20 Dec 2012

Výhercovia poviedkovej súťaže!

Máme tu 20.12.2012... už zajtra bude obávaný koniec sveta, a tak sme sa s Lyn rozhodli zverejniť výsledky našej poviedkovej katastrofickej súťaže o trochu skôr, aby ste mali možnosť si ich aj prečítať. 

Ako iste viete, na mojom blogu, tak ako aj na blogu Lyn, mohla vyhrať len tá najlepšia poviedka. Tu je poradie troch najlepších poviedok, ktoré sa do súťaže zapojili spolu s počtom bodov a ohodnotením:


1. miesto 
Astesia a jej poviedka Nájdem si ťa v temnote
Počet bodov: 11 (gramatika 2/5; celkový dojem 9/10)
Hodnotenie: 
 - gramatika... to bolo niečo hrozné. Predovšetkým čiarky. V texte ich chýbalo strašne veľa, dokonca aj na očividných miestach ako napr. za že, keď, ale, aby. Autorka si často mýlila y/i a ý/í v singulári a pluráli podstatných, ale aj prídavných mien. Niekedy sa dokonca vyskytli aj preklepy. 
- čo sa týka celkového dojmu, musím oceniť autorkin nápad, pretože bol vynaliezavý a dovolím si povedať, že aj dosť originálny. Aj keď na jednej strane to skôr vyzeralo na pokračovanie ako na jednorázovú poviedku. Čo ma však trošku odradilo od čítania bolo, že autorka neoddeľovala text, priamu reč nedávala na nový riadok, teda všetko mala napísané v jednom celku. Práve preto aj ten bod dole z celkového dojmu.

2. miesto
Mademoiselle Noir a jej poviedka Zápisky z Konca
Počet bodov: 10 (gramatika 4/5; celkový dojem 6/10)
Hodnotenie: 
- čo sa týka gramatiky, dielo bolo v poriadku, niekedy sa vyskytol malý preklep, niekoľko čiarok, takže nebolo to úplne bezchybné (ale koho dielo je, že?). V tomto by som chcela autorku pochváliť, pretože zlá gramatika môže často krát čitateľa odradiť od čítania diela. 
- čo sa týka celku, príbeh bol zaujímavý a koniec som rozhodne nečakala, že bude taký, aký bol. To je autorkino plus, pretože šokovať čitateľa, pritiahnuť jeho pozornosť, je veľmi dôležité. Celý ten nápad bol dobrý, ale čo ma na tom odrádzalo, bol štýl písania. Viem, boli to zápisky denníkového charakteru násťročného dievčaťa, ale aj to sa dá spracovať lepším spôsobom. Ide o to, že to celé jej zapisovanie a to, ako to znelo, keď som si to čítala, bolo trochu chaotické a miestami trošku až moc. Ak by to autorka napísala iným štýlom, trochu to pozmenila,  bolo by to oveľa oveľa lepšie a možno by to aj vyhralo, pretože nápad stál za to.

3.miesto
LadyOceansoul a jej poviedka Samovražda v Paríži
Počet bodov: 9 (gramatika 4/5; celkový dojem 5/10)
Hodnotenie:
- gramatika, podobne ako u Zápiskov z konca, bola dobrá, vyskytlo sa tam niekoľko chýb, ale nebolo to nič hrozné.
- čo sa týka celkového dojmu, tam to bolo u mňa horšie. Príbeh ako taký spĺňal všetky kritériá, ktoré boli stanovené, bol niečím zaujímavý, takže originalita sa tam dala nájsť. Od poviedky by som však čakala toho trochu viac. Predovšetkým ak bol rozsah až 4000 slov. Zdalo sa mi, že to autorka príliš urýchlila, niektoré dialógy sa mi zdali čudné až nepodstatné. Na začiatku som bola v pomykove, kto je tá otravná ženská a kto je rozprávačkou, akosi som tam nevidela rozdiel. S hrdinkou som sa nedokázala stotožniť, pripadala mi sebecká a nemyslela na to, komu svojou smrťou ublíži, pripadalo mi to, ako keby ona bola centrom vesmíru,  že sa všetko točí okolo nej. Na druhej strane som ju aj trochu chápala, že chcela od toho všetkého utiecť, ale určite by sa dala nájsť aj iná cesta. Havária lietadla bolo určite smutné a nepríjemné, ale nepovedala by som, že je to katastrofa v pravom slova zmysle. 

Chcela by som pogratulovať víťazke a  poďakovať všetkým zúčastneným a zajtra sa môžete tešiť na zverejnenie víťaznej poviedky! Budem rada, ak budete do komentárov písať, čo si o nej myslíte vy, čo by ste zmenili, čo vám vadilo a všetky dojmy, ktoré z nej budete mať, pretože to pomôže autorke sa formovať a vyvíjať. My autori "milujeme" kritiku. :)

3 comments :

  1. :DDDDDDDDDDDDDDDD ja viem že mám príšernú gramatiku :D preliezala som to veľa krát, ale nič no :D nabudúce pošlem niekomu najprv nech to opraví :D som rada že sa páčilo :) čo tam po pravopise :) dej je hlavný ;) a ešte raz ďakujem =)

    ReplyDelete
  2. Astesia: čudovala by si sa, ale pravopis je rovnako dôležitý ako dej, takže popracuj na tom, áno? :D

    ReplyDelete
  3. ale že ako sa mi zlepšil v porovnaní s predchádzajucími rokmi :D

    ReplyDelete