18 Dec 2012

Rhonda Byrne - Zázrak

Viac než dvadsať storočí boli slová vo Svätom písme opradené tajomstvom, zahmlievali sa a takmer všetci, čo si ich prečítali, si ich vykladali nesprávne. Iba zopár jedincov v dejinách ľudstva si uvedomovalo, že ide o rébus a že len čo ho rozlúštite - len čo odhalíte tajomstvo - pred očami sa vám zjaví nový svet. 
Vo svojej knihe Zázrak Rhonda Byrne odkrýva poznanie, ktoré môže ľuďom od základu zmeniť život. Vzápätí vás počas fantastickej 28-dňovej cesty naučí, ako toto poznanie uplatníte v každodennom živote. Nezáleží na tom, kto ste, kde ste a aká je vaša terajšia životná situácia,  Zázrak vám nadobro zmení celý život. 

Priznám sa, že od Rhondy Byrne som ešte nič nečítala, aj keď viem, že knihe Zázrak predchádza rovnako úspešná kniha Tajomstvo. Dokonca som sa dozvedela, že táto kniha bola sfilmovaná do rovnomenného filmu Tajomstvo. 

V knihe Zázrak nám autorka ukazuje, že na to, aby sme dosiahli svoje sny, túžby, všetko čo chceme, musíme byť najprv vďační. Za čo? Za to, čo sme mali a čo máme. Len tak sa v nás môže usídliť vďačnosť, môže sa rozvíjať a neskôr priťahovať veci, po ktorých túžime ako magnet k sebe priťahuje kov. Na začiatku nám ukazuje dôkazy, ktoré sa šírili svetom už niekoľko storočí, no nikto si ich poriadne nevšimol. Sú to dôkazy k ceste, ako dosiahnuť lepší život. 

Druhú časť knihy tvorí 28 cvičení, každé na jeden deň, ktoré nám majú pomôcť osvojiť si vďačnosť. Základom cvičení je naučiť sa byť vďační za veci, ktoré berieme ako samozrejmosť. Pomocou týchto cvičení by sme sa mali pomalými krôčikmi dostať do štádia vďačnosti, ktoré nám zlepší život. 

Na jednej strane som si po prečítaní tejto knihy uvedomila, že by som mala byť vďačnejšia za veci, ktoré v živote mám a niektorí ľudia nie. Je v nej zakorenená istá pravda, ktorá vám otvorí oči a zmení pohľad na svet. Aspoň u mňa to platilo. Začala som si veľa vecí oveľa viac vážiť. 
Na druhej strane, nie som si istá, či práve vďačnosť, aj keby som ju praktizovala akokoľvek dlho, môže splniť všetky moje túžby. Voči tejto časti knihy som bola mierne skeptická, pretože som bola vychovávaná v myšlienke, že len usilovnosťou a prácou získam to, po čom túžim, či už je to lepší výsledok v škole, alebo zamestnanie. V tejto časti si ma kniha nezískala. Takže na jednej strane mi niečo dala, no stále mám pochybnosti, či to funguje. Práve preto dávam knihe hodnotenie 3/5:
Za recenzný výtlačok by som rada poďakovala vydavateľstvu IKAR. Kniha u nás vyjde v januári 2013, takže ak ste priaznivcami Tajomstva, nenechajte si ujsť ani Zázrak. 

4 comments :

  1. Ja som ešte nečítala ani Tajomstvo. Vyzerá to celkom fajn, no súhlasím s tebou, že len vďačnosť mi nesplní to, čo chcem.

    ReplyDelete
  2. Simone: presne, ja celkovo neverím v takéto veci, ale ako myšlienka mi niečo aj dala :D A ani ja som nečítala Tajomstvo, no vedela som zhruba, o čo v ňom ide, takže to nebolo až také hrozné :D

    ReplyDelete
  3. Mňa tieto knihy vôbec nelákajú a neviem prečo, stále si myslím, že tam píše totálne kraviny. Stačilo mi prečítať si anotácie k Tajomstvu a skončila som.

    ReplyDelete
  4. Lyn: ja by som sa na tie cvičenia nedala, možno niekto iný hej, možno mu to zmenilo život, ale ja v to neverím :D

    ReplyDelete