9 Jul 2013

Altered - Jennifer Rush

Autorka: Jennifer Rush
Originálny názov : Altered
Séria: Altered #1
Goodreads: 4,08
Anglické vydanie: Little, Brown Books for Young Readers, 2013
Everything about Anna’s life is a secret. Her father works for the Branch at the helm of its latest project: monitoring and administering treatments to the four genetically altered boys in the lab below their farmhouse. There’s Nick, Cas, Trev . . . and Sam, who’s stolen Anna’s heart. When the Branch decides it’s time to take the boys, Sam stages an escape, killing the agents sent to retrieve them.

Anna is torn between following Sam or staying behind in the safety of her everyday life. But her father pushes her to flee, making Sam promise to keep her away from the Branch, at all costs. There’s just one problem. Sam and the boys don’t remember anything before living in the lab—not even their true identities. Now on the run, Anna soon discovers that she and Sam are connected in more ways than either of them expected. And if they’re both going to survive, they must piece together the clues of their past before the Branch catches up to them and steals it all away.
Štyria namakaní chlapci.
Priamo vo vašom dome.
To je snom hádam každého dievčaťa.  
Samozrejme, má to malý háčik.

Trev, Cas, Nick a Sam boli pozmenení. Teda, ich genetické informácie. Tajná organizácia z nich urobila
nástroje, na ktorých skúšali ďalšie svoje pokusy. A tak sú teraz už päť rokov zavretí v sklenených izbách v podzemí Anninho domu a nepamätajú si takmer nič zo svojej minulosti. Zo začiatku to vyzerá celkom pokojne, ale neskôr sa všetko zmení a dostanete sa do víru adrenalínu, nebezpečia a hlavne zbraní.

Anna ako hrdinka zo začiatku nebola ničím výnimočná, bola to skôr taká šedá myška. V jednom momente som dokonca aj zabudla, ako sa volá. Nerobila takmer nič, jednoducho sa viezla s chalanmi a oni robili všetky možné nebezpečné kúsky a snažili sa rozpamätať si na svoju minulosť. Niekde uprostred knihy však nastal v Anne zlom a konečne zúžitkovala tie hodiny bojového umenia, ktoré jej dával otec. Každou kapitolou môžete vidieť, že sa Anna mení, stáva sa statočnejšou a nebojí sa postaviť dokonca ani Nickovi. 
Myslím, že to nebude veľký spoiler, keď vám poviem, že Anna cíti niečo viac k Samovi. On je ten zahĺbený, dumajúci a strategizujúci líder celej skupiny, ku ktorému je ťažké sa dostať. No Anna si ho aj tak obľúbila pre jeho tajomnosť (jeho výzor a jeho sixpack s tým nemajú nič spoločné). Ale jej neustále poznámky a myšlienky o tom, ako sa bojí, že ju opustí a ako žiarli na dievča z jeho spomienok boli niekedy príliš. 

Trev, Cas, Nick a Sam sú každí odlišní. Nick je ten nebezpečný a utiahnutý s nie práve najlepšou minulosťou, Trev je sčítaný mladý intelektuál, ktorý by chcel študovať anglickú literatúru, Sam je tichý vodca a Cas... Casa som si zamilovala najviac, pretože je to hyperaktívny vtipálek s veľkým apetítom (a keď hovorím veľkým, tak myslím obrovským). 

"Anna takes being naive to a whole new level," Cas interjected. "Remember that time we convinced her we'd developed our own language?" He let out a roar of laughter. "Pavaloo dunkin roop, which means - "
"May I have some Amazonian swine," I recited. "I remember. But it was mostly you doing the convincing and I rarely believe a word you say, anyway."
"A wise choice," Sam said. 
Celý dej je založený na tom, že organizácia s názvom Branch sa dala robiť určité pokusy (očividne mali radi chémiu a biológiu a boli proste zvedaví, čo sa stane). A na čom najlepšie robiť pokusy ako na ľuďoch? Tak si našli štyroch chlapcov a pozmenili im genetické informácie, dávali im nejaké tabletky a voilá, vytvorili z nich chlapcov, ktorí boli o trochu viac než len ľuďmi. A tak si vedci z tejto organizácie povedali, že na nich môžu zarobiť. Lenže očividne si vymysleli ešte ďalšie pokusy (boli to vedci veľmi zapálení pre biológiu) a ďalšie lieky a tak to šlo ďalej a ďalej. Až z toho vyšiel načisto psycho projekt a stále som nepochopila na čo to tým vedcom bolo (zrejme sa nudili). To však nie je všetko, ešte stále sú tu jazvy v tvare písmen, ktoré má každý z chlapcov a čudné tetovanie na Samovom chrbte (čisto len zámienka, aby si mohol dávať dole tričko... čo robil veľmi rád... niežeby sa Anna sťažovala)

Príbeh sa mi veľmi páčil, pretože to bolo niečo, o čom som ešte nečítala, bolo tam plno zvratov a prekvapení a úprimne, nemôžete si byť istý, kto je na koho strane. Strieľalo sa tam ostošesť, autorka niektoré svoje postavy očividne nemusela, pretože sa ich postupom deja aj zbavila. Ale nebolo ich veľa. Možno takých dvadsať. Každopádne, užila som si to, niektoré veci by sa možno dali ešte vyšperkovať, ale som zvedavá na druhú časť, pretože Anna prešla veľkou zmenou a už nie je len bremeno, o ktoré sa museli chalani starať. A napriek tomu, že koniec bol relatívne uzavretý, ešte stále je tu dosť veľa otázok, na ktoré je nutné odpovedať. 

"Even more reasons to stick together. You're the only person I trust. That's not something you waste." I smiled.
"You trust me more than Cas?"
"Cas would choose a case of beer over me."

Dlho som rozmýšľala nad hodnotením knihy, pretože Anna bola zo začiatku nijaká, malo to zopár múch, ale tri hviezdičky som tomu nechcela dať, tak som sa priklonila k 4/5:


3 comments :

  1. Hmmm, to znie celkom zaujímavo, hlavne tí štyria chalani tam.;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tí teda hej, predovšetkým Cas je pekný kvietok :)

      Delete
  2. Jáááj áno tí štyria chalani tam sú zaujímaví ! :))

    ReplyDelete