21 Sept 2012

Book covers #2 :Cassandra Clare - The Infernal Devices

Obálka je pre mňa veľmi dôležitá pokiaľ si vyberám knihu. Je to prvý dojem, ktorý na vás urobí, presne ako s ľuďmi. Síce vám pekná obálka nemusí zaistiť aj kvalitný príbeh, no je to ten prvý krok, ku ktorému sa odhodláte. Pretože, ak sa vám obálka zapáči a niečim vás ohúri, potom si môžete knihu pridať do to-read listu alebo si prečítať anotáciu, či ju dokonca kúpiť. Pokiaľ sa však nejaká krajina rozhodne knihu preložiť, neznamená to, že preberú aj obálku, aj to totiž stojí nejaké tie peniaze. Namiesto toho ich môžu investovať do prekladu inej knihy. Ako je to s niektorými obálkami preložených kníh?

Dnes vám predvediem slovenskú verziu obálky knihy od Cassandry Clare: Pekelné nástroje. Mňa osobne dosť prekvapila a očarila a musím povedať, že Slovart odviedol naozaj dobrú prácu. 
Toto je originál americká obálka Mechanického anjela. Tak ako aj obálky TMI, aj táto je urobená zhruba podobne, a teda aj rovnako výborne. V pozadí Londýn, Big Ben a Parlament, a v popredí anglický getleman. Čo viac si želať? Jednoducho super.
A máme tu slovenskú obálku. Naozaj nie je zlá. Oproti niektorým nevydareným kúskom, ktoré prídu neskôr, môžeme byť šťastní prešťastní, že to Slovart dokázal takto dobre urobiť. Ja osobne sa neviem dočkať, kedy ju budem mať na poličke. 
Ešte jeden bonus pre tých, ktorí nečítali slovenskú anotáciu:
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku pavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet... a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Nie však všetky obálky sa môžu podariť, a tak vám sem prikladám pár nepodarkov:
Nemcom sa tento pokus o obálku pre Pekelné nástroje teda naozaj nevydaril. Neviem ako vy, ale mne sa vôbec nepáči, nemá v sebe tajomno.
Oproti poľskej obálke je tá nemecká len slabým odvarom a rozhodne krajšia. Tento tajomný emo chlapec tváriaci sa ako anglický gentleman je naozaj des a hrôza. 

Tak čo. Ktorá obálka sa najviac páčila vám? Pôvodná? A aký je váš názor na slovenskú obálku? Budem rada za vaše názory.

Sima :)

5 comments :

  1. tá poľská je naozaj hrozná 8D

    ReplyDelete
  2. E_V_E: že? ja som nemohla z toho, keď som to videla :D

    ReplyDelete
  3. Nehezčí je originální - já si prostě nemůžu pomoct. Ale i ta slovenská je taková okouzlující. No a ta německá a polská - ty by si mohly podat ruku, takovéhle obálky se k této sérii vůbec nehodí! :)

    ReplyDelete
  4. No ty brďo! Tá posledná obálka... to čo je? :D To vystrihli z počítačovej hry postavu a prilepili ju na obálku?
    Slovenská je celkom pekná, ale ja zastávam stále názor, že sú pôvodné najlepšie a mali zostať aj na našich. Takú by som mala na poličke oveľa radšej. A hlavne ak ide o Clockwork prince... tú obálku úplne že zbožňujem! :D

    ReplyDelete
  5. Sawr: poľská a nemecká koniec :D
    Lyn: tak môžeme byť rady, že to ešte takto dobre zvládli :D

    ReplyDelete