26 Apr 2013

E.L.James - 50 odtieňov temnoty (50 odtieňov #2)


Autorka: E.L.James
Originálny názov: Fifty shades darker 
Séria: Fifty shades #2
Goodreads hodnotenie: 3,95
Slovenské vydanie : XYZ, 2013

Po tom, čo Anastasia Steelová na vlastnej koži pocíti, aké temné sú tajomstvá Christiana Greya, opúšťa ho. Napriek všetkému, čo sa medzi nimi stalo, na neho stále nemôže zabudnúť. Keď jej Christian predloží novú zmluvu, neodolá a vracia sa k mužovi, ktorého miluje. Postupne odhaľuje všetky tajomstvá a zisťuje, že jeho päťdesiat odtieňov sivej je temnejších, než si kedy dokázala predstaviť. A zatiaľ čo Christian bojuje so svojimi démonmi, Ana musí urobiť najdôležitejšie rozhodnutie vo svojom živote...
Ide o druhú časť trilógie, preto recenzia môže obsahovať nejaké spoilery z jednotky.

Aj v tejto knihe sa stretávame s Christianom a Anou. Ich vzťah je však teraz v kritickom bode vďaka tomu, že sa Christian nechal na konci prvej časti trochu uniesť. (Len medzi nami, Ana si o to koledovala, sama ho predsa o to požiadala). Nechýba tu ani Anino svedomie aka vnútorná bohyňa, ktorá niektorým z vás už možno liezla poriadne na nervy, ale ja som si na ňu akosi zvykla. V niektorých prípadoch to dokonca aj
trochu oživila. Každý z nás má predsa istý tichý hlások, ktorý mu našepkáva, čo robiť a v tomto prípade je to celkom fajn príklad, ako sa v Ane bijú dve časti jej Ja. No a autorka mu dala meno vnútorná bohyňa a úprimne, nedá sa to nahradiť ani nijakými zámenami, aby sa to neustále opakovalo. Hold, Anino svedomie je ukecané.

Postavy sa od prvého dielu veľmi nezmenili, teda okrem toho, že Christian trochu zmäkol a trpí paranojami, že ho ide Ana opustiť a Ana si osvojila základy správnej hysteričky. Ale ako sa hovorí, protiklady sa priťahujú.  Čo sa mi však páčilo bolo, že nám autorka konečne odhalila niečo z Christiana. A že toho nebolo málo! V priebehu deja sa dozvedáme, prečo je taký aký je, aké vzťahy mal so svojimi partnerkami v minulosti a hlavne, prečo sa jeho život zmenil. V určitých chvíľach sa mi dokonca páčilo, ako ho autorka vykreslila, to, že to nie je len jeho životný štýl, že je za tým viac a snaží sa to nejako vyriešiť a zároveň objavuje veci, ktoré dovtedy ani len nevedel, že existujú.

U Any je vidieť tiež istý progres k lepšiemu, autorka jej pomalými dávkami dopĺňa sebavedomie, nebojácnosť, už to nie je to zakríknuté dievča, ktoré vošlo do Christianovej kancelárie na začiatku prvého dielu. Ale je to Ana, nemôže mať nedostatky. Priznávam, že v niektorých momentoch som ju mala chuť vyplieskať niečím, aby sa spamätala a prestala robiť toľko kriku pre nič. Bolo toho síce na ňu veľa, áno, ale
v určitých situáciách sa správala nelogicky. Najprv povedala, že je v pohode, že to musí stráviť, potom šla jesť a o niekoľko sekúnd nato vbehne do kúpeľne a reve ako zmyslov zbavená. Ďakujem, ale takéto pasáže som nemusela.

Čo ešte môžete nájsť v dvojke okrem sexu? Ďalší sex. Naozaj. Je hádam v každej kapitole a ja som ním bola po polovičke knihy už prejedená. Niekedy som mala pocit, ako keby som čítala tú istú pasáž, akoby ju autorka len prekopírovala vo worde, lebo už nevedela, ako ešte predĺžiť kapitolu. Asi nepočula o vete „Menej je viac“. Ale, nájdete tu aj nejakú tú pošahanú bývalú partnerku, záhadnú nehodu a dokonca aj trochu toho napätia. Takže nebolo to celé len a len o sexe, nebojte.

Keď som však dočítala knihu, mala som trochu zmiešané pocity. Jednak som bola rada, že som ju konečne dočítala, ale na druhej strane, bavila som, bolo to fajn. Otázkou je, ako veľmi to bolo fajn, na ktorú som si hodný čas nevedela odpovedať a nakoniec som sa rozhodla pre hodnotenie 3/5 kvôli Aniným temným momentom a Christianovmu psychotickému správaniu:
Tým spôsobom by som sa rada poďakovala vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku. Ak by ste o knihu mali záujem, môžete ju nájsť TU

8 comments :

  1. Pekná recenzia, na toto sa už moc teším 8D
    1. diel sa mi páčil, veľmi prekvapivo, lebo je to brak jak hrom, nemá to príbeh ani dej ani nič, len proste sex, no napriek tomu sa to čítalo proste samo 8D doteraz nechápem, ale nemôžem mať na to nijako nenávistný názor. Preto som veľmi zvedavá na pokračovanie, ktoré by malo byť teda o niečo romantickejšie 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :)
      No, bolo to romantickejšie to hej a bola to príjemná zmena od toho dominantného Christiana :D

      Delete
  2. Ja som zase mala pocit, že je tu toho sexu menej ako v prvej časti :) Je to spôsobené asi tým že tu už išlo skôr o ten "vanilkový" sex, nie ten drsný, takže som to tak výrazne asi neregistrovala :) Ale ináč páči sa mi táto séria,, podľa mňa v tom človek nemá hľadať nič hlbšie, len sa do toho začítať a oddýchnuť si pri tom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, súhlasím, je to ten typ románu, pri ktorom nemusí človek veľa rozmýšľať, len si užíva čítanie :D

      Delete
  3. Ako všetci viete, mne sa páčila celá séria. Priznávam, že opisy sexu som sem tam preskakovala, lebo sa mi zdali dosť podobné. Mne sa páčil vývoj postáv a najmä Christian. každý riadok o ňom a jeho minulosti som doslova hltala. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mne sa tiež páčil Christianov vývoj, celkom dobre to autorka vymyslela a ten koniec ma celkom prekvapil, nemyslela som si, že by to zakončila tak, ale tak hádam bude trojka potom akčnejšia :D

      Delete
  4. No, tak ted nevím, jestli bych ji neměla přečíst:D četla jsem jedničku a zrovna odvázaná jsem nebyla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak možno ti nový Christian učaruje :) Ja byť tebou asi to skúsim a uvidím, či ma to chytí, alebo nie :)

      Delete