24 Dec 2012

Autori a kritika!

Tí z vás, ktorí píšu, písali alebo sa chcú pustiť do písania by mali vedieť, že kritika - teraz hovorím o tej konštruktívnej - je veľmi dôležitou súčasťou autorovho procesu a zlepšenia sa. 
Tých z vás, ktorí si to nemyslia by som poprosila, aby sa nad tým trošku zamysleli a odpovedali si na jednu otázočku:
Je autor schopný pozerať sa na svoje dielo dosť objektívne?
Že nie? 
No vidíte. A práve preto máme betareaderov, editorov, známych... hocikoho kto nám povie, čo robíme zle, čo máme prepracovať, čo máme pridať... jednoducho kritikov.

Úprimne, ja sama si neviem predstaviť, že by som napísala dielo - samozrejme, že som ním nadšená, takú zápletku by hádam nevymyslela ani Rowlingová s Meyerovou dokopy - a len tak ho poslala do vydavateľstva s myšlienkou, že na druhý deň sa mi ozvú s pripravenou zmluvou na vydanie knihy. Okay, teraz možno trochu preháňam a toto si nemyslí žiadny spisovateľ - začiatočník. Ide mi však o to, že by som nedokázala poslať dielo do vydavateľstva bez toho, aby som to dala niekomu kompetentnému opraviť. Ide predovšetkým o to, že autor nedokáže byť dostatočne objektívny. Ide predsa o jeho dielo, jeho myšlienky a nápady, jeho spracovanie, jeho talent. Prečo by mal byť teda sám voči sebe kritický?

Práve prijímanie kritiky je u mnohých spisovateľov - začiatočníkov veľkým problémom. Spolu s Lyn sme pred nedávnom robili menší "výskum" na stránke pre autorov, kde pridávajú svoje diela. Náhodne sme si vybrali slovenskú kapitolu, prečítali ju, preskúmali, napísali siahodlhý komentár, ktorý bol vo všetkej počestnosti konštruktívny, vyjadrili sme svoj názor a dúfali sme, že to danému autorovi aspoň trochu pomôže, pretože samy dobre vieme, aké je to dostať tú potrebnú dávku kritiky, bez ktorej by sme sa nezlepšovali.
Pri niektorých prípadoch sme boli prekvapené a niektorí autori si dokonca vyžiadali našu kritiku, pretože dovtedy im ju nikto nedokázal napísať (hm, prečo asi, že Lyn? :D ) iní zase svedomito ignorovali naše dobré úmysly a zostali zamknutí vo svojej bublinke príjemných komentárov, ktoré im zvyšovali ego.

Samozrejme, názory jednotlivých kritikov sa môžu líšiť. Predstavte si, že by ste chceli vyhovieť každému betareaderovi, to by už nakoniec nebolo vaše dielo, ale ich.  Preto by ste k ich názorom mali pristupovať s rezervou, niečo sa im nemusí páčiť, ale inému zase áno. Ako sa hovorí: sto ľudí, sto chutí. Takže na jednej strane berte konštruktívnu kritiku všetkými desiatimi, ale na strane druhej, pokiaľ sa vám niečo naozaj páči, nejaká scéna, ktorú ste napísali, stojte si za ňou. O niekoľko týždňov či mesiacov ju môžete sami prepísať, ale v tej danej chvíli je pre vás ideálna, preto ju nemeňte.

Takže, ak píšete alebo uvažujete, že sa do toho pustíte, skúste sa spýtať vášho okolia, čo si myslia o vašich kapitolách, nech si to prečítajú a opravia, čo sa im na tom nepáči. A rozhodne neakceptujte komentáre typu "je to super" , "och to je úžasné!" Skúste ich prinútiť, aby povedali minimálne jednu vec, ktorá im na tom nesedí, pretože verte mi, v diele každého spisovateľa sa občas nájde niečo, čo vám kole zrak - teda, aspoň mne sa to deje, ale je pravda, že ja sa vo všetkom priveľmi rýpem.

Na záver jeden malý vtip :) (pre zväčšenie kliknite na obrázok, väčší sa sem nezmestil)



4 comments :

  1. Super článok! A hlavne pravdivý :D
    Akože mňa fakt zarazilo, keď nám niektorí napísali na OS, že si máme prečítať ich diely. Každý autor určite v hĺbke duše chce počuť dlhší názor ako len "je to super". Je fakt otázne, či sa mu ten názor bude pozdávať. Ani mne sa nepáči, ako sa veľa autorov uzavrie do vlastnej súkromnej bubliny a potom nariekajú a nadávajú, keď ich niekto zvozí za to, čo napísali. Dobrý kritika by nemala byť urážlivá, naopak autor by si z nej mal vziať to najlepšie. Občas ma zarazilo, keď sme tam hodili koment a napísali nám, že to tak nie je. Ako si sama povedala, autor nevie byť objektívny, ak ide o jeho vlastný príbeh.
    Bola tam jedna konkrétna baba, ktorej sa nepáčilo, čo sme jej napísali a potom už pre istotu ani neodpísala :D Asi vieš, ktorá to bola. Začína sa na M. :D :D :D
    To je presný príklad toho, keď je autor tvrdohlavý a nechce pripustiť, že má pravdu aj niekto iný.
    Pre takého mám ale zlú správu, nikdy sa v písaní nezlepší.

    ReplyDelete
  2. Lyn: ďakujem :D
    hej viem ktorá :D inak tieto naše tajné vtípky, ktorým asi nikto, kto si to prečíta, nebude rozumieť, sú fajn :D :D :D ale tak, povahu človeka nezmeníš a niekedy ma až zaráža, ako si niekto o svojom diele namyslene myslí, že je majstrovské, a pritom začal písať len pred niekoľkými týždňami... to jednoducho nejde dokopy.
    A súhlasím s tebou, taký typ autora sa nikdy nezlepší, lebo vždy je čo zlepšovať, teda aspoň u mňa :D

    ReplyDelete
  3. Za chvíľu si vytvoríme aj vlastný jazyk, ktorému nebude nikto iný rozumieť, čo ty na to? Nebolo by to super?
    Akože ja poznám dosť takých, čo začali písať pred dvomi dňami a už si pridávajú na GR svoju knihu a plánujú, ako ju vydajú a bla bla bla. Teraz mám zase na mysli jednu konkrétnu osobu, ale to už asi nevieš, koho tým myslím. Začína sa na A.
    Potom ti napíšem na FB.

    ReplyDelete
  4. Lyn: vlastný jazyk? to už by sme si mohli hovoriť hocičo a nikoho by sme neurazili názorom, lebo nám nebudú rozumieť :D
    Neviem koho tým myslím, budem vyzvedať na FB :D

    ReplyDelete