5 Aug 2013

Lee Carroll - Čierna labuť vzlieta alebo honba za čarovnou skrinkou

Autorka: Lee Carroll
Originálny názov: Black Swan Rising
Séria:  Čierna labuť vzlieta, časť prvá
Goodreads: 3,53
Slovenské vydanie: Motto, 2013
Jedného pochmúrneho dňa sa Garet Jamesová, šperkárka z New Yorku, zatúla do čudesného starožitníctva a v tej chvíli sa jej život obráti naruby. Záhadný obchodník John Dee jej ponúkne veľmi štedrú sumu za otvorenie starej striebornej skrinky. Garet nemôže uveriť vlastným očiam, keď na skrinke zbadá symbol labute – identický so znakom na prsteni, ktorý dostala od svojej zosnulej mamy. Ale keď skrinku otvorí, začnú sa diať prapodivné veci... Garet sa pustí do pátrania a zistí, že sa ocitla v storočnom proroctve. Otvorením skrinky totiž vypustila zlé sily. Postupne sa dozvedá, kým vlastne je, a aj to, že ju mama pred týmto poznaním chcela za každú cenu ochrániť. Mocní démoni totiž sužovali a nakoniec zahubili mnoho žien z Garetinho rodu po celé generácie – vrátane jej milovanej mamy. Dokáže Garet využiť svoje schopnosti a porazí tak ničivé sily z podsvetia?

Sme obklopení neznámymi ľuďmi, každý deň stretávame nové tváre. Väčšinou ich ani nevnímame. Presne to isté robila aj Garet. Prechádzala pomedzi ľudí a pritom si ani neuvedomila, čo za stvorenie sa skrýva za ich ľudsky pôsobiacim zovňajškom. A tak sa stalo, že milý starček v obchode so starožitnosťami, ktorý jej dal otvoriť tajomnú skrinku nebude nik iný ako niekoľko storočí starý a podlý alchymista. 

Garet bola obyčajným dievčaťom, ktoré rozbehlo malý biznis v šperkárstve. A žilo sa jej celkom dobre - ak
nerátam tie neustále pôžičky a dlhy, ktoré narobil jej otec a ktoré nemali ako splatiť. Teda, oproti tomu, čo prišlo, sa jej žilo veľmi dobre. Jedného zamračeného a upršaného dňa (na ktorý ju predpoveď počasia nepripravila) sa Garet objavila v osamelej uličke, celá premočená a chcela sa niekam ukryť. Zbadala obchod so starožitníctvom, kde bol celkom milo vyzerajúci pán, ktorý jej dal striebornú skrinku (pretože on sám ju nevedel otvoriť). A tak si ju Garet s vidinou ľahko získaného zárobku vzala, otvorila a plánovala stretnutie s obchodníkom (aj keď si vôbec nezaznačila adresu ani jeho meno, šikovnica). A vtedy nastali tie najväčšie problémy, pretože skrinka pri vlámaní do Garetinho domu zmizla.

Celý dej knižky sa točí okolo Garet, ona je tá, ktorá získa skrinku, ona je tá z tajomného rodu, ona je tá, ktorá má špeciálnu moc. Garet môže vyzerať ako milé dievča a dobrá hrdinka, pravda je však taká, že ja som si ju veľmi neobľúbila. Prečo? Niekedy robila dosť hlúpe rozhodnutia, ktoré ju skoro zabili (však načo máme mozog, že?) a taktiež nariekala nad svojim životom. A možno naozaj nebola zlá hrdinka, ale mne jednoducho nesadla, nemala som ju rada.  Obľúbila som si však malú vílu s menom Lol, ktorá bola maličká (neboli tam napísané jej rozmery, tak som si ju predstavovala veľkú asi ako malíček) a zlatá. Hlavne keď rozhadzovala ručičkami a snažila sa im čo najrýchlejšie podať informácie.
O magické tvory v knihe nebola núdza, nájdete tam víly, upíra a dokonca aj draka. Každá z nich zohrávala určitú rolu a páčilo sa mi ako ich autorka ukryla do sveta ľudí. Keby ste okolo nich prešli na ulici, asi by ste ani nezistili, že ste práve minuli vílu či démona.

Ani celý príbeh ma práve nezobral. Bolo to fajn čítanie, zaujímavé, ale myslím, že niektoré vety, dialógy a pasáže mohla autorka vyškrtnúť, pretože boli zbytočné. Taktiež Garetin výcvik trval dosť krátko, naučila sa len pár vecí, ktoré nakoniec ani nevedela sama používať (teda okrem niektorých, ale vlastne ani jednu z nich na prežitie ešte nepotrebovala, pretože ju vždy zachránil niekto iný). Ale čo ma asi najviac iritovalo bolo, že sa zaplietla s chlapom (dobre, to je ešte v poriadku), ale videla ho asi tak päť krát a potom povedala, že ho ľúbi, čo je myslím si trochu silné slovo ak niekoho poriadne ešte nepoznáte a videli ste sa len pár krát a ešte
k tomu máte podozrenie, že má nekalé úmysly. 
A ešte jedna vec, celý dej som bola v tom, že autorka prvú časť zakončí nejakou akčnou scénou, celý ten Garetin výcvik, zhrozené výrazy ostatných postáv, všade výbuchy ohňa a apokalypsa a keď nastal ten správny čas, keď mala Garet využiť všetky svoje sily a nakopať tomu zloduchovi zadok, tak sa to nestalo a nechala ho jednoducho zmiznúť (zase kvôli svojej hlúposti, pretože načo budem počúvať radu nejakého skúseného chlapa, že?)

Ku gramatickej stránke sa väčšinou v recenzii nevyjadrujem (hlavne preto, že s knižkami z albatrosmedia som ešte nemala veľký problém), ale v Čierna labuť vzlietla som mala trošku menšiu potýčku s preklepmi. A nemyslím tým tri prevrátené písmenká v celej knihe. Tu ich bolo dosť, taktiež som si nebola istá či je slovosled istých viet v poriadku. A vyvrcholilo to, keď som sa snažila v slovníkoch nájsť slovíčko rozvažovať. (ak to niekto z vás pozná, budem rada, keď dáte vedieť, aby som mohla zobrať svoje slovo späť, ale ja som ho nikde nenašla použité) Týmto samozrejme nechcem zhadzovať prácu editorov, len chcem poukázať na fakt, ktorý ma zaskočil. Viem, že toho majú veľa a sú pod tlakom, takže je samozrejmé, že nejaká tá chyba sa prehliadne. 

Keď som dočítala knihu, mala som svoju predstavu o hodnotení knihy. Je pravda, že som čakala viac a to, že som viac nedostala, ma trochu sklamalo. Trošku dosť. Uvedomila som si všetky tie nedostatky a tak som sa nakoniec rozhodla pre 3/5, ale s odretými ušami:

Touto cestou by som chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku a pokiaľ by ste mali o knihu záujem, nájdete ju TU.

11 comments :

  1. Hm, Lol je zaujímavé meno.:D Inak to vyzerá ako fajn oddychové čítanie, určite by ma potešilo keby som sa ku knihe dostala, len to nebude úplná priorita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne, je to pohodové čítanie, ale nie je to niečo čo by vyrazilo dych :)

      Delete
  2. Na túto knihu sa dosť, teším, ale ako tak pozerám, tá hrdinka mi začala pripomínať Zoey a to neveští nič dobré. Nemám rada, keď všetko vie len tá jedna a ostatní sú naokrasu. Ale na druhej strane, tu to asi tak nebude, keď ju stále niekto zachraňoval. :D

    A rozvažovať som už určite niekde čítala. 100%. Ale už neviem, kde, lebo to množstvo kníh, ktoré prečítam je dosť veľké. Teraz som si to prešla v slovníkoch a normálne, to je slovo, ibaže sa často používa v spojení "rozvažovať si" - toto napríklad nesedí mne, ale ja som slovenský jazyk nevymyslela, však nie? :D Synonymum je (ako inak) myslieť, rozmýšľať a pod. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zase, nepovedala by som, že je ako Zoey, celá tá jej moc a všetky tie veci naokolo sa v tejto knihe ešte poriadne nevyvinuli :)

      No tuto to bolo vo význame uvažovať, ale skôr by som použila toto slovo ako rozvažovať, to mi znelo cudzo a nepasovalo mi tam :) Ale vďaka za informáciu, vždy sa nájde slovo, ktoré človeka zarazí. Ako napríklad, bolo tam tiež použité slovo lučištník a myslela som, že je to čechizmus, ale očividne je to spisovné slovo len historické, človek sa vždy učí a slovenčina dokáže prekvapiť :)

      Delete
  3. Ja som ti našla také že "rozvažovacia" otázka = rečnícka otázka. Ale tiež som to ešte nevidela nikde použité.
    Knižka mi akurát dnes došla a dosť ma naplašila jej hrúbka. Avšak tá obálka je úplne úžasná a aj sa teším na knižku, doteraz som ani nemala veľkú predstavu o čo v nej ide, takže nejaké tie nadprirodzené kreatúry v knihe sa mi lúbia 8)
    Pekná recenzia, ale dúfam, že mne sa knižka bude lúbiť viacej 8D ale aspoň som si zmenšila očakávania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuto to bolo použité ako uvažovať, zvláštne slovo, ale očividne je spisovné, takže beriem svoje sťažovanie späť :) Hold, slovenčina vie vždy prekvapiť :)

      Hej hrúbka prekvapila aj mňa a aj keď to nebolo až také hrubé, čítala som to dosť dlho.
      Inak, podľa mňa sa ti bude kniha páčiť, ja by som jej nedala tri hviezdičky, keby sa mi nepáčila :)

      Delete
  4. Ja mám s hlavnými hrdinkami fakt problém. Stačí maličkosť a veľmi rýchlo sa mi sprotivia. A Garet rozhodne ako ten typ, ktorý nemusím, vyzerá. Anotácia ma zaujala, ale potom som si našla viac recenzii a nemám pocit, že by z toho ľudia boli veľmi nadšení, takže asi sa zaobídem v živote bez Čiernej labute.
    BTW, koľko to má strán? Všimla som si, že sa E_V_E zhrozila nad hrúbkou :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako povedala Neliss, nebola by to kniha, ktorá by bola prioritou :)
      430 myslím, okolo tej 400 určite :D

      Delete
    2. No to je dosť, a keďže mám suché obdobie, čo sa čítania týka, asi by som sa tým tak skoro neprehrýzla :D

      Delete
  5. Pekný deň, slovo rozvažovať nájdete v kodifikačnom slovníku.
    http://slovnik.juls.savba.sk/?w=rozva%C5%BEova%C5%A5&s=exact&c=i29c&d=kssj4&d=psp&ie=utf-8&oe=utf-8

    Pozdravujem,
    Annamária B.

    ReplyDelete
  6. knihu si chcem neskutočne dlho kúpiť, tak dúfam, že sa mi to podarí, väčšinou počúvam chvály, tak som zvedavá :D

    ReplyDelete