona, keďže novú verziu čítala ako prvá :D :D To muselo byť ešte horšie asi. Keby dala na net, aké kraviny som tam popísala, asi by som sa prepadla pod čiernu zem. :D

      Delete
    3. Ticho tam, lebo zverejním moje opravy VZA muhahaha :D

      Delete
    4. To by si mi nespravila! :D Však počkaj, prikážem mojej fotke z oznamka, nech odpadne a už sa na teba nikto pekne usmievať nebude :D

      Delete
    5. Už odpadla, musela som ju tam znova lepiť :D

      Delete
    6. To fáákt? :O Každému len odpadáva :D Neviem, či sa mám sťažovať na lepidlo, alebo na blbé oznamko :D

      Delete
  2. Tak ja som si Wena napríklad totálne zaľúbila, ale inak so všetkým súhlasím :) A k tým chybám... Jediná, na ktorú si spomínam, je ako sa malo to dievča oženiť s Wenom (alebo sa za ňu mal Wen vydať? neviem :D), tým ma Majka dostala :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak také perličky som tam už ja nemala :D Ale tak je pravda, že niekedy sa pritrafí :D
      Ja mám Wena rada, ale keďže poznám aj Skya, tak som rozhodne Team Sky :D

      Delete
    2. Michelle: Ty si to povedala! :D No dobre, toto si zapamätám :D

      Delete
    3. Neboj, viac si nepamätám :D
      V tomto prípade sa ale nedá moc hrať na tímy, takže ja ich mam jednoducho rada oboch :D

      Delete
    4. Nehovorte o tímov, lebo potom by to znamenalo, že mám bermudský trojuholník :D A to nechcem :D

      Delete
    5. Stále lepšie trojuholník ako päťuholník :D

      Delete
    6. omg, o tímoch! Ja neviem písať :D Vzdávam sa, tento rok je katastrofa :D
      To je pravda :D

      Delete