7 Feb 2013

John Green - Na vine sú hviezdy


Autor: John Green
Originálny názov: The Fault in Our Stars
Goodreads hodnotenie: 4,54
Slovenské vydanie: Ikar, 2013

Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.
Niektorými knihami človek prepláva ako vodou. Sú tu však knihy, ktoré sa podobajú na prechádzku lesom, po ktorej má človek ihličie vo vlasoch a malinčie na nohaviciach. Presne takáto bola kniha Na vine sú hviezdy, zanechala na mne kúsky "ihličia a malinčia". Je to kniha, ktorú túžite čítať rýchlo, pretože chcete vedieť, čo sa s hrdinami stane, ale zároveň ju čítate pomaly, pretože si chcete vychutnať naplno každú jednu stránku. Je to kniha, pri ktorej sa schuti zasmejete, poplačete, dokonca boli aj momenty, kedy som nevedela či sa skôr smiať, alebo plakať. Je to kniha, ktorá vás zhltne a pohltí, chytí sa vášho srdca a už viac nepustí. 

Bola som šokovaná a zároveň určitým spôsobom spokojná so správaním Hazel. Nie je jednoduché žiť s chorobou, o ktorej viete, že vás zožiera zaživa a nemôžete si byť istí, koľko rokov sa ešte dožijete. Každý jeden deň pre vás môže byť tým posledným, v momente sa môže všetko zmeniť. Kniha ma donútila zamyslieť sa, čo by som robila ja na jej mieste. Bola by som taká odvážna ako ona? S určitosťou môžem povedať, že nie. Ani v najmenšom. Hazel bola múdra a pozerala sa na svet s nadhľadom, brala ho taký aký je, nezvykla sa ľutovať. Je však až neskutočné, ako jej dokázala jedna osoba zmeniť život. Aspoň na chvíľu. Augustus... Augustus bral všetko s rezervou. Bol to prototyp chlapca, ktorého by chcelo stretnúť asi každé dievča; aj tú najsmutnejšiu vec vedel obrátiť v žart, vedel sa povzniesť nad neférovosťou vesmíru, bol pozorný a vedel vyznať lásku ako nikto iný. Gus bol tou najsvetlejšou a zároveň najčernejšou skúsenosťou v Hazelinom živote. 

"Ľúbim ťa a nemienim sám seba oberať o prosté potešenie z pravdivých priznaní. Ľúbim ťa a viem, že láska je len výkrik do tmy, že všetko raz upadne do zabudnutia, že sme všetci odsúdení na zánik, že raz nadíde deň, keď sa všetka naša práca obráti na prach, že raz Slnko zhltne jedinú Zem, ktorú máme, a že ťa ľúbim."

Kniha je napísaná bravúrne, no na druhej strane neviem, či mám autora ospevovať, alebo z duše nenávidieť. Napísal knihu, ktorá vám zlomí srdce na milión kúskov, vytvoril postavy, s ktorými súcitíte, želáte im len to najlepšie, pretože ich život je už aj tak dosť pokašľaný. A v momente, keď si myslíte, že by to nakoniec mohlo aj dobre dopadnúť, autor vás opäť podrazí a vy neviete či vôbec knihu chcete dočítať, pretože tušíte, čo vás na konci čaká, no z celej duše nechcete, aby sa to stalo. Presne taká je táto kniha, na jednej strane lákavá a výborne napísaná, vtipná a pozoruhodná, na strane druhej krutá a smutná, až vám z toho puká srdce. 


Nad hodnotením som nerozmýšľala, nemihla som ani jedným okom, bola som rozhodnutá už keď som sa do nej na začiatku začítala. A aj napriek tomu, ako veľmi je kniha bolestná, určite by som si ju prečítala znova, preto dávam hodnotenie 5/5:
Týmto spôsobom by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu IKAR za poskytnutie recenzného výtlačku. Nie som si istá, či knihu odporúčam, no viem, že stojí za prečítanie, nech už je akokoľvek smutná, pretože vám okrem opuchnutých očí a plného nosa dá viac než by ste si mysleli. Knihu môžete nájsť TU

7 comments :

  1. Zasa niekto vynikajúco vychválil túto knihu. Ale ja sa do nej aj tak bojím pustiť. Takéto témy nie sú nič pre mňa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ich tie nemám bohvieako rada, ale raz za čas si ju doprajem, to keď mám chuť sa poriadne vyplakať :) A táto bola naozaj vynikajúca, odhliadnuc od tej smutnej časti :)

      Delete
  2. Ako som vravela, nič pre mňa :D Asi by ma to totálne zdeptalo, ale recenzia bola pekná :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) ja som bola tiež trochu mimo na konci... trochu dosť :)

      Delete
  3. To prirovnanie s ihličím a malinčím je super =) Raz by som si knihu určite chcela prečítať, ale budem sa na to musieť psychicky pripraviť :D :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :)
      Ja som bola ako - tak pripravená, ale aj tak ma to dostalo :)

      Delete
  4. Ja patrím k tej skupine ľudí čo sa táto kniha vôbec nepáčila :/ Siahla som po nej preto, lebo Looking for Alaska od J. Greena je jedna z mojich obľúbených kníh, čítala som od neho ešte An Abundance of Catherines (nebola to zlá kniha ale už sa k nej asi nevrátim) a tak som bola zvedavá, čo bude toto za knihu, keďže mnoho ľudí tvrdí, že je zo všetkých jeho kníh najlepšia.
    Všimla som si však, pri čítaní tejto knihy a aj An Abudance, že John má taký svojský štýl, čo nemusí byť vyslovene na škodu ALE - mám pocit, že som čítala príbeh v podstate s rovnakými postavami a to nehovorím o tom, že som sa cítila ako keby som čítala rozhovory niekoľkých Johnov Greenov. Netvrdím, že tínedžeri, zvlášť tí, ktorí sú vážne chorí nie sú vyspelejší ako ich rovesníci ale miestami sa mi zdali postavy až príliš "dospelácke".
    Možno aj preto som mala s tou knihou taký problém, pretože takéto príbehy nezvyknem čítať. Málokto ich vie písať a aj keď John rozhodne nie je zlý autor, nepáčilo sa mi ako to miestami podával, prišlo mi to chvíľami až nevhodne nadľahčené.
    Treba však uznať, že postava Hazel je celkom sympatická, za to Augustus ma celkom dosť iritoval a sympatický mi rozhodne nebol.
    Musím sa priznať ale, že na film sa celkom teším a skúsim dať knihe asi ešte jednu šancu, niektoré knihy si potrebujem prečítať viac krát, kým si k nim nájdem cestu. (:

    http://happystarfish.tk

    ReplyDelete