7 Nov 2012

Knižné myšlienkovo #1 : Závisí kvalita knihy od jej dĺžky?

Pripravila som pre vás novú rubriku s názvom Knižné myšlienkovo, kde by som sa chcela venovať niektorým mojim názorom, ktoré sa týkajú knižiek, knižného trhu a im podobným veciach. Nechcem mu dávať presný dátum, kedy bude zverejňovaný, pretože mám momentálne dosť nepravidelný harmonogram, takže keď sa podarí a ja budem mať čas na spísanie nejakej tej myšlienky, bude aj Knižné myšlienkovo.

Minule som v kníhkupectve rozmýšľala, či dĺžka knihy, teda počet jej strán, závisí od jej kvality. Je možné, aby autor dokázal napísať naozaj pútavú knihu, ktorá bude mať len 200 strán? Bude mu to stačiť naplno rozvinúť dej? Alebo je lepšie, keď autor napíše knihu o 600 stranách a poriadne všetko rozpíše a opíše?

Keď autor opisuje každú maličkosť.

Je pravda, že opisy sú dôležitou časťou knihy, dodávajú deju atmosféru a zároveň si čitateľ vie predstaviť, ako autor vníma svet, o ktorom píše. Ale predstavte si, že by autor opisoval každú jednu maličkosť, každý jeden detail. Myslím, že by sme pri tom skoro, ale veľmi skoro zaspali. Preto si myslím, že spisovateľ by mal odhadnúť mieru opisov a mieru dialógov, aby dosiahol v diele rovnováhu a aby sa nestalo nudným.
Predstavte si, že by sa vám do ruky dostala kniha s nádhernou obálkou, ktorá by sa pýšila 400 stranovou hrúbkou, vy by ste sa do nej s chuťou začítali, ale opisy by vás omrzeli už po tretej strane? Asi by ste si čítanie veľmi neužili čo? 

Viac deja = viac stránok

Môže sa však stať, že uvidíte lákavo vyzerajúcu knihu, ktorá bude síce hrubšia, no na druhej strane, môže vám zabezpečiť neskutočné množstvo deja, akcie a dychberúcich momentov. Vezmime si takú knihu Meno Vetra, autor sa pri nej vyšantil až na 600 stranách, a pritom som nemala pocit, že by ma nudila. Stále sa tam niečo dialo. 
Dá sa to však prehnať s dejom? Dá sa do knihy vložiť až priveľa akcie? Hm... možno áno, možno nie, ale ešte som nenašla knihu, kde mi vadil fakt, že sa tam toho veľa deje. 

Tenká knižka znamená plytký a jednoduchý dej? 

Nie nevyhnutne. Stále môže platiť pravidlo "V jednoduchosti je krása". Aj v krátkej knižke sa toho môže ukrývať veľa, čo nás ohúri. Autorka sa mohla dosýta vyhrať s postavami, s ich povahovými črtami, minulosťou. Mohla si poriadne premyslieť svet a dej, ktorý sa nám snaží predostrieť. Môže sa stať, že tým, že je knižka kratšia, autorka má možnosť fakty prepracovať, vychytať všetky chyby, a tak sa jedného dňa môže stať, že útla knižôčka nás môže dostať oveľa viac ako nejaká obria kniha.

Aký je teda môj názor? Nuž, ja si myslím, že to všetko nezávisí až tak od počtu stránok, ktoré autor zaplní svojim príbehom, ale na jeho schopnostiach vykresliť celý príbeh. Ide o to, či vie spojiť jednotlivé časti, aby kniha vytvorila plnohodnotný celok, ktorý nás pohltí a nepustí nás, až kým neprečítame poslednú stranu. Dalo by sa povedať, že ak je autor dosť šikovný a takýto príbeh napíše, vyšší počet strán je pre nás čitateľov len príjemným bonusom.

A čo vy? Myslíte si, že kvalita knihy nejako súvisí s jej počtom strán? Alebo sa naopak skôr príkloníte k tomu môjmu, že všetko závisí od autora? 


Sima :)

6 comments :

  1. Určite to závisí od autora, ako svoju knihu pojme, napríklad také 220 stranové Hex Hall od Rachel Hawkins ma úplne dostalo! no aj 400 stranová Výnimočná od Kristin Cashore!
    Zase po prvých stránkach som z ruky pustila 240 stranové Temné vízie 2 a len s námahou dočítala. Dokonca Eragona som ani nedočítala, čo sa chystám ale napraviť 8)
    Takže máš pravdu, závisí to hlavne od autora, štýlu jeho písania, ako dokáže čitateľa upútať 8)
    Pekný článok.

    ReplyDelete
  2. E_V_E: ďakujem :)
    Ja som na počudovanie Eragona zhltla veľmi rýchlo a to bola už poriadna kniha :D

    ReplyDelete
  3. Pekne napísané a prevažne súhlasím. Tenká kniha nemusí nevyhnutne znamenať plytkosť, ale pri niektorých znamená. (Upírske denníky - tenká kniha s veľkými písmenami) A Meno vetra je skutočne kvalitná kniha, teším sa na chvíľu, keď sa mi do rúk dostane pokračovanie. :)

    ReplyDelete
  4. Simone: ďakujem :)
    tie upírske denníky som videla, teda skôr to písmo, inak som mala to šťastie ich ešte nečítať :D

    ReplyDelete
  5. Vážne super článok. Téma je to rozhodne na zamyslenie, ťažko však povedať, či sa dá odhadnúť kvalita knihy od dĺžky. Hrubšie knihy mám radšej, to asi všetci maniaci :D, ale niekedy vie byť aj dvesto stranová kniha veľmi zaujímavá. Sčasti je to preto, že tých opisov je tam menej, ale autor to má tak dobre vymyslené, že si prostredie, kde sa postavy nachádzajú, vieme výborne predstaviť. V tom horšom prípade sa nám zdá príbeh plytký a chýba tam hlbšia myšlienka. To nemám rada. Ak chce niekto písať krátke knihy, musí vedieť ako a nesmie plytvať zbytočnými slovami.

    ReplyDelete
  6. Lyn: ďakujem :)
    hej hrubšie knihy sú vždy lepšie, ale je tu aj možnosť, že krátkej knihe dajú väčšie písmo, aby vyzerala hrubšie :D

    ReplyDelete