12 Jun 2013

Ptačí zpěv - Meagan Spoonerová

Autorka: Meagan Spooner
Originálny názov: Skylark
Séria: Skylark 1
Goodreads: 3,78
České vydanie: COOBOO, 2013
Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.

Je veľa dystopických sérií, ktoré hovoria o páde republiky (vo väčšine je to Amerika), o novom systéme vlády, ktorý tam panuje a je potreba zvrhnúť. Ptačí spěv do tejto kategórie nepatrí. Teda, je tam pád sveta (nehovorí sa o krajine, čo je celkom dobrá zmena, pretože neustále ohrozovanie Ameriky a jej chrabré
navrátenie sa mi už trochu zajedá), ktorý bol spôsobený vojnou a spôsobil, že sa rozdelil na niekoľko malých miest, ktoré sa boja toho, čo je za ich hranicami. Zo začiatku som si myslela, že je to len ďalšia dystópia, ktorá má síce dobre vymyslené mesto – slnečný kotúč, ktorý autorka do príbehu zakomponovala bolo príjemné spestrenie – ale to som ešte nečakala, čo ma (a samozrejme aj Lindu) čaká za stenou. Tam sa otvárajú dvere do sveta úplne iných rozmerov. Autorka sa sústreďuje predovšetkým na energiu a na jej využitie a vymyslela veci, ktoré ma príjemne prekvapili, či už to boli energetické bubliny, alebo kúzlobranie, ktoré sa vykonávalo v Lindinom rodnom meste.  

O knihe Ptačí Zpěv som toho veľa nepočula, až kým som nezbadala, že sa to prekladá aj do češtiny, a tak som si povedala, keď je to preložené, mohla by som si to aj prečítať. Navyše, tá obálka je úplne úžasná. Pokiaľ chcem čítať nejakú knihu, musí ma zaujať obálka a anotácia, ktoré v tomto prípade nesklamali. Na Linde je niečo nezvyčajné, má pätnásť rokov a ešte nebola na kúzlobraní, a možno má len smolu, že si Ústav vybral práve ju. Každopádne, Linda ako postava má niečo do seba.  Rozhodne nie je žiadna princezná, ktorá čaká na svojho princa, ktorý ju vyslobodí z pazúrov Ústavu a utečie s ňou v žiare západu slnka (teda, slnečného kotúča). Nie, keď Linda zistila, že niečo nie je  v poriadku, že celá procedúra trvá akosi dlho, začala sama kuť plány, ako by sa odtiaľ dostala, aj keď autorka samozrejme nezabudla aj na realistickú stránku charakteru , a teda Linda potrebovala menšiu pomoc od princa, a to vo forme kľúča. Takže, nie je síce princezná, ale zároveň nečakajte ani silnú kick-ass hrdinku na spôsob Katniss Everdeen, ktorá chytí do ruky zbraň a všetkých tam postrieľa. Vlastne... ok, beriem späť, Linda by pravdepodobne bez Orena za stenou neprežila, takže je taká malá princezná. Ale úprimne, ja by som bola z neznámeho sveta rovnako rozhodená ako ona, ak nie viac. V tomto prípade mi to nevadilo, pretože sa snažila, mala dobre úmysly a chcelo to len trochu cviku, pretože na konci knihy sa už rozhýbala.

Väčšina autorkiných postáv je premyslená aj do hĺbky, či už ide o Orena (svojou divokosťou pripomínal Tarzana a Linda zasa Jane), ktorý má veľa tajomstiev a dúfam, že v ďalších dieloch ich trochu odkryje, alebo Krisa, ktorý konal celkom dobre, ale za zlej situácie. Pokiaľ čakáte romantiku, túžobné pohľady či hocičo iné, môžete si nechať zájsť chuť. Nechcem hovoriť, že Linda nemá nejaké city, ale nenachádzala sa v situácii, kedy by im mohla dať voľný priechod a zároveň mala určité priority, ktoré im bránili tiež. Skrátka, všetko je to veľmi komplikované.
Najzaujímavejšou postavou však bola Zinka, aj keď  neviem, či je možné ju nazývať postavou, ale pre mňa ňou bola. Zinka je totiž naprogramovaný stroj, ktorý prebehol veľkou zmenou. Vidno na nej, že má určité
city, aj keď je to nemožné. Záleží jej na Linde, má pud sebazáchovy, vie pochopiť, prečo sa ľudia rozhodli tak, ako sa rozhodli, ale hlavne si vie vybrať medzi dobrom a zlom. Autorka ma ňou prekvapila, pretože som si nemyslela, že jej dá až toľko priestoru na sebarealizáciu, ale myslím si, že to je len dobre.

Pýtate sa „O čom to teda je, ak to nie je o láske ani o revolúcii?“ Je to o hľadaní seba samého, o hľadaní toho správneho miesta, kam patríte, kde sa cítite dobre a kde budete schopní žiť až do smrti. To isté hľadá Linda. Nechce zmeniť svet, aby bol taký ako pred vojnou, zmierila sa s tým a snaží sa nájsť cestu, ako do neho zapadnúť. Zároveň dúfa, že nájde svojho milovaného brata a zistí, čo všetko s ňou Ústav urobil. Energia je veľmi mocná a pokiaľ chce Linda prežiť, musí zistiť, čo s ňou dokáže urobiť. No zároveň je  tam cítim akúsi revoltu voči Ústavu, pretože, keby vám robili to, čo oni jej, rozhodne by ste boli proti nim. Vôbec si neviem predstaviť, ako to bude pokračovať (teda, tak trochu viem, ale nie úplne), takže som veľmi zvedavá na pokračovanie.

Kniha sa mi veľmi páčila, bola zaujímavá a originálna, mala som z nej zimomriavky, a tak je dávam 4/5:


Zároveň by som chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku a pokiaľ by ste knihu chceli skúsiť, nájdete ju TU

3 comments :

  1. Fííha, už sa na to veľmi teším :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som zvedavá, čo na to povieš, lebo to prostredie je fakt dobré :)

      Delete
  2. Vypadá to úžasně. :) Doufám,že si ji brzy pořídím.. :)))

    ReplyDelete