20 Apr 2013

Marie Lu - Legenda (Legenda #1)


Autorka: Marie Lu
Originálny názov: Legend
Séria : Legend #1
Goodreads hodnotenie:  4,10
Slovenské vydanie: COOBOO, 2013

Na mieste, kde sa kedysi rozprestierala západná časť Spojených štátov, sa teraz nachádza Republika – štát, ktorý je súčasťou nikdy neutíchajúcej vojny s Kolóniami. Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine. Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží ochrániť svoju rodinu a June pomstiť smrť svojho brata. No v šokujúcom slede udalostí prichádzajú na to, že táto skutočnosť ich stavia proti sebe. A tak nastáva boj o holý život, boj o budúcnosť ľudstva, boj o skutočnú ľudskú slobodu.Legenda – kniha plná nepretržitej akcie, napätia, romantiky a neočakávaných zvratov či prekvapivých odhalení vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť!

Legenda je ďalšia pútavo napísaná dystópia, v ktorej sa presúvame do Republiky. Zdá sa byť správna a dobrá, snaží sa pomáhať ľuďom, ktorí sú nakazení meniacimi sa vírusmi, snaží sa rozširovať svoje územia, a tak bojuje s Kolóniami. Všetko to robí pre svoj ľud, pretože život v Republike je jednoducho skvelý.

Presne v takomto presvedčení žije June, pätnásť ročné dievča, ktoré má vynikajúce schopnosti, a ktoré
dúfa, že bude postupovať v bratových šľapajách a bude môcť bojovať za Republiku a pomáhať jej. Tak bola vychovávaná a verí, že to je správne. Až kým sa jej všetky presvedčenia nezrútia ako domček z karát. V podstate si myslím, že autorka June vykreslila celkom fajn, bola vnímavá a bolo vidno, že nemá úplne rovnaké postoje ako väčšina vojakov, no aj napriek tomu mi na nej niečo nesedelo. Možno to bol ten vek, ktorý im autorka dala, pripadalo mi to trošku nereálne, aby sa pätnásťročné dievča postavilo celej Republike, ale na druhej strane, bol to autorkin svet a pre ňu to mohlo byť v poriadku.

Na druhej strane stojí Day, ktorý tuší, čo za špinavosti Republika napáchala a snaží sa proti nim nejako bojovať, a to tak, že sa snaží zničiť ich munície a armádne budovy. Je prefíkaný, nikomu neverí a hlavne sa tvári nenápadne. V tomto prípade mi tiež akosi nesedel vek. Ide o to, že autorka opísala Daya dosť vyspelo, drzo a odvážne, že keď spomenula jeho vek, ihneď som si predstavila malé chlapca, ktorý ledva nastúpil na strednú školu.

Mňa však skôr zaujala postava Thomasa, ktorý bol naozaj schopný kvôli svojej krajine urobiť všetko. A to myslím doslovne. Veril všetkým tým kalerábom, ktoré mu ako malému natisli do hlavy, že pre vodcu Prima by šiel aj cez mŕtvoly. No počas čítania som aj uvažovala nad tým, že všetky tie príkazy vykonáva len preto, že vie, ako to skutočne v Republike chodí a chránil si svoj vlastný život, pretože základným pravidlom prežitia je nevystrkovať hlavu a v tichosti splynúť s davom. Úprimne, neviem si predstaviť, ako by som ja prežila v takej krajine, nevedela by som, čo robiť, nemala by som dosť silnú povahu vzoprieť sa všetkým tým ľuďom, ale na druhej strane vykonávať rozkazy, či už s nimi súhlasím, alebo nie, by som asi tiež nedokázala. Predovšetkým, ak by to boli také, ako v knihe.

Napriek tomu, že je Republika zaujímavým miestom, ktoré je výborne vykreslené, je to niečo, čo tu už bolo a nemohla som sa zbaviť myšlienky: „tento scenár som už niekde videla“. Rovnako ako sladká zápletka medzi hlavnými hrdinami, ktorá je očividná ešte pred tým, než sa k nej čitateľ dostane (ak to niekoho prekvapí a bude to považovať za spoiler, ospravedlňujem sa). Akosi June je to najkrajšie dievča aké Day kedy videl a naopak. Celé sa to tak trochu dá predvídať. Rovnako ako aj vývoj udalostí, ktorý nasleduje po stretnutí Daya a June.  Na druhej strane romanca, ktorú nám autorka ponúka je niečo jemné, čo sa prelína so všetkými tými udalosťami, a tak čitateľ nemá polepené ústa od všetkej tej sladkosti, ale dostane sa mu aj nejaká tá dávna akčnosti a odvahy. Postavy rozhodne nie sú ako Eddie a Bella, ktorí sa od seba nevedia odtrhnúť, vzhľadom na svoj vek sú to vyspelí ľudia, ktorých život nie je najľahší a snažia sa prežiť ďalší deň.

Ak by som to mala zhrnúť, knihu som si naozaj užila. Nebola ako ostatné dystópie s týmto námetom, bola v niečom odlišná, mala svoje originálne prvky, a to sa mi páčilo. Preto dávam hodnotenie 4/5 a som zvedavá, čo si pre nás autorka pripraví v pokračovaní:

Týmto by som chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku a pokiaľ by ste o knihu mali záujem, môžete ju nájsť TU.


2 comments :

  1. Skvělá recenze! :) Po Legendě už nějaký ten čas pokukuji, ale nějak jsem se k ní nedostala (to píšu nějak často). Tak snad někdy za tisíc let si ji přečtu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) Aj ja po niektorých knihách dlho pokukujem a ešte stále som sa k nim nedostala :D Mali by na mňa kričať, aby som nezabudla. A dúfam, že sa k Legende dostaneš, lebo to bola dobrá kniha :)

      Delete