11 Jun 2013

Lola a kluk od vedle - Stephenie Perkinsová

Autorka: Stephenie Perkins
Originálny názov: Lola and the Boy Next Door
Séria: Anna and the French Kiss 2
Goodreads: 4,02
České vydanie: COOBOO, 2013
Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu… věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší – tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu vlastní slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle… a vypadá to na dlouho!

Autorky diel sa väčšinou snažia vytvoriť hrdinku, ktorá nie je len obyčajným dievčaťom. U Loly tento význam však dostáva nový rozmer, pretože len hlupák by o nej povedal, že je obyčajná. Prečo? Keby ste
videli jej skriňu, teda, keby ste skôr videli jej izbu, hneď by ste pochopili prečo. Lola je každý deň niekto iný. Zaumienila si, že nebude oblečenie nosiť viac ako jeden krát, a tak je vždy niekým iným. Raz je schovaná pod ružovou parochňou a nariasenou sukňou, inokedy behá v čínskych pyžamových kraťasoch a tielku. Teda, nikdy neviete, v čom ju stretnete nabudúce. A niekto by mohol povedať, že týmito kostýmami sa snaží schovať svoju vlastnú identitu (áno, ak ste to čítali, teraz narážam na Maxa), ale kto Lolu pozná, že ona tým svoju identitu len podčiarkuje. Ak ste však knihu nečítali a pýtate sa kto je Max, je to Lolin priateľ. Ten typ priateľa, pred ktorým by vás vaši gay otcovia najradšej zavreli do izby aspoň na päť zámkov a nechali vás tam do vašej tridsiatky. Je totiž muzikantom a zlým chlapcom. Pravda, zo začiatku som si myslela, že je fajn, mám rada bad boyov, teda až kým na scénu neprišiel Cricket, rozkošný, samá ruka – samá noha, sem tam nemotorný vynálezca alebo tiež Lolina detská láska. Áno, viete si predstaviť, čo sa dialo ďalej.
Najradšej zo všetkých postáv sa mi však páčili Loliny rodičia, dvaja otcovia, ktorý sa nešťastnou/ šťastnou náhodou dostali k dieťaťu. Nathan je ten vážnejší, serióznejší a prísnejší, Andy bol zase ten uvoľnenejší, ktorý dokázal prižmúriť oči nad Lolinými problémami. Obaja však boli prehnane starostliví, ale autorka to podala humornejšou cestou.

V knihe Ana and the French kiss sa Stephanie zamerala na Paríž, čo je nádherne mesto a v tomto príbehu sa presúvame do San Francisca, čo je ďalšie nádherné mesto. Podľa opisov, ktoré autorka vytvorila som mala dojem, že si viem Lolinu ulicu živo predstaviť, aj keď som ju nikdy nevidela a celá tá atmosféra, ktorá na nej panovala, to, že sa väčšinou susedia poznali a boli srdeční. Čo viac k tomu dodať, bolo to výborne opísané.

V celej knihe ide teda o hľadanie tej pravej lásky a je to teda náročné hľadanie. Predovšetkým, keď sa srdce nie a nie rozhodnúť a človek tak nevie, kadiaľ sa vydať. Úprimne, veľmi sa mi páčil vzťah, ktorý mali Cricket a Lola medzi sebou, v istých ohľadoch bol nevinný a hanblivý, no zároveň aj vášnivý a hlavne potláčaný. Cricket je jednoducho getleman, keď zistil, že Lola má priateľa, ihneď sa stiahol a trval na tom, že sa o nič nepokúsi, pretože bol správny chlapec. A hoci mám rada bad boyov, Cricket je taký sladký a milý, že sa mi jednoducho vryl pod kožu a ja som pre neho stratila hlavu. Hlavný dôvod Cricketovho príchodu do rodného domu je však jeho dvojča Calliope, prekrásna krasokorčuliarka a Lolina bývalá kamarátka. Calliope je tak zažratá do svojej práce, že nepozná iný výkon než je ten stopercentný. Lola jej na jednej strane závidí, pretože nosí všetky tie krásne kostýmčeky, v ktorých chodí na súťaže, ale keď zistí, aký je skutočný Calliopin život, nie je to práve výhra.
 Lola a kluk od vedle však nie je len o hľadaní pravej láske, autorka sa pohráva aj s trochu vážnejšími vecami, ako sú problémy v rodine, tvaruje charaktery postáv, ktoré vás nakoniec môžu šokovať alebo prekvapiť. Keďže som Annu and the French kiss čítala už dávnejšie, nechcem tieto dve knihy porovnávať, no myslím si, že sú rovnako dobré. Už teraz sa  neviem dočkať tretej časti Isla and the Happily Ever After.

Ak ste čítali Anu and the French kiss, túto knihu si jednoducho zamilujete. Stephanie si udržiava svoj ľahký, humorom okorenený štýl písania, ktorý vás neunudí k smrti, ale práve naopak preberie a rozveselí.  Kniha sa číta veľmi rýchlo, stránky sa vám budú pretáčať tak rýchlo, že sa vám z nich bude dymiť. Dokonca som zistila, že toto je pokračovanie Anny (čo aj vysvetľuje postavy Anny a St. Claira, ktoré tam vystupujú), čo ma celkom príjemne prekvapilo. Takže pokiaľ nemáte tejto dvojice dosť, môžete si ich užiť aj tu.

Mám rada ako Stephanie píše, jej štýl je nenútený a jednoducho vás schytí a nepustí, až kým knihu nedočítate, preto dávam aj tejto hodnotenie 5/5:
Týmto by som sa rada poďakovala vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku a pokiaľ už máte za sebou Polibek pro Annu a túžite po viac takých príbehov, Lolu nájdete TU


Súťažná otázka k projektu Po stopách bloggerovPotomkom ktorého vynálezcu bol Cricket Bell

7 comments :

  1. Ja som práve začala čítať a zdá sa mi, že Lola je taká správne vyšinutá baba a Cricket bude určite knižným miláčikom :)

    ReplyDelete
  2. Dobre, mám najprv začať Annou a až potom týmto alebo mi môže úplne stačiť iba Lola a ten jej chalan? :D (to zase vyznieva..) Už čítam piatu presviedčaciu recenziu, kúpim si to ibaže čo čítať ako prvé?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tie dve knihy na seba nijak nenadväzujú, aj keď sú tam aj určité informácie o Ane a Étiennovi, ale autorka to tam vysvetlí, takže myslím, že by bolo v pohode, ak by si čítala Lolu ako prvú... a ako som povedala aj Anna aj Lola sú rovnako dobré, takže podľa mňa nejak extra nezáleží, ktorú z nich budeš čítať ako prvú :)

      Delete
  3. Som rada, že sa ti to páčilo :D

    ReplyDelete
  4. San Francisco sa mi zarylo do pamäti hlavne kvôli Čarodejniciam, kde na každom začiatku časti bola ukážka Golden Gateu :D Jáj, ja to už chcem čítať!!! :D Inak, nemyslela som si, že v tej knihe bude čudnejšie meno ako Cricket, ale Calliope to vyhráva na celej čiare :D A vravíš, že sa tam objaví Anna s Étiennom? Teším sa ešte viac!(ak sa to vôbec dá :D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, aj ja som si hneď na ne spomenula, keď sa tam objavila zmienka o San Franciscu :D
      Obe sú dosť nezvyčajné ale po Étiennovi som už nebola nejak prekvapena :D
      Hej hej objavia v plnej kráse a dosť často, dosť mi aj chýbali :D

      Delete