27 Aug 2012

Sarra Manning - Unsticky

Grace sa, tak ako väčšina mladých ľudí, snaží postaviť na vlastné nohy. Má prácu v módnom magazíne Skirt, kde však nie je nič viac než len asistentka a vytrpí si veľa škaredých pohľadov za málo peňazí. Vlastní malý byt v Londýne, v ktorom je rada, že má elektriku a pod posteľou skrýva škatuľu, v ktorej sa ukrývajú všetky jej dlhy. Už od mala vyrastala so svojimi starými rodičmi, pretože jej rodičia sa rozviedli a keď sa jej sudca opýtal, s ktorým z nich chce byť, nevybrala si ani jedného. K tomu všetkému má problémy s láskou, pretože vždy, keď sa rozhodne mať plnohodnotný vzťah s nejakým mužom, vždy sa to nejako pokazí.
Presne tak skončil aj posledný vzťah s Liamom, členom rockovej kapely, ktorý sa s ňou rozíde práve v deň jej narodenín.  
Avšak ak by sa to nestalo, nenasledovalo by obdobie Gracinho života, ktoré jej rozžiari jej tvár a otvorí jej dvere do sveta peňazí, krásnych večerných šiat a vyššej spoločnosti. 
V ten "čierny" deň sa zoznámi sa so šarmantným, vysoko uznávaným predajcom umenia Vaughnom, s ktorým neskôr podpíše zmluvu, ktorá jej zaistí 7000 libier mesačne. Grace to berie ako šancu vyhrabať sa z dlhov a začať svoj život ešte raz s čistým štítom.

Musím povedať, že knižku som si nezamilovala od prvej strany, no aj tak sa mi vryla hlboko do srdca a zanechala tam silné pocity. Autorka vytvorila postavy, ktoré si jednoducho zamilujete. Vaughn sa snaží vystupovať striktne, neprejavuje veľa emócií a chce, aby vždy všetko vyšlo perfektne. Je to workoholic, ktorý nehovorí "Ďakujem" ani "Prepáč" a zvykne komandovať všetkých naokolo. 
Grace je úplne odlišná. Je to žena, ktorá sa rada baví, pije možno až priveľa, do vzťahu sa hrnie po hlave bez toho, aby si rozmyslela, či to má perspektívu, miluje módu a žije pre ňu. Keď sa však tieto dve postavy dajú dokopy, dokážu vyplniť miesta, ktoré sami vyplniť nedokážu a vzájomne si pomáhajú. Nie vždy to spolu majú ľahké  a hoci ich vzťah mal byť zmluvou, ani jeden z nich nerátal, že sa do toho zapoja emócie. 
Rovnako dôležité sú vedľajšie postavy, vďaka ktorým máte pocit, že sa naozaj ocitáte vo vyššej vrstve, ktorá je zvyknutá na gala večierky, najvyberanejšie jedlo a drahé oblečenie, pri ktorom je značka dôležitejšia ako to, koľko stáli. 

“We're broken. It's like we have all these jagged edges that scare other people off, but when we're with each other, our jagged edges fit together and we're almost whole.” 
― Sarra ManningUnsticky

Toto všetko plus suchý, britský humor, ktorý bol pre mňa vítanou zmenou, ma úplne dostalo. Navyše, dej sa odohrával v mojom najobľúbenejšom meste, Londýne, ktoré dodalo príbehu ešte väčšie čaro.
Unsticky je príbeh, kde budete súcitiť s hlavnými postavami, ponoríte sa do ich minulosti, spoznáte všetky ich neresti, no aj ich kvality. Budete nezmyselne krútiť hlavou nad Vaughnovým správaním, budete sa roztápať pri romantických rečiach, ktoré však nepôsobia ako klišé.
Preto dávam knihe 5/5:

7 comments :

  1. Přiznávám, že kniha by mě nezaujala - ani podle obálky, ani podle anotace. Po tvé recenzi jsem trochu nalomená, ale myslím, že můj "to-read" seznam je už teď tak naplněný, až je to skoro ostuda :) Nejvíc jsi mě asi nalákala na ten britský humor, protože ten bych teď docela brala :)

    ReplyDelete
  2. Ktovie, či by ma to bavilo (čo myslíš?) :D Možno sa k tomu raz dostanem, keď už nebudem mať fááákt, čo čítať. Je to trochu odlišné od toho, čo zvyčajne čítam a u mňa je najhoršie to, že ak ma nebavia prvé strany, ďalej sa ani nesnažím čítať.

    ReplyDelete
  3. Myanmar: ja som si tiež nebola istá, či sa mi to bude páčiť, nie som na tieto žánre, ale prekvapivo, dostalo ma to a dokonca som mala aj silný crush na hlavnú mužskú postavu, aj keď to bol muž v rokoch :D
    Lyn: Fakt neviem, či by sa ti to páčilo, možno, keď budeš mať slabú chvíľku po tom môžeš siahnuť a uvidíš :D

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Ty si moja polička s knihami, keď príde slabá chvíľa, vypýtam si :D:D

    ReplyDelete
  6. tak toto si asi prečítam... :) podľa tvojej recenzie to vyzerá na super knižku, takú trochu inú od obyčajných oddychoviek ;)

    ReplyDelete
  7. Zuzu: je to niečo iné, také už dospelé, takže postavy konajú premyslene :D

    ReplyDelete