19 Jul 2013

Knižné hrdinky | Keď im jeden chlap nestačí

Točí sa okolo nich celý dej. A v niektorých paranormal romance, new adult a yound adult knihách sa okolo nich točia aj muži. Veľa mužov. Poznáte to, hrdinky, ktoré sú také dokonalé, až nechápete, čo na nich tí chalani vidia. Hrdinky, v niektorých prípadoch, také dokonalé, že im autorka zabudla nadeliť mozog a sebaúctu. Veru, aj také sa v knižnom svete nájdu a niekedy ma pekne štve, že sa okolo nich hrdinovia točia ako osi okolo sladkého, keď nie sú ničím zaujímavým. Samozrejme, sú tu aj výnimky, ktoré však len potvrdzujú toto pravidlo. 

Ľúbostné trojuholníky sa v knihách zjavujú čoraz častejšie, vlastne, ťažko by ste hľadali nejakú, kde by nebol (teda pokiaľ sa autorka nehecne a nevytvorí iný uholník, ktorý vás má citovo zmiesť z povrchu zemského). Ja si rada prečítam príbeh, kde je aj trochu tej lásky, možno sa o hrdinku zaujíma viac ako jeden chlapec, som dievča, je to logické a nemôžem si pomôcť, niekedy vyhrá moja romantická časť duše. Ale je iné, keď človek číta o zle napísanom trojuholníku, v ktorom je hlavná hrdinka tupá asi ako metla v kumbále. To je veľmi zlá kombinácia. Preto ma napadlo, že by som spomenula niekoľko hrdiniek, ktoré mi liezli krkom a nechápala som, čo tí hrdinovia na nich vôbec vidia. 

1. HRDINKA S CELÝM HÁREMOM
Prvé miesto patrí Zoey zo série Škola noci. Ak niekto z vás čítal aspoň prvé dva diely, možno máte tušenie, o čom hovorím. Avšak, to čo nasledovalo potom, bolo horšie. Okolo Zoey sa točí strašne veľa chlapov a ona s každým z nich niečo mala (aspoň myslím, že s každým, už si to poriadne nepamätám, hlavne, že ich bolo veľa). A úprimne, Zoey nebola jedna z tých mozgom obdarených hrdiniek, ktoré by človek po dočítaní knihy obdivoval, aspoň nie pre mňa. 


2. PÁRIK SLADKÝ AŽ VÁM ZUBY ŠKRÍPU
Ak si myslíte, že ruže sú kvety naznačujúce romantiku a lásku, ste na omyle. Sú to tulipány. Ever síce nie je obletovaná toľkými chlapmi, ale ľúbostný trojuholník si teda nenechala ujsť (myslím, že tam je dokonca potom ešte nejaký chalan, ale nie som si istá, do tých vôd som ešte nenazrela). Aj Ever by som zaradila do tej kategórie hrdiniek, ktoré veľa dobrých vlastností do vienka nedostali, ale čo je horšie, autorka chcela vytvoriť medzi Ever a Damenom také silné puto, taký romantický vzťah, až mi z toho niekedy bolo zle. Romantiku mám rada, vyžívam sa v nej asi ako každé dievča, ale čo je moc, to je moc. Nehovoriac o tom, keď sa to medzi Damenom a Ever skomplikuje... Knihy z tejto série nie sú až také strašné, ale niekedy ma dokážu pekne rozladiť.

3. MÁ KRÍDLA, ALE NIE A NIE ODLETIEŤ PREČ...
Väčšinou sa snažím vždy knihu dočítať, pretože kto vie, možno sa to neskôr zvrtne a zapáči sa mi to. Doteraz som nedočítala Beautiful Creatures a Pád. Luce je jediná hrdinka, ktorá mi strašne, ale strašne žerie nervy. Možno je to tým, že je tak trochu kombináciou Zoey a Ever, veľa chlapov + nula bodov za rozum. Skončila som v polovici druhej knihy, kedy som už nemala silu pokračovať a od kamošky som sa dozvedela, že Luce nebola až taká verná Danielovi ako sa na prvý pohľad zdalo. Každopádne, každý ju zbožňoval, bola prekrásna a ja neviem ešte čo všetko, ale blond farba vlasov by jej padla ako uliata.

4. PRE LÁSKU ZAHODÍM SVOJ ŽIVOT
Mám rada Twilight. Teda, kedysi som mala rada Twilight. Bol to ošiaľ a Edward si jednoducho získal moje srdce, až tak, že mám na poličke všetky knihy. Keď sa na to díva s odstupom času, už to nie je také dobré. Bella, mantavá dievčina, ktorá je sivou myškou a vyniká asi tak ako biela stena, sa stane životnou láskou úžasne krásneho a dokonalého upíra Edwarda (čo na tom, že má Edward mierne pokryvený nos, úchýlku sledovať Bellu v spánku a namiesto jedla pije zvieraciu krv). Bella nebola vždy tá najmúdrejšia, teda, jazdiť na motorke len aby videla jeho chutnučkú tvár aj keď sa môže zabiť, to znie ako niečo, čo by urobil každý racionálny človek. A ja viem, že ho veľmi miluje a nevie si bez neho predstaviť svoj život, ale naozaj by bola normálna baba ochotná zmeniť sa na upíra len kvôli chlapovi? Ja si tým nie som taká istá. 

Tak, to by boli štyri hrdinky, ktoré mám niekedy problém pochopiť a zároveň tiež nechápem, čo na nich tí chlapi vidia. Ak máte aj vy nejaké svoje "úžasné" hrdinky, ktoré vám pijú krv a užívajú si spoločnosť super chlapov, stačí keď dáte vedieť v komentároch. 

12 comments :

  1. Ja mám náhodou Zoey rada. Prečítala som prvých deväť dielov a nikdy som s ňou nemala problém.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mne väčšinou nevadila, ale niekedy som jej mala plné zuby. Ale tak záleží aj na vkuse čitateľa, každý má rád niečo iné :)

      Delete
  2. S Twilight súhlasím, Bella sa hrá na najväčšiu obeť a tých dvoch chudákov, čo by jej aj modré z neba zniesli, tak potrápila, že si u mňa zaslúžila druhé miesto v rebríčku Najväčšia mrcha za Elenou :D
    Ja som sa snažila Twilight ságu takticky ukrývať v mojej knihovničke pred očami ľudí, ale tie knihy sú tak veľké, že to je priam nemožné.. normálne sa hanbím, čo som kedysi čítala :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej mňa si kvôli tomu kamošky doteraz doberajú :D Elenu nemôžem súdiť, pretože TVD knihy som nečítala, pozerám len seriál, ale v tom mi posledné diely Elena šla trochu na nervy, tak hádam sa vráti do normálu :)

      Delete
    2. Hej, kamarátky sa zastavia pri mojej knihovničke a smejú sa na nich. Fakt neviem, čo je na tom také zábavné :D (Dobre, tak viem :D)

      Delete
  3. Ja by som bola ochotná zmeniť sa na upíra ale kvôli super schopnostiam, nie kvôli hlúpemu chlapovi 8D veď nesmrteľnosť...tam je možnosť rôznych chlapcov 8D nechápem ako mohol byť Edward vyše 100 rokov panic 8D ja byť nestarnúca a prenádherná, lámala by som každé druhé srdce 8D

    ReplyDelete
    Replies
    1. presne, užívať si kým je človek mladý :D v tomto prípade do nekonečna :D

      Delete
  4. Výborne, vtipne a zaujímavo napísaný článok. :) So všetkými devami súhlasím, hoci Súmrak je ešte stále moja obľúbená kniha, po zhliadnutí prvých dvoch dielov na Markíze som sa sama sebe čudovala, že prečo. Čo sa týka Luce, tak si nespomínam, že by bola Danielovi neverná, hoci keby bola len 1 kniha veľmi by to sérii pomohlo. :D

    PS: Máš niečo proti blondýnkam?? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :)
      Ja som Twilight na Markíze videla tiež a ten slovenský dabing tomu dodal ešte väčšie čaro :D
      Aj ja som z časti blondýnka, takže proti nim nemám nič :D

      Delete
    2. Ja už dabované filmy strašne nerada pozerám. :D Väčšinou tým ľuďom "odčítam" z pier, čo by mali hovoriť a nehorázne ma irituje, keď to nehovoria. :D

      Delete
  5. Z tvojho výberu nepoznám iba Ever, hoci knihy mám na poličke a ak by som mala viac času na rozhadzovanie, možno by som si to aj prečítala. Zoey je taký zvláštny typ hrdinky - prečítala som prvé dva diely ŠN a hoci je Zoey hrozná, čítalo sa to paradoxne dobre, aj keď myšlienky, ktoré tie knihy prinášajú sú vlastne nulové. Luce ma tak rozladila (a vlastne aj samotný príbeh Fallen), že sa do pokračovania pustiť ani nechystám a s Twilightom som na tom rovnako - páčilo sa mi to, kým som nezčala racionálne uvažovať :D Ale na druhej strane, ja každému hovorím, že Bella by možno mala byť naším vzorom - našla si chlapa, ktorý jej dal nesmrteľnosť, večnú krásu a mladosť, peniaze, má ho v podstate omotaného okolo prsta a ak by naňho zavlnila riasami, tak si môže hádam do postele dotiahnuť aj niekoho iného, a aby nebola v tej večnosti sama, tak si spolu spravili aj zázračné dieťa. Ak by Edwardovi povedala, že je koniec, ten by stiahol chvost a nikdy viac sa jej neukázal na očiach. No pre niekoho to môže znieť ako dokonalý život :D Mimo týchto báb ale ja osobne najviac neznášam Elenu - tá to zaklincovala už v tej prvej časti, ktorú som ako jedinú bola schopná dočítať do konca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som bola prekvapená, že som z Pádu dala aspoň jednu knihu a ani za nič som nechcela pokračovať. Inak, to s tou Bellou sa mi páči, nikdy som o tom takto neuvažovala, ale zrejme máš pravdu, Edward by jej zniesol aj modré z neba a ona by si mohla robiť, čo chce :D
      Upírske denníky som nečítala, hlavne vďaka tomu, že som na ne počula dosť veľa negatívnych vecí, takže pozerám len seriál a v tom mi Elena nevadí, ale nemám to ako porovnať s knižnou :)

      Delete