31 Mar 2013

Cynthia Hand - Zasvätená

Autorka: Cynthia Hand
Originálny názov: Hallowed
Séria: Unearthly #2
Goodreads hodnotenie: 4,25
Slovenské vydanie : COOBOO, 2013
Clara sa vzoprela svojmu poslaniu a rozhodla sa z horiaceho lesa zachrániť Tuckera. Odhalí však Christianovo tajomstvo: je tiež anjelom. Spojenie medzi Clarou a Christianom sa prehlbuje, ao keby ich k sebe viazalo osudové puto. Clara ale ľúbi Tuckera a rozhodne sa s ním zostať. Situáciu zhoršuje nová vízia, v ktorej sa Clara so svojimi blízkymi ocitá na pohrebe - zúfalo sa snaží zistiť, koho stratí. Je možné zmeniť budúcnosť? Zachrániť toho, kto má zomrieť? Je možné beztrestne odmietnuť splnenie poslania? Dokáže Clara bojovať s Čiernym krídlom, ktorý ju sleduje a zahaľuje svojím nekonečným smútkom? Bude konečne Clara zasvätená do tajomstiev vlastného osudu, dozvie sa od svojej mamy všetko, čo jej zatiaľ bolo zatajované? Clara musí byť statočná - temné sily sú stále na blízku...

 Recenzia môže obsahovať malé spojlery, pretože ide o druhú časť knižnej série.

V knihe Zasvätená sa opäť stretávame s Clarou a jej nebeskými problémami. Hlavná hrdinka to rozhodne nemá ľahké, práve naopak, povedala by som, že sa to ešte zhoršuje.

Človek by si myslel, že po prekonaní prvej vízie Clara dostane trochu oddychu, že sa to všetko nejako urovná, ale nie. Všetko sa to ešte vystupňuje a to ďalšou víziou, ktorá sa tento krát odohráva na cintoríne. Viem si predstaviť Clarino zdesenie, keď si nemohla byť istá, na koho pohreb to ide. V kútiku v duše však má podozrenie, kto by to mohol byť, pretože jedna osoba, ktorá by tam mala byť, tam chýba. Namiesto toho, aby sa Clara zverila svojej matke, radšej to drží v sebe. Neviem ako ona, ale ja by som asi hneď bežala za mamou a všetko jej o tom povedala, hlavne, ak neviem, čo to znamená. 

Na druhej strane je tu Christian,  ktorý jej spôsobuje nemalé problémy. Je presvedčený, že Clara a on sú stvorení pre seba, že tie vízie, ktoré majú a v ktorých vidia toho druhého, nemajú pre nič za nič.  Na jednej strane bolo veľmi milé, ako Christian pomáhal Clare prekonávať všetky tie nepríjemné situácie, pretože presne vedel, čím si prechádza. Na druhej strane tu je však Tucker, áno, môj miláčik, ktorý trpí a zároveň s ním trpí aj Clara. A už na začiatku je čitateľovi jasné, že to pre nich nebude med lízať a tajne dúfa, že sa to skončí dobre. A aj keď sa zdá, že to bude len ďalší otrepaný ľúbostný trojuholník, nie je to tak. Clara dobre vie, koho miluje, s kým chce byť, no zároveň jej to komplikuje život. Vie, že jej rozhodnutie dokáže ovplyvniť životy iných, a tak si to musí poriadne rozmyslieť.

Prvú časť série, Nadpozemskú, som si strašne užila. Vtedy som konečne našla knihu s anjelskou tematikou, ktorá sa mi naozaj páčila. Zasvätená nie je iná. Vtiahla ma do deja už od prvej stránky a nepustila ma, až kým som ju nedočítala.
Je však pravdou, že táto časť je o dosť smutnejšia, než tá prvá, predovšetkým pre spomínaný pohreb,
ktorému sa nedá predísť. Dosť ma prekvapilo, kto bol jeho obeťou, ale na druhej strane som bola akosi vnútorne vyrovnaná s autorkiným výberom postavy. Nepáčilo sa mi to, to je jasné, ale  nebola som ani nejako extra nahnevaná, že to bola práve táto postava.
Zároveň som bola rada, že sa dozvedám niečo o Clarinom otcovi, o ktorom v prvej časti toho veľa nebolo. A dosť ma teda zaskočilo, ako sa situácia vyvinula, autorka dokonca prekvapila samotným príbehom Clariných rodičov. 
Hlavne som však zvedavá, ako sa vyvinie situácia s Clariným bratom, niečo sa mi na ňom nezdá - predovšetkým je to tá jeho čudná farba peria, ale tie jeho nálady dôveryhodnosti tiež veľmi nepridávajú -  a dúfam, že sa nakoniec dozviem, čo to s ním je.
Keďže ma čaká už len posledná časť, dúfam, že sa to všetko vysvetlí. Tuším, že v trojke bude ešte viac Čiernych krídel a ak mám pravdu, tak sa na to strašne teším. 

Ak by som to mala teda zhrnúť, kniha bola naozaj dobre napísaná, autorka ma nesklamala, dokonca ma aj prekvapila a aj keď je knižka o niečo rozsiahlejšia, vôbec mi to nevadilo a ušlo to rýchlo. Takže sa neviem dočkať na poslednú časť a budem držať palce Clare a Tuckerovi. Alebo Clare a Christianovi? To si ešte rozmyslím. Každopádne dávam knihe hodnotenie 4/5:

Zároveň by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku. Pokiaľ by ste mali o knihu záujem, môžete ju nájsť TU

7 comments :

  1. Ach jaj, to vyzerá na dobrú sériu... možno by som si mala prečítať jednotku.:D Len už sa cítim akosi otrávená knižnými anjelmi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som mala tú výhodu, že som veľa kníh s anjelskou tematikou nečítala :) Ale je to naozaj dobrá séria :D

      Delete
  2. Rozhodne sa na to chystám, takže som zvedavá 8)

    ReplyDelete
  3. Ja jednoznačne držim palce Clare a Tuckerovi :)

    ReplyDelete
  4. Túto knihu som začala čítať kvôli škole. V tej dobe som vôbec nečítala a museli sme spracovať projekt o obľúbenom románe. Ja som však obľúbený román nemala a tak som sa rozhodla pre túto knihu. Zdala sa mi dosť dlhá a bechcelo sa mi ju čítať, no nakoniec ma dostala. Vďaka nej mám zasa chuť čítať. Ďakujem Cynthia! A k druhej časti... Čítala som ju dlhšie a neskutočne som si ju užívala. Keď som ju dočítala, tak mi hneď chýbala, bolo mi ľúto, že už sa to skončilo. Najviac mi je ľúto, že obe knihy mám požičanè, takže tretiu si chcem (musím - nie je v knižnici) kúpiť. Keď som čítala 19. kapitolu Zasvätenej, stále som plakala. Bolo mi ľúto aj Samjeezu, áno tohto sviniara. A ešte na záver, od začiatku som zamilovaná do Christiana, takže chcem aby Clara nakoniec bola s ním.

    ReplyDelete