14 Jun 2013

Prázdne miesto - J.K.Rowlingová

Autorka: J.K.Rowling
Originálny názov: Casual Vacancy
Goodreads: 3,26
Slovenské vydanie: Plus, 2013
Prázdne miesto je veľkolepý a vynikajúco napísaný román o súčasnej spoločnosti. J. K. Rowlingová vytvorila fascinujúci svet s postavami, v ktorých zaručene spoznáte vlastných susedov. Šarvátky a divoké konflikty otriasajúce životmi ľudí v Pagforde sú plné vášní, ktoré zasahujú aj každého z nás. Po nečakanej smrti štyridsiatnika Barryho Fairbrothera ostane Pagford v šoku. Je to zdanlivo idylické anglické mestečko s dláždeným námestím a starobylým opátstvom, ale za peknou fasádou zúri tichá vojna. Bohatí bojujú s chudobnými, tínedžeri s rodičmi, manželky s manželmi, učitelia so žiakmi. Pagford rozhodne nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá. Prázdne miesto, ktoré po Barrym zostane v miestnom zastupiteľstve, sa zakrátko stane katalyzátorom najväčšej vojny, akú mesto zažilo. Kto bude triumfovať vo voľbách sprevádzaných vášňami, pokrytectvom a nečakanými odhaleniami? Brilantne napísaná kniha, ktorá je autorkiným prvým románom pre dospelých čitateľov, nabáda na zamyslenie a na každej stránke znova a znova prekvapuje.

Prázdne miesto je unikátny román. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa tam absolútne nič nedeje, no keď sa začítate, postavy sa stanú viac a viac reálnejšie a celý príbeh vás pohltí ani neviete kedy. Hoci autorka opisuje životné príbehy niekoľkých postáv (a tých postáv je dosť veľa, zo začiatku som mala problém zapamätať si mená) a to, ako dobre ich pozná mi až vyrazilo dych. Mala ich naštudované odpredu a odzadu, až tak, že som mala niekedy pocit, že to sú živí ľudia, ktorých pozná. V niektorých situáciách som dokonca videla aj ľudí, ktorých osobne poznám, či už to bolo v srdečnom vzťahu Shirley a Sam, alebo vo Fatsovej revolte voči otcovi. 

Všetko sa to začína Barryho nečakanou smrťou a uvoľnením jeho miesta v zastupiteľskej rade malého mestečka Pagford. Práve toto voľné miesto v politickom orgáne vyvolá medzi istými občanmi veľký boj o moc, pričom sa začínajú tvoriť skupinky, všade sa šíria klamstvá, falošné úsmevy a intrigy. Niekedy ma až zarážalo, ako veľmi boli postavy prešpekulované a čo všetko dokázali vymyslieť. 

Od Rowlingovej je Prázdne miesto v podstate prvotinou, čo sa týka žánru pre dospelých, ale myslím, že sa jej to podarilo.  Je to určitý skok, pretože doteraz bola zaškatuľkovaná ako autorka Harryho Pottera, knihy pre deti, ale v tejto novej knihe ide o niečo úplne iné. A už len to, ako opísala postavy je brilantné, pretože ich pozná naozaj do bodky. A hoci aj mne sa spája meno Rowlingová s predstavou Harryho Pottera, ako som začala čítať tento príbeh, úplne to zmizlo a tak trochu som dokázala vidieť autorku aj z inej stránky. Ide o to, že väčšina umelcou, či už sú to spisovatelia alebo muzikanti, sa posúvajú dopredu a vyvíjajú sa, a tak sa ich diela menia a niektorí ľudia sa s tým jednoducho nevedia vyrovnať a keď nedostanú to, čo čakali, nie sú s tým spokojní. Ale ja som bola rada, že som mohla vidieť, ako si autorka poradila aj s iným žánrom a postavami. 

Je pravda, že som si spočiatku nevedela utvoriť názor na knihu, boli tam pasáže, ktoré ma chytili, boli tam opisy, ktoré ma nejak nezaujali, ale stále som nevedela, čo presne si o nej myslím. Príbeh sa čítal rýchlo, niekoho by možno odradila hrúbka, ale poviem vám, keď sa do toho začítate, hrúbka bude váš posledný problém. Dej a postavy vo mne však určite vyvolali zvedavosť, pretože som chcela vedieť, ako presne to s nimi dopadne, čo sa stane s tým voľným miestom, ako skončia Gave a Kay a aké nechutné tajomstvá ešte vyjdu na povrch, lebo tam si fakt nemôžete byť istí ničím. 

Hoci sa mi kniha páčila, nemôžem povedať, že by to bola úplne moja šálka kávy, nebola som z nej navetvy, ale užila som si jej čítanie. Rozhodne som však nevedela, ako by som ju mala hodnotiť, no nakoniec som sa rozhodla pre 4/5, pretože tie postavy, boli vykreslené perfektne:

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som rada poďakovala vydavateľstvu ALBATROSMEDIA. Pokiaľ by ste do knihy chceli nakuknúť a zistiť, či je to váš žáner, nájdete ju TU

7 comments :

  1. Zaujímavé, ale aj tak si myslím, že by ma to asi veľmi nebavilo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nepovedala by som, že je to práve tvoja šálka kávy, ale tak čo ty vieš, možno by ťa to prekvapilo a chytilo :D

      Delete
    2. Nemyslím si. Pokladám to za až príliš veľký odklop od typov kníh, aké čítam. Napríklad keby si mi dala niečo o druhej svetovej alebo o Hitlerovi, spím po druhej vete :D

      Delete
  2. Túto knižku si rozhodne plánujem prečítať. JKR nemôžem vynechať! 8D Som zvedavá, čo ma to bude baviť predsalen niečo iné to je 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som zvedavá aj ja, lebo niektorých to chytí, iných zase nie, záleží od človeka :)

      Delete
  3. Super recenzia.:) Neviem, na jednej strane som na to zvedavá a JKR je skvelá, ale nie je to žáner, ktorý by ma bavil... No, uvidím.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :)
      Ani mne to žánrovo úplne nesadlo a niekedy som mala trochu problém sa pustiť do čítania, ale na druhej strane to malo isté čaro :D

      Delete