5 Jan 2013

Sarra Manning - Tweetni mi

Autor: Sarra Manning
Originálny názov: Adorkable
Goodread hodnotenie: 3,78
Slovenské vydanie: Ikar
Jeane Smithová je blogerka, kráľovná sekáčov a charitatívnych výpredajov. Má vlastnú lifestylovú značku Adorkable, pol milióna followerov na Twitteri, ale v škole ju považujú za chodiacu módnu katastrofu. Je výstredná, provokatívna, nemožná. Ani náhodou nezapadne medzi spolužiakov, na ktorých sa díva zvrchu, lebo sú nudne rovnakí - všetci sa obliekajú rovnako, rovnako myslia. Michael Lee je školská hviezda, vzorný študent, idol dievčat, skvelý futbalista, zlatý chlapec svojich rodičov. Nemajú vôbec nič spoločné. Tak prečo sa stále bozkávajú?
Jeane, hlavná hrdinka, je jedna príšerná osoba. Neustále každého poučuje, musí mať posledné slovo, je majsterkou v komandovaní a bez mrknutia oka vás urazí ani o tom neviete. Jej najväčším snom je ovládnuť svet blogosféry zo všetkých smerov. Zatiaľ sa jej to však darí, pretože má pol milióna followerov na Twitteri, jej značka Adorkable je známa po celom svete, chodí po konferenciách, za ktoré dostáva nejaké tie peniaze.
Jej život sa však závratne zmení v momente, kedy sa jej prihovorí Michael Lee a oboznámi ju so svojím podozrením, že jeho priateľka Scarlett a jej priateľ Barney niečo medzi sebou majú. Čo je však ešte horšie, toto podozrenie sa potvrdí.

Hlavná hrdinka možno nie je práve najmilšia, no ja som si ju veľmi obľúbila, sčasti preto, lebo aj ja mám chvíle, kedy som na všetkých ľudí mrzutá a pri prvej vete ich odpálkujem a taktiež som dosť nízka rovnako ako ona. Na druhej strane som jej strašne závidela jej sebavedomie, to, že si nerobila ťažkú hlavu z toho, čo si o nej myslia ostatní, to, že sa nebála na rovinu povedať, čo si myslí.
Michael Lee je jej pravým opakom. Zatiaľ čo Jeane je stelesnený chaos, Michael má vo svojom živote úplný poriadok. Avšak aj keby to veľa ľudí na začiatku nepovedalo, tí dvaja sa dokonale doplňujú. Až na to, že spolu nedokážu vydržať v jednej miestnosti viac ako tri minúty bez toho, aby sa nepohádali.

V prvej chvíli sa mi zdalo, že ide o priemerný príbeh, kde pôjde o klasický scenár: Chlapec sa rozíde s dievčaťom, dievča sa začne rozprávať s chalanom, ktorého nemá rada a pomaly sa jej dostáva a pod kožu a BUM! Zamilujú sa do seba. No, stalo sa to inak, ako by som čakala.
Ich príbeh nie je len o tom, ako sa dajú spolu dokopy a zamilujú sa. Ide aj o to, že nech je človek akokoľvek presvedčený, že si dokáže vystačiť aj sám, že nikoho nepotrebuje, nie je to až tak celkom pravda. Pretože vždy sú v živote chvíle, kedy človek jednoducho nechce byť sám. A to sa naučí aj Jeanne.
Michaelovi sa do života dostane vzrušenie, ktoré ho vytrhne zo stereotypu a nebude vedieť mu odolať. A tak aj napriek tomu, že spolu nedokážu vychádzať, nedokážu byť jeden bez druhého.



Takže aj napriek tomu, že ma kniha v prvej štvrtine veľmi nezaujala, trochu som nevedela, kedy hovorí ktorá postava, no potom som sa do toho skutočne pustila, príbeh ma chytil a ja som ho zlhtla ra-dva. Preto dávam hodnotenie 5/5:



8 comments :

  1. Tak túto knihu som ani nespoznala, kým som neuvidela našu obálku. Zazrela som ju kdesi v knižnici a myslela som si, že somarina. No teraz by som si ju rada prečítala. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keby som sa mala riadiť slovenskou obálkou tak si to tiež asi neprečítam :D ale anglická je krásna a od autorky som jednu čítala, takže to stojí za to :D

      Delete
  2. To znie skvele, rada by som si to prečítala 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dá sa to zvládnuť aj v AJ, autorka má príjemný štýl písania :)

      Delete
  3. Toto si chcem prečítať.:) Snáď mi to vyjde. A super recenzia.^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem :) dúfam, že ti to vyjde, je to fajn kniha :)

      Delete
  4. Túto knihu už dlhšie chcem, ale stále som ju nikde nenašla v preklade, takže asi si stiahnem anglickú verziu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. rozhodne anglickú verziu, v preklade ešte len pred mesiacom vyšla, takže budeš ťažko zháňať :)

      Delete