9 Apr 2013

Sarah Dressenová - Len Počúvaj!

Autorka: Sarah Dressen
Originálny názov: Just Listen
Goodreads hodnotenie: 4,11
Slovenské vydanie: COOBOO, 2013

Ešte pred rokom bola Annabel dievčaťom, ktoré malo úplne všetko - alebo aspoň túto rolu hrala v televíznej reklame. Odrazu však nemá nič. Jej najlepšia priateľka Sophie ju opustila, šťastie v rodine ničí anorexia staršej sestry a v školskej jedálni si nemá ku komu prisadnúť. Ale len dovtedy, kým nestretne Owena Armstronga. Vysoký podivín, hudbou posadnutý Owen je polepšený darebák, ktorý je odhodlaný hovoriť ľuďom vždy len pravdu. A možno práve on môže Annabel pomôcť vyrovnať sa s tým, čo sa jej prihodilo v tú noc, keď so Sophie prestali byť kamarátky.

Začína sa nový školský rok. Väčšina študentov sa teší na svojich priateľov, nové zážitky, večierky. Annabel však medzi nich nepatrí. Ak by mohla, najradšej by sa zašila niekam ďaleko, aby nemusela čeliť všetkým tým problémom, ktoré na ňu tam vonku čakajú.

Annabel mala kedysi všetko: milujúcu rodinu, najlepšiu kamarátku Sophie, s ktorou si užila síce veľa
problémov, ale aj super vecí a k tomu bola ešte aj modelkou pre rôzne značky. Nie všetko však zostalo tak. Spomedzi svojich sestier, Annabel bola vždy tá milá a hodlala ňou ostať za hocakých podmienok, aj keby mala rodine zatajovať svoje problémy alebo klamať. Pre ňu to však nie je nič neobyčajné, robí to predsa už dlhší čas.

Na druhej strane máme Owena, ktorý je samotár so slúchatkami od ipodu neustále zastrčenými v ušiach. Keď ho Annabel neskôr spozná, zistí, že hudba je jeho život. Je zvyknutý ňou vypĺňať ticho alebo na druhej strane hluk. A možno keby ste videli sedieť Annabel a Owena vedľa seba na múriku, každý stratený vo svojom svete, vo svojich problémoch, možno by ste neboli povedali, že tí dvaja budú mať niečo spoločné. Opak je však pravdou.
Ak však čakáte nejakého bad boya, ktorý vám nakopne krvný obeh len tým, že si vás všimne a usmeje sa na vás, môžete pokračovať ďalej. Postavy sú v niektorých prípadoch obyčajné, ale zároveň niečím špeciálne. A aj keď to nie je príbeh plný vášne a testosterónového napätia, stavím sa, že si ju zaľúbite.

Autorka však neskôr odhaľuje, že Annabelin dokonalý svet ma pár kazov a že Owen nie je až taký bitkár ako sa zdá. Musím, že sa mi páčilo, že sa autorka nevenovala len hlavným postavám, ale rovnako sa starala aj o tie ostatné, ich osudy jej nezostali ľahostajné. Asi najviac ma takto zaujal vzťah Annabeliných sestier, Whitney a Kirsten, ktoré si k sebe našli cestu a zároveň museli v živote nájsť to, čo ich robilo šťastnými. 

Pri čítaní Len počúvaj, som nemala pocit, že to je len ďalšia romantická kniha, ktorej koniec už dopredu poznáte. Je pravda, že tam nájdete veľa známych čŕt, ale úprimne, v dnešnej dobe môžeme originalitu prirovnať k vyhynutému druhu zvierat. No chcela som povedať, že kvalita príbehu spočíva v autorkinom spracovaní, vidíte to na tom, ako zaobchádza s postavami, stará sa, aby prešli určitou zmenou, v niektorých situáciách možno dokonca zazriete sami seba.  Práve v tom je to čaro, autorka sa snažila opísať celý príbeh pohľadom realistu a myslím, že sa jej to aj podarilo. Áno, v slabej chvíľke vás môže chytiť mierny hnev nad neustálym strachom Annabel povedať ľuďom vo svojom okolí pravdu, ale rýchlo vás to prejde. 


Popri všetkých tých fantastických knihách mi niekedy dobre padne prečítať si realisticky spracovanú knihu a Len Počúvaj bola veľmi príjemnou zmenou. Postavy som si obľúbila, vzťahy medzi nimi boli riešené, autorka sa o nich starala, a preto dávam knihe hodnotenie 4/5:

Touto cestou by som chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku. Pokiaľ by ste mali o knihu záujem, nájdete ju TU

6 comments :

  1. Presne tak, hnevala som sa mnohokrát na Annabel, že to v sebe dusí, ale v konečnom dôsledku je to veľmi príjemná kniha :)

    ReplyDelete
  2. Mne robilo trochu problém začítať sa do toho, lebo sa mi tam zo začiatku zdalo, že je tam toho zbytočne veľa spomenutého, čo ma vôbec nezaujímalo. Ale potom som si na to zvykla a išlo to :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som nemala taký problém, mne sa to zdalo akurát na začiatku :D

      Delete
  3. Tak túto knihu si už veľmi dlho chcem prečítať, škoda, že som sa k nej ešte nedostala :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozhodne odporúčam, je fakt dobrá :)

      Delete