20 Jun 2013

Splintered - A.G.Howard

Autorka: A.G. Howard
Originálny názov: Splintered
Séria : Splintered #1
Goodreads: 4,00
Anglické vydanie: Amulet Book, 2013
This stunning debut captures the grotesque madness of a mystical under-land, as well as a girl’s pangs of first love and independence. Alyssa Gardner hears the whispers of bugs and flowers—precisely the affliction that landed her mother in a mental hospital years before. This family curse stretches back to her ancestor Alice Liddell, the real-life inspiration for Lewis Carroll’s Alice’s Adventures in Wonderland. Alyssa might be crazy, but she manages to keep it together. For now.
When her mother’s mental health takes a turn for the worse, Alyssa learns that what she thought was fiction is based in terrifying reality. The real Wonderland is a place far darker and more twisted than Lewis Carroll ever let on. There, Alyssa must pass a series of tests, including draining an ocean of Alice’s tears, waking the slumbering tea party, and subduing a vicious bandersnatch, to fix Alice’s mistakes and save her family. She must also decide whom to trust: Jeb, her gorgeous best friend and secret crush, or the sexy but suspicious Morpheus, her guide through Wonderland, who may have dark motives of his own.
Vitajte v Krajine zázrakov ako ju nepoznáte. Namiesto krásneho bieleho zajaca, ktorý vás zavedie do nory sa pred vami zjaví zajac bez kože, ktorý nie je až taký milý ako nám tvrdil Carroll. Len čo prejdete malou chodbičkou a dostanete sa do Krajiny zázrakov, dávajte si pozor, pretože nikdy neviete, kedy sa pred vami
objavia krvilačné púpavy, ktoré zjedia všetko naokolo. A nakoniec, pokiaľ sa budete chcieť dosť cez more sĺz na opustený ostrov, dávajte si bacha na veľké monštrum, ktoré sa ukrýva v hlbinách. Je neustále hladné.

Alyssa Gardner počuje hlasy. Ale nie len tak obyčajné, počuje hmyz, ktorý k nej hovorí a aby ho umlčala, chytá ich do pasce a používa na svoje umenie. To však nie je to jediné, čo je na nej čudné. Je potomkom Alice Liddellovej, tej známej Alice, ktorá sa dostala do Krajiny zázrakov. Ten Alice, ktorá neskôr svoje dobrodružstvo vyrozprávala Lewisovi Carrollovi a on napísal knihu. Jeden by si myslel, že by to bolo fantastické byť potomkom Alice, ale pre Al to nie je ani trochu úžasné. Prečo? 1. Neustále si z nej robia srandu. 2. Počuje hlasy hmyzu. 3. Všetky ženy z ich rodokmeňa sa zbláznili, počnúc Alicou, pretože boli prekliate. 
Keď som začala čítať knihu, ihneď som si Al zaľúbila, pretože bola jednoducho normálna. Nemala žiadne maniere ako iné hrdinky, vedela sa sama postaviť na nohy a bojovať za seba a za tých, ktorých mala rada, bola jednoducho silná hrdinka, ktorá bola odhodlaná urobiť hocičo, len aby sa zbavila kliatby, ktorá by mohla prenasledovať jej dcéry. Počas príbehu sa dokonca ešte zlepšovala, pretože jednotlivé dobrodružstvá v Krajine zázrakov ju zoceľovali a robili jej poriadnu bad-ass hrdinku, ktorá dokáže aj myslieť. 
Ale aby to nebol len nudný príbeh o jej dobrodružstvách, autorka sem pridala aj dvoch neskutočne neodolateľných hrdinov, kvôli ktorým je príbeh ešte pútavejší. Na jednej strane stojí Jeb, Alyn najlepší priateľ, s ktorým má dlhoročné puto. To je však naštrbené nedávnymi problémami, ktoré sa medzi nii vyskytli a už nie je také silné ako predtým. Na druhej strane stojí Morpheus, ktorý vás zbalí jedným jediným pohľadom. Ak k tomu pridá ešte ten nebezpečný úsmev, roztopíte sa. Čo na tom, že je húsenica? Alysson sa teda zmieta medzi týmito dvoma mužmi, pretože nevie, ku ktorému z nich cíti niečo viac. Jednoducho si potrebuje urobiť poriadok vo svojich citoch, čo nie je práve najľahšie, pretože musí riešiť aj väčšie problémy, ako zbavenie sa kliatby. 

Ak ste čítali alebo videli Alicu v Krajine zázrakov, viete si veľmi dobre predstaviť prostredie, do ktorého sa
Al dostane. Teda, nie je to až tak celkom tak. Autorka urobila pár zmien, ktoré z tejto Krajiny zázrakov robí trošku viac strašidelné miesto, ale rovnako bláznivé a šibnuté. A práve preto si ma príbeh získal. Pretože to, čo bolo v ľudskom svete normálne, v Krajine zázrakov bolo šibnuté, a naopak. Je to miesto plné možností, kde človek prestane používať svoj mozog a jednoducho sa nechá viesť svojim inštinktom. Nechýbala tam takmer žiadna postava z pôvodného príbehu, len boli inak prerobené, dokonca tam bol aj Klobúčnik a práve pri tejto scéne s čajovým posedením som sa nasmiala najviac. Nikdy neviete čo s vami môže urobiť jeden pád tvárou do slivkového koláča. 

„You shaved your chest?“ He looks down at the sheer black stripes.
„Actually, there wasn’t a mirror in my room. Gossamer did it after my bath, when she shaved my face. She said elves are hairless everywhere but their heads.”Everywhere? I picture him naked – Gossamer touching his abs, among other places.„That sprite saw you in the nude?”He clears his throat. „More than just her. I think there were about thirty of them climbing on me at one point.“A surge of jealousy scalds me. My fists clench.  „Thirty sprites touched your naked body?”
Dej bol dokonalý. Zvraty, zauzlenia, akcia... proste nabitý všetkým možným, nemohla som sa od toho odtrhnúť, pretože jedna akcia viedla k ďalšej a tá zase k niečomu inému. A ten koniec. Rozhodne som si ten koniec tak nepredstavovala, ale autorka ma nesklamala a vypočula moje prosby, dokonca dala aj bonus navyše a najradšej by som jej vybozkávala ruky za to ukončenie. Myslela som si, že to je len jedna časť, pretože to skončilo relatívne dobre, žiadny otvorený koniec. Pozrela som na Goodreas a tam bola hodená už aj druhá časť a ja som začala fangirliť odznova. Už dlho som nečítala knihu, ktorá by ma takto dostala a Splintered bola jedným slovom úžasná od začiatku až do konca. Nehovoriac o tej nádhernej obálke a  ornamentoch v knihe.  Nemám jej čo vytknúť, a preto dávam hodnotenie 5/5:



9 comments :

  1. Čo ja viem. Znie to, že sa ti to veľmi páčilo, ale stále pochybujem, že by ma to zaujalo tak ako teba, už len kvôli tomu, že ma Alica nebavila. A zdá sa mi to dosť pritiahnuté za vlasy, že Alica svoj príbeh porozprávala Carrollovi a hlavná hrdinka tejto knihy je potomkom Alice.
    A keď som zbadala, že ten druhý chalan je húsenica, tak trochu sa mi to zhnusilo. To si sem radšej ani nemala písať :D Budem z toho mať zlé sny, húsenice ja nerada :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ale on nevyzeral ako húsenica, len jednoducho... bol húsenica :D

      Delete
  2. Super recenzia, kniha putuje do maybe-to-read - má super obálku, páči sa mi nápad, má to relatívne uzavretý koniec a navyše toľká chvála? Vyzerá to viac než čitateľne.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. obálka je úplne super, koniec je uzavretý, takže ak by si nechcela, pokračovanie vôbec nemusíš čítať :)

      Delete
  3. Ta obálka je naprosto dokonalá!!!! :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. že? A pokračovanie má tiež dokonalú obálku :)

      Delete
  4. Túto knihu som zaregistrovala už dávnejšie kvôli obálke, ktorá je megahustá =D Raz si ju určite prečítam, teším sa na Klobúčnika. A sexy húsenica? Preboha, toto si musím prečítať(niežeby som bola nejak extra do húseníc, ale už ten fakt, že si Al budem musieť vybrať medzi človekom a húsenicou - ako sa niekto môže zamilovať do húsenice?) :D :D :D

    ReplyDelete
  5. aj ja som sa tešila na Klobúčnika, tá ich čajová párty bola dosť bláznivá :D
    No, on nevyzerá ako húsenica, ale skôr vystupuje ako ten chalan, takže na ten maličký fakt, že je húsenica aj zabudneš :D

    ReplyDelete